MADLOVÉ SUŠIENKY S ČOKOLÁDOU
Keksíkov sa človek akosi neobje. Asi preto, že ich je tak veľa:) Aby som stihla poskúšať do dňa D všetky nápady, prvoadventné pečenie bolo v znamení vône smotanových mandlí a ovocnej sviežosti citrónu.
Na týchto keksíkoch sa mi páči ich tvárnosť. Môžu sa nakrájať na obdĺžniky a čokoládu len nadávkovať lyžičkou navrch. Vkusne dozdobené mandlami vytvárajú slávnostný efekt.
No cesto môžeme aj vyvalkať, povykrajovať kolieska a po upečení ich zospodu namočiť do čokolády. Po uschnutí a papieri na pečenie vzniknú originálne dukáty! Alebo groše?
*MADLOVÉ SUŠIENKY S ČOKOLÁDOU*
Potrebujeme:
200g pomletých mandlí
500g hladkej múky
250g masla
130g práškového cukru
1 vajce
kôra z 1/4 citróna
trochu mlieka na lepšie spojenie
200g čokolády
mandlové lupienky alebo rezančky na ozdobu
– Pomleté mandle, múky a cukor premiešame spolu. Pridáme rozpustené maslo, kôru z citróna a vajce. Premiešame a ak je potrebné, prilejeme trošku mlieka. Vypracujeme cesto, ktoré si dáme na papier na pečenie- odporúčam dosť dlhý. Rukami vytvarujeme cesto do hranola, zabalíme a dáme do chladničky minimálne na hodinu, môžeme však nechať aj cez noc.
Po stuhnutí cesto vyberieme a nakrájame na 0,5cm plátky. Ukladáme na plech s papierom na pečenie. Na jeden plech ich výjde 25kúskov, urobíme tak dva plechy, pretože táto dávka je na 50 keksíkov.
Rúru si vyhrejeme na 200´C a keksíky pečieme cca 15minút, okraje začnú mierne hnednúť.
Rozpustíme si čokoládu- ja som volila dva druhy: mliečnu pre jej lahodnosť a bielu, ako znak zimy a snehu.
Po vychladnutí keksíkov dáme 1čl čokolády na keksík a posypeme pár lupienkami či rezančekmi mandlí. Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke alebo teraz aj vonku, ak nesnoria mačky a podobne.
Prudko jedlé, výborné, musela som ich skryť, aby vydržali!
Dobré mlsanie!
TIP.: Zvýraznite chuť mandlí a opražte ich nasucho na panvici, než nimi ozdobíte keksík.