PEČENÉ KOLENO NA JABLKÁCH A CIBULI

Múdrosť a kreativita chudobných v kuchyni je fascinujúca. Častokrát až natoľko, že sa skromné jedlo stane delikatesou urodzených.

Napadlo vám niekedy vyčarovať niečo z bravčového kolena? Nie je to asi sprvu lákavá predstava, no môžem vás ubezpečiť, že je to jedno z najlepších druhov mäsa.

Recept som kedysi dávno videla v telke, ale nepamätám si ich pomery. Mäso vždy funguje, ak ho pečieme pomaly a dáme mu trochu lásky, byliniek a korenia.

Toto jedlo môžete kľudne servírovať na hostinu bez pocitu hanby. Je jemné, rozpadá sa a chutí excelentne.

Chuť mäsa je dobré trochu podtrhnúť. Volím na to cibuľu a jablká. Ani ich nešúpem, lenivosť mi šupky oplatia výraznejšou a lahodnejšou chuťou:)

Keď robím mäso chlapom na ich párty, podlejem ho pivom. No ja som sa pivo piť nenaučila, smrdí mi. A tak, keď ho pečiem pre nás, podlejem ho trochou vody alebo vývarom.

Recept nikdy nesklame.

Ak sa vám prihlási dôležitá návšteva pred výplatou a vy obraciate každé euro dvakrát v dlani, dilema vyriešená:) Jedno koleno zasýti bohate našu päťčlennú rodinu.

Jedno z najlacnejších druhov mäsa v noblesnom šate:)

 

 

***PEČENÉ KOLENO NA JABLKÁCH A CIBULI***

 

 

Pre 6-10 ľudí potrebujeme:

2 bravčové kolená

3 stredne veľké cibule

3 jablká

4 strúčiky cesnaku

soľ, korenie

olivový olej

3ČL celej rasce

bobkový list

čerstvý rozmarín

– Z cibule ošúpeme len prvú vrstvu. Nakrájame na hrubšie kolieska. Jablká umyjete a takisto nakrájame na rovnako hrubé kolieska.

Naukladáme ich na dno pekáča, najlepšie, ak cibuľu s jablkom dávame tak niejako nastriedačku.

Kožu kolena narežeme ostrým nožom alebo tým chlapských nožom, čo majú v náradí (neviem, ako sa to volá- treba čepeľ vždy vysunúť) pár rezmi.

V mažiari si podrvíme rascu s cesnakom, soľou a korením. Vznikne pasta, ktorú rozriedime olejom.

Ponatierame ňou kolená, aj záhyby:)

Do pekáča dáme aj bobkový list a podlejeme trochou vody (alebo vývaru).

Rúru si vyhrejeme na 250´C. Po vložení pekáča do rúry znížime teplotu na 220´C a pečieme asi 40 minút.

Teplotu potom stiahneme na 170´C, pridáme čerstvý rozmarín a pokračujeme v pečení ďalšie 2 hodiny.

Mäso sa pomaličky prepečie a bude sa rozpadať.

Po dvoch hodinách pridáme na teplote ešte na posledných 20-30 minút.

Mäsko bude na povrchu príjemne chrumkavé.

Podávame s ryžou a čerstvou zeleninou.

Dobrú chuť!