PEČENÝ LOSOS S KVAKOU

Ak máte obyčajné, bežné suroviny v komore či v chladničke, nemusí to nutne znamenať, že budete variť nudné jedlo.
U mňa to je tak s fazuľou. Čo z nej zasa? Opäť polievku, či prívarok? Nie! Prílohu! Najprv domäkka uvarenú a následne s maslom a bylinkami na panvici osmahnutú:) Dokonalosť sama!
Losos vie byť riadne nudný, no s využítím mažiara, byliniek a cesnaku vieme vytvoriť famózne chute.
Brokolicu poznáme ako staré boty:) a keď ju pripravíme nad parou, jej krehkosť nás vždy dostane.
Všetko spolu pekne ladí- losos, k tomu brokolica, fazuľa a ešte….zemiaky?
Čo vlastne jedli naši predkovia, keď zemiaky neboli ešte na Slovensku?
Prezradím vám:) Namiesto zemiakov sa u nás jedla kvaka.
Kvaka, alebo i nazývaná ako turín, je koreňová zelenina využívaná v hojnosti našimi predkami. S ukončením druhej svetovej vojny sa začala postupne vytrácať a veru, málokto ju dnes pozná.
Je to buľvovitá zelenina pripomínajúca chuť kalerábu skríženú so zemiakom. Niektoré odrody sa pestujú kvôli listom a tie sa spotrebuvávajú rovnako ako špenát.
Jej vysoký obsak vlákniny, vitamínov, minerálnych látok  a silíc ju predurčuje k zaradeniu do nášho jedálnička.
Pri osteoporóze, liečbe zlomenín, pri prečistení krvi, reume či dne, problémoch s trávením…
Výborná i na hranolky v kvalitnejšom prevedení, na kaše či prílohu k mäsu či rybe:)
*PEČENÝ LOSOS S KVAKOU*
Potrebujeme:
1 filet lososa
1/2hrnčeka fazule
250g brokolice
4ks kvaky
soľ, korenie
bobkový list
čerstvý tymián
5strúčikov cesnaku
olivový olej
1čl horčice
1čl masla
žerucha na ozdobu kvaky
        – Fazuľu si večer namočíme do vody, prevaríme tri minúty, vymeníme vodu a necháme cez noc stáť. Ráno vodu zlejeme, napustíme novú vodu, v ktorej povaríme fazuľu tri minúty. Poslednýkrát vodu zlejeme, napustíme novú vodu a varíme s bobkovým listom domäkka.
Takto zbavíme fazule nežiaduceho nadúvania o 50-90%(skôr k 90im ako k 50im).
Na panvici si dáme trochu oleja a masla, pretlačíme 2strúčiky cesnaku a pridáme mäkkú fazuľu. Až teraz fazuľu osolíme a okoreníme. Pár minút osmaheneme. Posypeme čerstvým tymianom a fazuľu máme hotovú:)
V mažiari si rozdrvíme 3strúčiky cesnaku. Pridáme horčicu, soľ, korenie i malú hrsť tymianu, dobre premiešame. Nanesieme na lososa, ktorého pečieme v pekáči v rozohriatej rúre na 220´C 10minút s alobalom, 5-10 bez alobalu, záleží od veľkosti filetu(do pekáča zvyknem dať nakrájanú cibuľu aj so šupou- upgrade chuti). Cesnakovú pastu zoškrabeme z lososa(ale je jedlá, kľudne môžeme zjesť i s ňou).
Brokolicu dáme nad paru a necháme skrehnúť. Nič viac. Chutí máme v jedle dosť, jej priama, ničím nefalšovaná chuť pekne podtrhne celé jedlo.
Ku kvake sa chováme ako ku zemiakom. Ošúpeme, nakrájame na kocky, osolíme, vhodíme jeden bobkový list a varíme do zmäknutia. Po zliatí vody posypeme žeruchou.
Všetko spojíme spolu na servírovací tanier a mlsanie môže začať:)
Dobrú chuť!
POZN.: Všetko sa dá robiť spolu. Začať treba fazuľou. Keď sa už finálne varí, zapnúť rúru, než sa rozhicuje, pripraviť lososa, stíhame i nakrájať kvaku a postaviť hrniec na brokolicu nad parou:)
TIP: Uvarte fazuľu v tlakovom hrnci a skráťte tak dobu varenia.