LETNÝ CHEESECAKE

Najlepšia voľba mlsky, alebo jedla všeobecne, je podľa chuti. Nie vždy to tak ide. Treba prihliadnuť na sezónu, potraviny kričiace v kuchyni, že „spotrebuj ma!“, možnosti a časový priestor.

A ja tak nemám rada, keď mám mlsať podľa toho, čo je…

Rozumiete, sladké z obchodov vôbec nejem. Vždy si urobím, napečiem, aby som mala pod kontrolou, čo vlastne jem.

Kričiace marhule, ktoré treba čo najskôr spotrebovať, ma donútili zamyslieť sa a vymyslieť niečo kreatívne.

Pomohli mi susedia, ktorí odišli na dovču a „zverili“ do opatery ich malinový ker. Poctivo oberané malinky s marhuľami spotrebovali mascarpone a kyslú smotanu.

Letný čííííííz!

Myslím, že recept je vďačný na obmenu. Ak nemáte mascarpone, použite jemný tvaroh. Kyslú smotku kľudne jogurtom, dokonca aj mlieko ide. A ovocie? Určite podľa sezóny!

***LETNÝ CHEESECAKE***

Na korpus potrebujeme:

200g špaldovej hladkej múky

100g špaldovej celozrnnej múky

50g mletých mandlí

160g rozpusteného masla

2PL citrónovej šťavy

1žĺtok

2PL trstinového cukru

2-3PL studeného mlieka

1ČL vínneho kameňa (alebo prášku do pečiva)

štipku soli

Na plnku potrebujeme:

250g mascarpone

400g kyslej smotany

200ml smotany na šľahanie

1 vajce

100g trstinového cukru

1 premium puding Pravá vanilka (Dr. Oetker predáva)

ovocie na ozdobu (použila som 5 marhúľ a malú misku malín)

– Všetky suroviny na korpus zmiešame spolu a natlačíme do tortovej formy s priemerom 26cm.

Cesto formujeme tak, aby malo asi 2cm okraje po krajoch. Formu s cestom dáme do chladničky.

Ingrediencie na plnku dáme do väčšej misy

a, najlepšie, mixérom spojíme spolu do kompaktnej, bezhrudkovej zmesi.

Následne vyberieme korpus z chladničky, vylejeme doň plnku.

Navrch naukladáme ovocie a dáme do vyhriatej rúry piecť na 180´C 40 minút.

Po tomto čase rúru vypneme, ale koláč nevyberáme. Necháme ho „dojsť“ v rúre aspoň 3 hodiny, kľudne aj cez noc.

Následne cheesecake vyberieme z rúry a dáme zachladiť do chladničky.

Dokonalý cheesecake už len na pohľad!

Dobrú chuť!

káva