MAKOVÉ ŠÚĽANCE

Už pár dní som mala opantávajúcu chuť na mak. A veeeeeľa maku.

Či už to bolo kvôli vlasom, nervovej sústave, krvotvorbe, imunite, zlepšeniu kvality spánku alebo mega dávky vápniku, nevedela som sa zbaviť myšlienky na jedlo s makom.

Zapriahla som i deti. Pri mletí maku sa pekne striedali a ja som zatiaľ cesto urobila.

Ani to dlho netrvalo a sedeli sme pri stole s makovými šúľancami!

Jedlo detí? Aj dospelých! 🙂

Cesto som naschváľ volila viac zemiakové. Pridávala som len žĺtka, a preto bolo cesto ešte viac mäkučké.

Použila som špaldovú múku, aby jedlo bolo stráviteľnejšie, no pokojne použite aj inú- celozrnnú, alebo mix viacerých.

S cestom sa dobre pracuje. Zvyknem od začiatku pracovať na doske, čiže strúham zemiaky už na dosku. Cesto netreba miesiť dlho ako chlieb:) stačí v rukách všetko dobre spojiť.

Z množstva, ktoré v recepte uvádzam sme sa najedli dosýta piati. Vy si môžete mierku upraviť podľa svojich potrieb, dôležité je zachovať pomer zemiaky:múka 3:1. Vtedy je cesto mäkké a vláčne.

Na maku sme teda nešetrili a maslom sme si hojne poliali.

Ja som mala hrčky ako prasiatko:)

 

 

 

*MAKOVÉ ŠÚĽANCE*

 

 

Potrebujeme:

600g uvarených zemiakov v šupke

200g špaldovej hladkej múky

2 žĺtka

štipka soli

+ maslo a pomletý mak s cukrom na posypanie

– Dáme si variť vodu do väčšieho hrnca. V ňom budeme variť šúľance.

Deti alebo manžel zatiaľ zomelú mak.

Uvarené zemiaky ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame.

Pridáme múku, žĺtka a soľ.

Najlepšie rukami spojíme a premiesime spolu tak, aby nám vzniklo kompaktné cesto.

Cesto rozdelíme na štyri časti a z každej rukami rovnomerne vyšúľame dlllllllhý súľanec.

Príborovým nožíkom šúľanec nakrájame na nami požadovanú dĺžku šúľancov.

Varíme vo vriacej vode. Počas varenia ich premiešame, aby sa neprichytili o dno. Keď vyplávu na hladinu, sú hotové.

Vyberieme ich do misky.

Šúľance prelejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom s cukrom.

Podávame s hrnčekom studeného mlieka.

Dobrú chuť!

POZN.: Špalda má iný druh lepku ako pšenica, cesto je preto iné, menej pevné ako to pšeničné. Nie je to však chyba.

TIP: Ak sa nožík pri krájaní lepí na cesto, „namočte“ ho do múky.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
9