NEMIESENÝ MAKOVÝ CHLEBÍK Z KVASU

Dlho mi behalo po rozume, ako potešiť chlebíkom, aj napriek tomu, že mám málo času. Alebo mi to napadne ltt, v deň stretnutia, keď chcem chlieb použiť ako darček.
Malý chlebík, ktorý sám za seba vraví: Myslím na teba, si pre mňa dôležitý.
A tak som sa začala pohrávať s myšlienkou  nemieseného chleba.
Rozdiel je v tom, že sa vynechá rozkvasovanie časti múky s vodou a materským kváskom.
Všetko sa dá od začiatku spolu a tak spolu prekvasuje.
Výsledok? Vcelku, som spokojná! S chlebíkom sa dobre pracuje, pekne drží aj napriek tomu, že kvasí bez ošatky.
Originálny, pretože- kto by čakal mak v chlebe? Výborne sa tam hodí a po kyslosti kváskových chlebíkov niet stopy.
Ako predmet obdarovania, v pól kilovej verzii. Ak chcete chlebík na víkend pre rodinu, jednodcucho všetko zdvojnásobte.
Akurát myslím, že 3lyžice kvásku bude v kilovom bochníku stačiť.
*NEMIESENÝ MAKOVÝ CHLEBÍK Z KVASU*
Potrebujeme:
90g pšeničnej celozrnnej múky
160g špaldovej chlebovej múky
160g vody
2PL kvásku
1,5 čl soli
1ČL sladu
1ČL rasce
1PL hnedého ľanu
2PL nemletého maku
        – Všetky ingrediencie zmiešame spolu v mise. Prikryjeme fóliou alebo strčíme do igelitky proti obschnutiu.
Necháme 6hodín kvasiť. Najlepšia je konštantná telota- v mikrovlnke či rúre. Vypnutej 🙂
Následne cesto dáme na trošku pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník. Necháme 30minút oddýchnuť, netreba prikrývať.
Rúru môžeme už- aj zapínať.
Vyhrejeme ju na 250´C aj s plechom, na ktorom sa bude bochník piecť. Na dno rúry umiestnime starý plech na zaparenie.
Bochník zvrchu nerežieme do kríža, či vyrežeme srdiečko a pod. (je lepšie chlieb nakrojiť) a dáme do rúry s tým, že pred zatvorením rúry vylejeme do spodného plechu hrnček studenej vody.
Pečieme 10minút. Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 200´C a dopekáme 20minút.
Po upečení zaklopene na spodok bochníka. Ak znie zvuk duto, chlieb je upečený. Ak nie, vrátime ho ešte do rúry.
Upečený bochník necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!