MANDĽOVÝ SLIMÁK
- Dostala som sa do situácie, že som mala chuť na sladké, samozrejme nič doma upečené, ale pri predstave akejkoľvek dobroty som nadšená nebola.
Chcela som sladké, ale nie presladené. Pri čokoláde som ohrnula nos, torta ma nenadchla, lebo sa musí potom skladovať v chladničke. Chcela som teplé, ale nie horúcu čokoládu…
No dilema 🙂
Nakoniec ma zachránilo obyčajné lístkové cesto.
Rozvaľkané som prekrojila na dva dlhé pásy, zlepila ich a dostala tak dlhočihánsky pás cesta.
Dnu som nasúkala mandľovú plnku a vkusne zamotala do tvaru slimáka.
Po ochutnaní mi ako prvé zišlo na um baklava 🙂
Neviem, ako sa pripravuje, chutnala som ju len raz, no tá chuť mi ju opäť pripomenula.
Zavolala som si teda Turecko k sebe domov, aby ma, uzimrenkyňu 3.stupňa, zahrialo svojím teplom 🙂
Nebuďte ustarostení, že koláčik nie je obrých rozmerov. Zdanie klame- koláč je dosť sýty, zasýti viacerých a tak úžasne sa hodí k poobedňajšej káve.
Posypaný práškovým cukrom vyzerá very šik 🙂
Každý vám dá palec hore.
***MANDĽOVÝ SLIMÁK***
Potrebujeme:
1 rozvaľkané lístkové cesto
150g mäkkého masla
150g pomletých mandlí
70g práškového cukru
1 vajce
1PL špaldovej hladkej múky
1,5ČL mletej škorice
1PL citrónovej šťavy
+ vajce na potretie
– Lístkové cesto prekrojíme vodorovne na dva rovnako hrubé pásy. Konce pásov spojíme, aby sme dostali jeden dlhý pás.
Mäkké maslo vymiešame s cukrom, ťukneme dnu vajce a vymiešame. Možno bude zmes teraz vyzerať, ako by sa zdrcla, no je to ok.
Vsypeme mandle a múku. Pridáme aj šťavu z citróna a škoricu a poriadne vymiešame, aby boli suroviny dobre prepojené.
Lyžicou dávkujeme plnku na cesto tak, aby kraje ostali holé, bez plnky.
Cesto s plnkou zrolujeme, konce poriadne stlačíme a stočíme, aby sme vytvorili slimáka.
Vďaka stlačeným koncom nám plnka nebude vytekať.
Slimáka premiestnime na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry piecť na 200´C asi 30-35 minút. Povrch bude krásne hnedý.
Slimáka necháme vychladnúť, posypeme cukrom a uvaríme si kávičku 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Ak máte doma mlynček na kávu, nasypte do ňho trstinový cukor. Pomeliete si tak svoj práškový cukor 🙂