Nepečený metrový koláč
Milujem recepty, ktoré zvládnu aj samotné deti. Nepečený metrový koláč je súčasťou môjho detstva a vždy som sa naň ohromne počas sviatkov tešila. Jeho príprava je až príliš jednoduchá, chuť vyladená a textúra koláča je lahodne jemná.
Čaro zabudnutého receptu
Posledné obdobie si dosť pripomínam jedlá svojho detstva, až som začala premýšľať, či to má niečo znamenať. Ale asi len hrejivosť spomienok… Keď teraz v korone vidím málo svoju rodinu a priateľov, utiekam sa do spomienok. Teda- tak som si to celé spojila. 🙂
Tentokrát to ale celé začalo úplne nevinne a malo to svoje čaro. Lebo na tento recept som úplne zabudla.
Dávidko ma čakal po škole v obchodíku. Nechodil v tom období na obedy do školy a asi bol extra hladný, lebo od našej Renátky, predavačky, pýtal niečo na jedenie. Než som stihla po neho prísť, vysmiaty na mňa pozeral, že niečo dostal (a ja doma navarený obed pre neho…) Držal v ruke Bebe keksy a bral si ich domov- že to má darček.
Najväčší hlad asi zahnal, doma sa najedol a zrazu tak chutné suché keksíky už neboli tak príťažlivé. Čo dokáže urobiť hlad, že? 🙂
Mami, upečme niečo!
Držal v ruke balíček keksíkov, v tvári mal zdržanlivý výraz a bolo vidieť, ako tuho premýšľa. Zrazu vyhŕkol zo seba, že čo keby sme niečo z nich upiekli?
Hm…piecť z keksov- vravím si. To asi nejaký korpus a cheesecake? Ale nemám na to veci…
Keksy, keksy….v tom som to uvidela. Ako malá som pomáhala sestre pri “brutálne” chutnom koláči z keksov, ktorý sa krájal šikmo. Vďaka tomu bol dvojfarebný. Extra mäkký, vlhký a chodila som na neho natajňáča k nej do chladničky. Robila ho na sviatky. Vždy zaberal celé jedno poschodie chladničky. Nikomu ale nevadilo, že je tam menej miesta, lebo ten koláč bol prudko žravý.
Zoširoka sa mi otvorili oči. Na tento recept som úplne, preúplne zabudla. Ako je jednoduchý na prípravu, tak je úžasný na chuť. A na suroviny je to brnkačka! Zväčša máme všetko doma.
Tak pečieme, ale nepečieme
Ani som netušila jeho názov, musela som gúgliť štýlom- dvojfarebný nepečený koláč z keksov. 🙂
Zbehla som dokúpiť druhú farbu keksíkov a večer sme si dali nepečiace rande- ja, Tamarka a Dávidko.
Keksíky sme zlepovali pudingovým krémom.
A presne, ako som to zažívala v detstve, teraz som rozprávala ja svojím deťom zážitky, ktoré sa mi spájali s metrovým koláčom.
Pôvodne sme na nepečený metrový koláč používali marína keksy a indiánky. Pamätám si, ako jemne sme ich niesli z obchodu a všetko robili opatrne, aby sa nepolámali.
Celá príprava bola super, lebo som mohla aktívne pomáhať aj ja a cítila som sa ako víťaz. 🙂 Raz biela, raz tmavá… a najväčšia sranda bola, že som nechápala, ako je možné, že v jednom odkrojenom kúsku je toľko keksov. 🙂
Chladnička upečie
Pri rozprávaní, smiechu a príležitostnej degustácii – veď čo keď sa to medzičasom pokazilo 🙂 nám príprava zabrala krátku chvíľu. Nepečený metrový koláč sme vložili do chladničky, kde nastane celé kúzlo zmäknutia.
