KVÁSKOVÝ KOLÁČ SO SKORÝMI JABLKAMI

Nepočítala som s tým, že aj na prázdninách niečo vymyslím:) No viete, ono to šlo vcelku samo… Mala som chuť na niečo sladké. Zase, ja viem:))))

V debničke kričali skoré jabĺčka, že chcú spotrebovať.

No, poviem vám, ja tie jabĺčka vôbec nemám rada. Sú skôr kyslé ako sladké. No nič iné na koláč nebolo…

Trochu som sa s nimi pohrala:) Do cesta som dala o dačo menej cukru, aby som mohla jablkám viac usypať. Ako som ich ochutnala, vedela som, že k nim musím pridať aj škoricu.

Múky som si so sebou všetky neniesla, len tie moje naj, a tak bol špaldovo-ovsený základ zasypaný jablkami a všetko zakryté mrveničkou.

Kto koláč prebublal? Kvások, pán Amor:)

Ja naivka som si myslela, že mám na dva dni vystarané. Prišiel svokor, ochutnal- Človeče, to je dobré!

Zjedol ¾ plechu. Prečo som hneď neurobila dva?:)

 

 

*KVÁSKOVÝ KOLÁČ SO SKORÝMI JABLKAMI*

 

 

Na štartér potrebujeme:

1 hrnček špaldovej hladkej múky

1 hrnček vlažného mlieka

2PL kvásku

 

Ďalej na cesto potrebujeme:

1 hrnček ovsenej múky

½ hrnčeka oleja

1 vajce

o trochu menej ako ½ hrnčeka trstinového cukru

 

Na plnku potrebujeme:

6 väčších skorých jabĺk

1ČL mletej škorice

3PL ovsenej múky

trstinový cukor- podľa kyslosti jabĺk

 

Na mrveničku potrebujeme:

100g špaldovej hladkej múky

80g trstinového cukru

90g studeného, na kocky nakrájaného masla

 

– Suroviny na štartér spolu premiešame v mise, prekryjeme fóliou a necháme 1-2 hodiny prekvasiť. Keď vidíme aspoň bublinku- aktivitu kvásku, môžeme pokračovať.

Primiešame ostatné suroviny na cesto. Po dôkladnom premiešaní misku opäť prekryjeme fóliou a necháme kvások pracovať 1-2hodiny. Opäť treba vidieť na povrchu aktivitu kvásku- bublinky. Aspoň pár.

Vtedy je čas pripraviť si všetko ostatné.

Jablká si umyjeme a na strúhadle na uhorky nastrúhame na jemné plátky. Pridáme cukor, múku a škoricu. Vďaka múke sa šťava z jabĺk uzavrie a ostane pekne v plnke. Jablká sa trochu premiešaním polámu, nie je to chyba.

Suroviny na mrveničku si dáme do misky a prstami spojíme. Pracujeme systematicky. Maslo sa pod teplom rúk topí, to veľmi nechceme. V momente, keď dosiahneme konzistenciu hrubej strúhanky, máme hotovo:)

Stredne veľký plech si vymastíme olejom a vysypeme (odporúčam krupicu alebo otruby). Cesto nalejeme na plech, rozložíme jablká a zasypeme mrveničkou.

Pečieme na 200´C 30-35 minút. Kraje koláča majú byť nahnedlé.

Necháme vychladnúť.

Dobrú sladko osviežujúcu chuť!

TIP: Nedržíte doma bežne ovsenú múku? Pomeľte si na kávovom mlynčeku ovsené vločky:)