PEČENÁ POLIEVKA
Tak, ako to bolo kedysi náhodne s chlebom alebo jablkovým koláčom, tak i táto sýta polievka zrazu prekvapila.
Milujem jej chuť. Sýtosť si navolím sama množstvom vody. Dajú sa to nej zakamuflovať suroviny, ktoré by sa inak nezjedli (u nás je to mrkva, och!)
Recept, ktorý je jednoduchý, zvládnu aj začiatočníci.
Aj vy prudko môžete krémové polievky? Šup sa na pečenie polievky 🙂
***PEČENÁ POLIEVKA***
Potrebujeme:
½ maslovej tekvice
3 mrkvy
2 petržleny
kúsok z buľvy zeleru
4 strúčiky cesnaku
1 banánová šalotka
0,5 l vývaru
1 liter vody
soľ, korenie
sušený tymián
1 ČL kurkumy
olivový olej
– Z tekvice odstránime len semienka., mrkvu s petržlenom a zelerom očistíme, šalotku len prekrojíme na polovicu, šupu jej necháme. Cesnak nelúpeme.
Tieto suroviny dáme na pekáč, prelejeme oliváčom, osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom, ktorý sa ku všetkým surovinám dokonale hodí a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200´C asi 40 minút. Zelenina má byť mäkká. Preto ak máme väčšiu mrkvu či petržlen, radšej ich prekrojíme.
Pekáč vytiahneme z rúry. Suroviny necháme schladnúť, aby sa nám s nimi lepšie pracovalo.
Následne lyžicou vydlabeme tekvicu a dávame do hrnca. Zo šupiek vydolujeme cesnak, zo šalotky zlúpneme najvrchnejšie vrstvy a aj s mrkvou, petržlenom a zelerom šupneme do hrnca. Zalejeme vývarom a vodou- vody nalejeme najprv menej. Pridáme aj lyžičku kurkumy.
Zmes tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka, podľa našej chuti rozriedime ešte vodou. Teraz je pravý čas ešte na dochutenie- ešte soľ, korenie?
Hrniec s polievkou dáme na sporák a necháme ju zovrieť. Chute sa suprovo prepoja a vytvoria bombastickú chuť.
Podávame s krutónmi, opraženou cibuľkou, kľudne aj klobásou či len tak s chlebíkom. A s chilli olejom 🙂
Znie to dobre, vyzerá to dobre, chutí to dobre 🙂
Dobrú chuť!