LENIVÝ CHEESECAKE

LENIVÝ CHEESECAKE

Je známe, že na cheesecaku si pochutnávali ešte grécki atléti počas olympíjskych hier v 776 p.n.l. Do sveta túto pochúťku rozšírili Rimania. O mnoho storočí neskôr ho priniesli prisťahovalci do Ameriky, kde zdomácnel natoľko, že Newyorčania ponúkajú najširší výber príchutí.

Základom úspechu dobrého cheesecaku je cream cheese o izbovej teplote. Vtedy sa nám podarí krémový, bez hrudiek. Pred pridaním prísad krémový syr premiešame a po pridaní vajíčok už len krátko vymiešame, aby bolo v cheesecaku čo najmenej vzduchu. Pri pečení sa dvierka neotvárajú, mohol by prepadnúť, ani test špajdlou nie je vhodný, keďže má cheesecake dlho pudingovú konzistenciu. Navyše, cheesecake nie je vhodný do mrazničky. No priznajme si, táto dobrota sa dlho v chladničke neschladí.

Podľa spôsobu prípravy je cheesecake pečený, polopečený a nepečený.

Ja som zvolila tú najrýchlejšiu- nepečený formu cheesecaku.

LENIVÝ CHEESECAKE

Potrebujeme:

Korpus verzia A.

150g keksov(mám rada maslové alebo bebe)

80g masla

Korpus verzia B.

80g vločiek (používam zmes 5druhov z dm-ky)

80g mandlí

85g masla

2čl cukru

Krém:

750g jemného tvarohu

1 smotana na šľahanie

2,5 balenia bielej čokolády

– Postup je jednoduchý. Tvaroh vytiahneme v predstihu, aby mal izbovú teplotu. Ak si zvolíme keksíkový základ, keksy podrvíme, maslo rozpustíme, zmiešame spolu a natlačíme do formy.

V prípade druhej verzie vločky aj mandle rozmixujeme a čo najjemnejšie, je lepšie mixovať každé zvlášť a spojíme s rozpusteným maslom a cukrom. Natlačíme do formy.

V miske na parou rozpustíme čokoládu. Zatiaľ, čo mierne chladne, vyšľaháme v miske smotanu tak na polovicu. Teraz je čas pridať prvý tvaroh a zašľahať. Následne druhý, po ňom tretí. Nakoniec čokoládu. Takto vymiešanú zmes navrstvíme na korpus.

Cheesecake je už takto hotový, môže ísť do chladničky, kde by mal stuhnúť.

Ja som ho chcela prikrášliť a urobila som ešte jahodové zdobenie.

Rozpustíme  2PL jahodového džemu a 1PL vody na miernom ohni. Najlepšie pipetou(no stačí aj lyžička) kvapkáme od stredu malé kvapky, ktoré postupne ku kraju zväčšujeme. Následne zoberieme špáratko a prejdeme cez ne jedným, krúživým pohybom. Tak nám z bodiek vzniknú srdiečka. Treba však pracovať rýchlo, džem rýchlo pevnie naspäť, ako mne, potom srdiečka nie sú tak krásne.

Ale aj bez srdiečok je cheesecake osviežujúci, v prípade sušienkového základu jemná bašta, v prípade vločkového prekvapujúca plná chuť zdravšej formy sviežosti.