Dávidko bol spokojný. Robil si svoj metrový koláč a podnet dal on vďaka keksíkom, ktoré dostal. Vlastne všetko zlé je na niečo dobré. 🙂
Nácvik máme za sebou, aj skúšku chuti. Jednoznačne sme sa zhodli, že nepečený metrový koláč bude na našom vianočnom stole. Alebo presnejšie v chladničke, kde si budeme chodiť natajňáča odkrajovať, ako ja kedysi k sestre. 🙂
Moje poznámky k receptu Nepečený metrový koláč
- Použiť sa dajú Bebe keksy alebo iné krehké keksíky. Indiánky a Marína keksy sme používali pôvodne.
- Množstvo keksíkov je vždy na nás. Koľko ich budeme mať, tak veľký koláč vznikne.
- Keď použijeme dve farby keksov, nepečený metrový koláč je veľmi šik. Dá sa použiť aj jedna farba.
- Oddych v chladničke je kľúčový, tak sa udeje to pravé koláčové. Metrový koláč zmäkne.
- Aj mi napadli rôzne obmeny- čokoládový puding, alebo namiesto čokolády kokos… ale takto pôvodne je najlepší, tak je to detstvo.
***NEPEČENÝ METROVÝ KOLÁČ***
Potrebujeme:
3 balenia kakaových Bebe keksov (hnedý obal)
3 balenia cereálnych Bebe keksov (červený alebo zelený obal)
1 vanilkový puding
400 ml mlieka
4 PL kryštálového cukru
125 g mäkkého masla
štipka sušenej vanilky
50 g čokolády na varenie (kvalitnú a veľmi chutnú kúpite TU)
2 PL tuku (olej, masť, maslo…)
Postup:
Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme hustý puding. Necháme ho úplne vychladnúť s tým, že len mierne sem – tam premiešame, aby sme zabránili vytvoreniu šupky na povrchu.
Následne do pudingu pridáme vanilku a maslo a vymiešame mixérom s metličkami do krému.
Do hlbokého plechu dáme papier na pečenie (menej budeme umývať potom). Otvoríme si kakaové (tmavé) aj cereálne (bledé) keksy. Keksy musia byť neporušené, neprasknuté, v celku.
Na kakaový keks nanesieme krém, hrúbkou asi ako keks a prilepíme naň cereálny keks. Ten natrieme opäť plnkou a položíme kakaový. Teda striedame farby keksov. Vždy jemne pritlačíme. Plnku sa pritom snažíme natrieť všade, aj do okrajov keksov.
Spočiatku kladieme keksy na seba, robíme taký komín. Po pár keksoch, cca 6 – 8 kusoch, komín položíme a vytvárame už skôr dlhý pás keksov.
Dĺžka závisí na nás, podľa dĺžky plechu najlepšie. Spotrebujeme takto celý pudingový krém.
Neexistuje presné pravidlo, že toľko keksov a toľko pudingu. Pocitovo. Chutiť to bude rovnako. Ak je všetko spotrebované a ostalo nám z krému, rovnomerne ho potrieme po povrchu metrového koláča.
Rozpustíme nad parou čokoládu, pridáme k nej následne tuk a vylejeme ju na povrch koláča. Stierkou rozotrieme čokoládu po celom povrchu, necháme stiecť aj po bokoch. Metrový koláč teda skryjeme do čokolády.
Najlepšie koláč chutí, keď ho takýto necháme asi 30 minút najprv na linke, aby sa plnka a čokoláda trochu vpili do keksov a následne dáme plech do chladničky minimálne na noc pred prvým rozkrojením.
Metrový koláč zmäkne, zvláčnie. Krájame ho na šikmo, aby vynikli jednotlivé farby keksov. Skladujeme ho stále v chladničke.
Zje sa pomerme rýchlo, je to skvelá mňamka. HO-HO-HO- prišli Vianoceeeee:)
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂
TIP: Aj vaše deti sú rady v kuchyni? Maslové sušienky s kváskom či bez kvásku sú ďalšia tutovka.