LOSOS V SLÁVNOSTNEJ KRUSTE SO ŠALÁTOM COLESLAW

Na výnimočné chvíle treba výnimočné jedlo. Ak čakáme hostí, jedlom sa dá dokonale ukázať ich dôležitosť pre nás.
A, samozrejme, platí to aj pre domácich. Keď chceme vyjadriť slová- “Záleží mi na tebe”, “Si pre mňa dôležitý/á”, “Si hlboko vrytý/á do môjho srdca.”- jedlo je veľmi užitočný pomocník, ak nie aj samotný sprostredkovateľ týchto slov.
Mäso na tisíc spôsobov je pre chlapov to naj, čo si budeme nakecávať. No u nás, kde ja mäsu príliš neholdujem a viem bez neho žiť, je to niekedy problém.
Preto vcelku dobrý kompromis je ryba:)
Ľahko stráviteľná mäsitá chuť, s obsahom tých správnych tukov. Vďačné jedlo pre naše trávanie.
U nás v podobe lososa. Ako ozvláštnenie rutinne známej lososovej chute orechovo bylinková krusta, vďaka čomu je zemitá chuť príjemne zvýraznená. Svižnosť a radosť z jednoduchosti života lososa prenesená na naše taniere:)
*LOSOS V SLÁVNOSTNEJ KRUSTE SO ŠALÁTOM COLESLAW*
Na lososa potrebujeme:
1 filet lososa
soľ, biele korenie
3PL bieleho jogurtu
3PL nastrúhaného parmezánu
5 hrstí orechov(mix vlašské, lieskové a mandle)
1 hrsť čertvých byliniek
olivový olej
Na coleslaw potrebujeme:
1/4 hlávky bielej kapusty
1/8 hlávky červenej kapusty
1 mrkvu
1 stonku zeleru
1 jablko
zvyšok téglika bieleho jogurtu(veľký jogurt)
2strúčiky cesnaku
soľ, korenie
1/2čl mletej rasce
1PL citrónovej šťavy
        – Filet lososa nakrájame na malé filety tak, aby jeden kúsok bol pre jednu osobu.
 (Z tohto filetu som urobila tri kúsky)
Lososa osolíme.
V miske či tanieri zmiešame jogurt s nastrúhaným parmezánom a korením.
V kávovom mlynčeku pomelieme orechy. Presypeme ich do misky a zmiešame s bylinkami(použila som oregáno a rozmarín).
Lososa obalíme v jogurte a následne z orechoch.
Pokladáme na papierom na pečenie vyloženú zapekaciu misu. Pokvapkáme mierne olivovým olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220´C 10-15 minút, v závislosti od hrúbky filetov.
Medzitým pripravíme šalát.
Kapustu, bielu aj červenú, nakrájamena plátky. Nie extra hrubo, ale ani zasa extra jemno. Tým, že je to príloha, môžeme voliť robustnejšie krájanie.
Mrkvu a očistený stonkový zeler nastrúhame nahrubom strúhadle.
Jablko nakrájame na tenké hranolčeky, cesnak pretlačíme.
Pridáme šťavu z citróna, soľ, korenie, mletú rascu a zvyšok z veľkého téglika bieleho jogurtu, čo sme najprv použili na obaľovanie lososa.
Poriadne premiešame, podľa chuti ešte dochutíme.
Chuť šalátu nemá byť príliš výrazná, aby sa s chuťou lososa nebila, ale príjemne lososovo- orieškovú chuť osviežila a spestrila.
Dobrú chuť!
TIP: Pridajte do šalátu aj chilli vločky, či na tanieri si ho prelejte chilli olejom. Pikantná chuť sa k šalátu výborne hodí.