MAKOVÉ ŠÚĽANCE
Či už to bolo kvôli vlasom, nervovej sústave, krvotvorbe, imunite, zlepšeniu kvality spánku alebo mega dávky vápniku, nevedela som sa zbaviť myšlienky na jedlo s makom.
Zapriahla som i deti. Pri mletí maku sa pekne striedali a ja som zatiaľ cesto urobila.
Ani to dlho netrvalo a sedeli sme pri stole s makovými šúľancami!
Jedlo detí? Aj dospelých! 🙂
Cesto som naschváľ volila viac zemiakové. Pridávala som len žĺtka, a preto bolo cesto ešte viac mäkučké.
Použila som špaldovú múku, aby jedlo bolo stráviteľnejšie, no pokojne použite aj inú- celozrnnú, alebo mix viacerých.
S cestom sa dobre pracuje. Zvyknem od začiatku pracovať na doske, čiže strúham zemiaky už na dosku. Cesto netreba miesiť dlho ako chlieb:) stačí v rukách všetko dobre spojiť.
Z množstva, ktoré v recepte uvádzam sme sa najedli dosýta piati. Vy si môžete mierku upraviť podľa svojich potrieb, dôležité je zachovať pomer zemiaky:múka 3:1. Vtedy je cesto mäkké a vláčne.
Na maku sme teda nešetrili a maslom sme si hojne poliali.
Ja som mala hrčky ako prasiatko:)
*MAKOVÉ ŠÚĽANCE*
Potrebujeme:
600g uvarených zemiakov v šupke
200g špaldovej hladkej múky
2 žĺtka
štipka soli
+ maslo a pomletý mak s cukrom na posypanie
– Dáme si variť vodu do väčšieho hrnca. V ňom budeme variť šúľance.
Deti alebo manžel zatiaľ zomelú mak.
Uvarené zemiaky ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame.
Pridáme múku, žĺtka a soľ.
Najlepšie rukami spojíme a premiesime spolu tak, aby nám vzniklo kompaktné cesto.
Cesto rozdelíme na štyri časti a z každej rukami rovnomerne vyšúľame dlllllllhý súľanec.
Príborovým nožíkom šúľanec nakrájame na nami požadovanú dĺžku šúľancov.
Varíme vo vriacej vode. Počas varenia ich premiešame, aby sa neprichytili o dno. Keď vyplávu na hladinu, sú hotové.
Vyberieme ich do misky.
Šúľance prelejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom s cukrom.
Podávame s hrnčekom studeného mlieka.
Dobrú chuť!
POZN.: Špalda má iný druh lepku ako pšenica, cesto je preto iné, menej pevné ako to pšeničné. Nie je to však chyba.
TIP: Ak sa nožík pri krájaní lepí na cesto, „namočte“ ho do múky.