V debničke kričali skoré jabĺčka, že chcú spotrebovať.
No, poviem vám, ja tie jabĺčka vôbec nemám rada. Sú skôr kyslé ako sladké. No nič iné na koláč nebolo…
Trochu som sa s nimi pohrala:) Do cesta som dala o dačo menej cukru, aby som mohla jablkám viac usypať. Ako som ich ochutnala, vedela som, že k nim musím pridať aj škoricu.
Múky som si so sebou všetky neniesla, len tie moje naj, a tak bol špaldovo-ovsený základ zasypaný jablkami a všetko zakryté mrveničkou.
Kto koláč prebublal? Kvások, pán Amor:)
Ja naivka som si myslela, že mám na dva dni vystarané. Prišiel svokor, ochutnal- Človeče, to je dobré!
Zjedol ¾ plechu. Prečo som hneď neurobila dva?:)
*KVÁSKOVÝ KOLÁČ SO SKORÝMI JABLKAMI*
Na štartér potrebujeme:
1 hrnček špaldovej hladkej múky
1 hrnček vlažného mlieka
2PL kvásku
Ďalej na cesto potrebujeme:
1 hrnček ovsenej múky
½ hrnčeka oleja
1 vajce
o trochu menej ako ½ hrnčeka trstinového cukru
Na plnku potrebujeme:
6 väčších skorých jabĺk
1ČL mletej škorice
3PL ovsenej múky
trstinový cukor- podľa kyslosti jabĺk
Na mrveničku potrebujeme:
100g špaldovej hladkej múky
80g trstinového cukru
90g studeného, na kocky nakrájaného masla
– Suroviny na štartér spolu premiešame v mise, prekryjeme fóliou a necháme 1-2 hodiny prekvasiť. Keď vidíme aspoň bublinku- aktivitu kvásku, môžeme pokračovať.
Primiešame ostatné suroviny na cesto. Po dôkladnom premiešaní misku opäť prekryjeme fóliou a necháme kvások pracovať 1-2hodiny. Opäť treba vidieť na povrchu aktivitu kvásku- bublinky. Aspoň pár.
Vtedy je čas pripraviť si všetko ostatné.
Jablká si umyjeme a na strúhadle na uhorky nastrúhame na jemné plátky. Pridáme cukor, múku a škoricu. Vďaka múke sa šťava z jabĺk uzavrie a ostane pekne v plnke. Jablká sa trochu premiešaním polámu, nie je to chyba.
Suroviny na mrveničku si dáme do misky a prstami spojíme. Pracujeme systematicky. Maslo sa pod teplom rúk topí, to veľmi nechceme. V momente, keď dosiahneme konzistenciu hrubej strúhanky, máme hotovo:)
Stredne veľký plech si vymastíme olejom a vysypeme (odporúčam krupicu alebo otruby). Cesto nalejeme na plech, rozložíme jablká a zasypeme mrveničkou.
Pečieme na 200´C 30-35 minút. Kraje koláča majú byť nahnedlé.
Necháme vychladnúť.
Dobrú sladko osviežujúcu chuť!
TIP: Nedržíte doma bežne ovsenú múku? Pomeľte si na kávovom mlynčeku ovsené vločky:)