PEČENÉ KOLENO NA JABLKÁCH A CIBULI
Napadlo vám niekedy vyčarovať niečo z bravčového kolena? Nie je to asi sprvu lákavá predstava, no môžem vás ubezpečiť, že je to jedno z najlepších druhov mäsa.
Recept som kedysi dávno videla v telke, ale nepamätám si ich pomery. Mäso vždy funguje, ak ho pečieme pomaly a dáme mu trochu lásky, byliniek a korenia.
Toto jedlo môžete kľudne servírovať na hostinu bez pocitu hanby. Je jemné, rozpadá sa a chutí excelentne.
Chuť mäsa je dobré trochu podtrhnúť. Volím na to cibuľu a jablká. Ani ich nešúpem, lenivosť mi šupky oplatia výraznejšou a lahodnejšou chuťou:)
Keď robím mäso chlapom na ich párty, podlejem ho pivom. No ja som sa pivo piť nenaučila, smrdí mi. A tak, keď ho pečiem pre nás, podlejem ho trochou vody alebo vývarom.
Recept nikdy nesklame.
Ak sa vám prihlási dôležitá návšteva pred výplatou a vy obraciate každé euro dvakrát v dlani, dilema vyriešená:) Jedno koleno zasýti bohate našu päťčlennú rodinu.
Jedno z najlacnejších druhov mäsa v noblesnom šate:)
***PEČENÉ KOLENO NA JABLKÁCH A CIBULI***
Pre 6-10 ľudí potrebujeme:
2 bravčové kolená
3 stredne veľké cibule
3 jablká
4 strúčiky cesnaku
soľ, korenie
olivový olej
3ČL celej rasce
bobkový list
čerstvý rozmarín
– Z cibule ošúpeme len prvú vrstvu. Nakrájame na hrubšie kolieska. Jablká umyjete a takisto nakrájame na rovnako hrubé kolieska.
Naukladáme ich na dno pekáča, najlepšie, ak cibuľu s jablkom dávame tak niejako nastriedačku.
Kožu kolena narežeme ostrým nožom alebo tým chlapských nožom, čo majú v náradí (neviem, ako sa to volá- treba čepeľ vždy vysunúť) pár rezmi.
V mažiari si podrvíme rascu s cesnakom, soľou a korením. Vznikne pasta, ktorú rozriedime olejom.
Ponatierame ňou kolená, aj záhyby:)
Do pekáča dáme aj bobkový list a podlejeme trochou vody (alebo vývaru).
Rúru si vyhrejeme na 250´C. Po vložení pekáča do rúry znížime teplotu na 220´C a pečieme asi 40 minút.
Teplotu potom stiahneme na 170´C, pridáme čerstvý rozmarín a pokračujeme v pečení ďalšie 2 hodiny.
Mäso sa pomaličky prepečie a bude sa rozpadať.
Po dvoch hodinách pridáme na teplote ešte na posledných 20-30 minút.
Mäsko bude na povrchu príjemne chrumkavé.
Podávame s ryžou a čerstvou zeleninou.
Dobrú chuť!