OŠKVARKOVÉ PAGÁČE Z KVASU

Pagáčky, ako sa im u nás vraví, neboli príliš moje obľúbené. Keď sa pieklo konečne, chcela som niečo sladké 🙂

Zlom nastal pred niekoľkými rokmi, keď moja najstaršia mala len málo jedál, ktoré mohla a zjedla. Svokra jej, ako milujúca stará mama, vždy napiekla pagáčiky z domácich oškvarkov. Ešte také teplé sme ich jedli a nevedeli sa ich dojesť 🙂

Chudina svokra, v tej dobe to bola jej diagnóza 🙂 Keď k nám prišla, piekli sa pagáčiky 🙂

Toto obdobie prešlo a, čuduj sa svete, prišla mi slina na ne 🙂

Dlho som sa odhodlávala a nevedela si vybrať, či chcem listované alebo len oškvarkové cesto tak, ako to svokra pre nás piekla.. – to bola moja výhovorka, prečo ešte počkať s pečením 🙂

Osud si to zariadil sám- natrafila som na dokonalé oškvarky, ešte aj mleté! Už som sa nemala na čo vyhovoriť. Pieklo sa 🙂

Som človek, ktorý málo solí, takže som nevedela správne posúdiť, či oškvarky treba dosoliť. Po upečení som zistila, že som aj trochu mohla, no zakamuflovala som to- jemne som posolila ich ešte teplý povrch.

Vyberte si vy, ako sa vám páči, či chcete listované alebo nie. Chuť bude takmer rovnaká, len vzhľad iný 🙂

Listovala som ich, pretože sú krajšie potom na fotke 🙂 – to je dôvod, že ? :))))

 

 

***KVÁSKOVÉ PAGÁČIKY***

 

Potrebujeme:

200g špaldovej celozrnnej múky

200g studeného mlieka

1vrchovatá polievková lyžica kvásku

– Suroviny spolu zmiešame a necháme na chladnejšom(ale nie v chladničke) mieste asi 9-12hodín. V chladničke zmes treba nechať 24-30hodín. Vznikne nám štartér.

 

Následne na cesto potrebujeme:

400g špaldovej polohrubej bielej múky

150g vlažného mlieka

1 vajce

10g soli

50ml oleja

1ČL mletej rasce

1ČL sladenky

 

Plus potrebujeme:

300g mletých oškvarkov izbovej teploty

vajce na potretie

 

– Štartér spojíme so surovinami na cesto

a vymiesime príjemné, nie príliš tuhé cesto. Necháme ho 20 minút oddýchnuť.

Cesto preklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm.

Na cesto lyžicou nakôpkujeme a rovnomerne rozotrieme oškvarky.

Takto natreté cesto preložíme na tretiny, prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a necháme hodinu stáť.

Po hodinke cesto rozvaľkáme a znova preložíme na tretiny.

Opäť prikryjeme a necháme hodinu stáť.

Tretie rozvaľkanie je už iné. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5cm, lebo 2 cm je veľa a 1 cm je málo (nie sú také chutné potom). Ja som si na to zobrala pravítko 🙂

Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm a ukladáme ich na plech vystlaný papierom.

Výjdu nám dva plechy pagáčikov a jeden menší plech s odrezkami.

Keďže je cesto listované, má jednu nevýhodu- odrezky sa nedajú spojiť do ďalšieho cesta- no tieto odrezky boli u nás bleskovo preč 🙂

Plechy s pagáčikmi prekryjeme fóliou a necháme finálne 2 hodiny vykvasiť.

Rúru si vyhrejeme na 220´C.

Pagáčiky potrieme vajíčkom a pečieme okolo 10-15 minút, veľmi záleží od rúry. Znakom upečenia je ich naružovelá farba.

Pagáčiky necháme vychladnúť na plechu, budú krásne mäkké i chrumkavé 🙂

Dobrú chuť!

 

TIP: Nechce sa vám piplať s listovaním pagáčikov? Oškvarky šupnite priamo do cesta a cesto nechajte po vymiesení v prikrytej mise 2 hodiny oddychovať. Následne rozvaľkajte na hrúbku 1,5cm a pokračujte podľa receptu 🙂

POZN.: Chcela som im dodať kupovaný look a na povrch som tvrdou stierkou vytvorila akoby sieť. Asi bola veľmi tenká, pečením sa stratila 🙂