(NE)NADÚVANIE ZO STRUKOVÍN

Viacerí mi píšete, že by ste do jedálnička radi radili aj strukoviny, no pre ich nadúvací efekt sú nežiaduce.

Avšak kedysi nepoznali civilizačné choroby vďaka životnému štýlu s dostatkom pohybu a kvalitnejšie zloženej stravy. Mäso sa jedlo výnimočne a zdrojom bielkovín boli práve strukoviny.

Nadúvanie spôsobujú sacharidy, ktoré telo nevie dostatočne rozložiť. Dostávajú sa nezmenené až do hrubého čreva. Tam začnú kvasiť, pričom vznikajú plyny.

Ako zabezpečiť, aby nás strukoviny nenadúvali?

Jednoduchý a osvečený spôsob, ako na to:

  1. Večer pred dňom varenia si namočíme strukovinu a dáme variť. Po dosiahnutí bodu varu povaríme cca 3minúty a vodu zlejeme.
  2. Strukovinu zalejeme čistou vodou a necháme namočené cez noc.
  3. Ráno vodu zlejeme, napustíme novú vodu a dáme povariť opäť na tri minúty, ako večer.
  4. Po zliatí strukovinu už môžeme finálne variť. Ak k vareniu pridáme do vody čerstvú saturejku, máme vyhrané a nadúvanie sa stane minulosťou.

Týmto spôsobom znížime nadúvanie o 50-90%. Zo skúsenosti viem, že skôr k 90%-ám ako k 50%-ám.

Pri varení použite saturejku (bylinka) a s nadúvaním problém nemusíte mať vôbec. 

A tak si môžeme dopriať obľúbenú fazuľu na sto a jeden spôsobom bez toho, aby sme sa vyhli trápnym situáciám. 🙂