MÁŠINE MÄSOVÉ GUĽKY

Tak tento recept mi trval asi rok. Ja viem, niekedy to trvá a to jednoduché je vlastne to najťahšie.

Deti rady pozerávajú Mášu a medveďa. Malé šibalské dievčatko, ktoré si svojou úprimnosťou a hravosťou získa nerozlučného priateľa, medveďa.

V jednom dieli príde k nim panda a robí s nimi plnené mäsové guľky. Presný recept neprezrádzajú. Ukazujú len postup, ako obratne pomocou paličiek cesto zlepia a pohádžu ho do vody.

Všetci si to tam pochvaľujú.

No a čo nasledovalo?- Mami, urobíš nám také?

Jasné, hovorila som si, že to nemôže byť ťažké. Urobila som z klasického cesta- neprešlo. Zo zemiakového tiež nič.

Deti vedeli, že TO nie je to z tej rozprávky.

Keď som sa ich pýtala, čo teda mám dať do cesta, samé nevedeli… Vedeli len to, že to robím zle:))))

Zrazu som natrafila na ázijské jedlo, kde v guličkách cesta boli skryté zbytky mäsa- žeby to bolo ONO?

Parila som ich. Pre ich nedôverčivý pohľad som hneď musela všetko vysvetľovať. Ešteže mi to prešlo:)

Predstavte si, vraj SÚ to ony!

Konečne!:)

 

 

*MÁŠINE MÄSOVÉ GUĽKY*

 

 

Na cesto potrebujeme:

500g hladkej múky

4ČL vínneho kameňa

½ ČL soli

400ml vlažného mlieka

 

Na náplň potrebujeme:

150g mletého mäsa

½ menšej cibule

1ČL sušeného oregána

soľ, korenie

½ ČL červenej papriky

100ml paradajkového pretlaku

čerstvé bylinky(oregáno, rozmarín, tymián…)

– Najprv si urobíme náplň, aby stihla trochu vychladnúť, kým pôjdeme vyrábať s ňou guľky. Cibuľu si najemno nakrájame a osmahneme na oleji. Pridáme mäso a koreniny a restujeme, kým mäsko začne chytať farbu. Následne zalejeme pretlakom, pridáme bylinky a necháme dusiť.

Pustíme sa do cesta.

Suroviny na cesto zmiešame spolu a vypracujeme vláčne cesto. Rozdelíme ho na polovicu, potom na polovicu a ešte na polovicu a ešte na polovicu:) Vznikne nám tak 16 rovnakých kúskov cesta.

Každý kúsok rukami vyformujeme na placku, ktorá sa šikovne vojde do dlane a zmestí sa tam i náplň, ktorú bez problémov zabalíme jednoduchým spôsobom- konce spolu pospájame.

Guľky ukladáme do muffinkových papierových formičiek alebo na kúsky papiera na pečenie.

Do väčšieho hrnca dáme na dno vodu a parák. Keď začne voda vrieť, bochníčky naukladáme na parák, prikryjeme pokrievkou a necháme 6-8 minút pariť.

Po vybratí z hrnca povrch rýchlo potrieme maslom či olejom.

Podávame s hojnou dávkou zeleniny.

Dobrú chuť!

 

POZN.: Vyskúšala som oba spôsoby parenia- aj v muffinkových nádobách, aj s papierom na pečenie. Ako muffinky vkusne vyzerajú, je však potrebné ich čo po naparení odbaliť, inak sa o papier prilepia- odporúčam vtedy, ak ich idete hneď jesť.

TIP: Ostalo vám mäso zo včerajšieho obeda a neviete, čo s ním? Tak sem namiesto mletého mäsa:) Mäsko len nakrájajte na menšie kúsky a hotofson:)