PEČENÉ ZEMIAKY S GORGONZOLOVOU PENOU

Aj obyčajné jedlo môže byť luxusným zážitkom.
Stačí vyzdvihnúť tie správne chute, dobre ich nakombinovať. A zväčša sa potvrdzuje- v jednoduchosti je krása.
Stalo sa to takto:)
Už predlho som mala chuť na pečené zemiaky v šupke. Akosi bola vždy lepšie niečo iné a k slovu sa nedostali.
A konečne prišiel rad i na ne!
Zemiaky som poriadne umyla, dala predvariť a dopiekla pod grilom.
Ale čo k nim?
Už som videla ten dip z plesnivého syra posypaný pažítkou… No nemala som biely jogurt.
Z chladničky som vytiahla smotanu a vyčarovala úžasnú pochúťku.
Veru, inak už robiť nebudem. Vláčna chuť smotanového syra s nenútenou ostrosťou čerstvej jarnej pažítky.
*PEČENÉ ZEMIAKY S GORGONZOLOVOU PENOU*
Potrebujeme:
500g menších zemiakov približne rovnakej veľkosti
3 strúčiky cesnaku
vetvička rozmarínu
100ml smotany na šľahanie
30g gorgonzoly
soľ
pažítka
olivový olej
         – Zapneme si rúru na 200´C s funkciou gril(ak nemáme túto funkciu, stačí aj horný-dolný ohrev)
Zemiaky veľmi dôsledne umyjeme. Dáme ich do hrnca s vodou, osolíme a necháme variť. Po zovretí varíme 10-15 minút, záleží od veľkosti zemiakov.
Mali by byť takmer už uvarené. Vodu zlejeme, zemiaky dáme na  plech s olejom.
Vhodíme k nim rozmarín a neolúpané strúčiky cesnaku.
Pečieme do úplného zmäknutia a zafarbenia šupky.
Medzitým si do misky dáme smotanu. Metličkou začneme smotanu šľahať. Postupne sa tekutá smotana začne zahusťovať.
Prestane v momente, keď je smotana príjemne husto napenená, no stále ešte tekutá.  Asi ako cesto na americké lievance. Je to krásne vidno. Nechceme tuhú šlahačku.
Do vymiešanej smotany pridáme gorgonzolu a vidličkou roztlačíme tak, aby sa so smotanou dobre spojila.
Vďaka krémovosti syra to ide ľahko.
Pažítku si najemno nasekáme.
Zemiaky vytiahneme z rúry.
Môžeme podávať ako samotné jedlo, alebo aj ako prílohu honosného pokrmu.
U nás takto!
Dobrú chuť!
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
2