Zážitkový pobyt Kváskovanie v Toskánsku

Neuveriteľné! Uskutočnil sa prvý zážitkový pobyt Kváskovanie v Toskánsku. 27- členná partia neznámych ľudí z celého Slovenska aj Čiech sa stretla a zakúsila čaro kváskovania v srdci malebného Toskánska. Čo sme zažili a ako sme to celé skĺbili tak, že si účastníci ešte počas pobytu pýtali 2.ročník? Čítajte ďalej, ešte teraz je to pre mňa prenádherný pocit.

Ako vznikol nápad kváskovať v Toskánsku?

V roku 2019 som bola prvýkrát v Taliansku. Na to, že som známa svojou vášňou pre túto krajine, je to možno zvláštne. Niektorí ľudia nadvihovali obočie, keď zistili, že opisujem detailne Taliansko, rozplývam sa nad opisom ich jedla a vlastne som tam nebola. Všetko som mala z cestopisov, celú tú svoju lásku k ich štýlu života, varenia a krajiny celkovo.

Chuť od Naty radí, čo zažiť v Toskánku
Toskánsko

Až jazykový pobyt v Toskánsku so školou taliančiny to celé zmenilo. Doobeda sme sa učili taliansky, samozrejme sa pri tom pilo víno 🙂 , a poobede sme vyrážali do nejakého mesta, kde sme si mohli trénovať komunikáciu. Objavovali sme históriu, zaujímavosti a každý večer sme zakončili zážitkovou večerou v nejakej usadlosti, kde nám podávali okrem vynikajúceho jedla ich vlastné víno a domáci olivový olej. Cítila som sa tak ako doma. Bol to pre mňa splnený sen.

recept na talianske sušienky podľa Chuť od Naty
Naty na potulkách v Taliansku

Vrátila som sa opäť

Až natoľko ma to uchvátilo, že som sa tam v 2022 opäť vrátila. Na rovnaké miesto, s rovnakým programom. Vôbec mi to nevadilo. 🙂 Ako sme sa počas tohto druhého pobytu blížili ku koncu, presne si pamätám, stalo sa to takto:

Prechádzala som sa uličkami starého mesta spolu so sprievodkyňou Jarkou. Vlastní cestovnú kanceláriu a to ona zastrešovala všetok program okolo ubytovania, stravovania a výletov. Len tak sme spolu kráčali, pozerali obchodíky, rozprávali sme sa veľmi uvoľnene. Sadli sme si na kávu v najstaršej kaviarni toho mesta (moja úchylka hľadať to pôvodné, tradičné) a kochali sme výhľadom až do Umbrie. Mali sme ešte dosť času na odchod, ostatní chodili po obchodoch, bavili sa tiež a my dve sme nejako boli stále vo dvojici. Nakoniec, po prechodení všetkých uličiek, sme si sadli do reštaurácie, dali si obloženú misu a pripili sme si aperolom, keď tu Jarka zrazu povedala, že nabudúce s kváskovaním.

EHM! Usmiala som sa, štrngla a pripila si. V hlave mi preletelo: “Jari moja, ty ani zďaleka netušíš, čo by to obnášalo….”

pobyt s Toskánsku podľa Chuť od Naty
Tenuta di Mensanello

Nechala som to tak, ale Jarku predstava uchvátila. Rozprávala o tom, videla detaily- z tej svojej strany. 🙂 Ja som bola rozvážna. Nepovedala som nie, ale vedela som, že toto musí byť naozaj precízne naplánované, aby to malo hlavu a pätu, ľudia boli spokojní a aby to malo zmysel. A že je to náročné, neviem či uskutočniteľné.
Tie posledné dni nášho jazykového pobytu sa niesli v znamení plánov, ako by to mohlo vyzerať.
Priznávam, trochu som sa spoliehala, že to Jarku prejde. Neprešlo! A ešteže! 🙂

Plánovanie zájazdu

Ako čas plynul, začiatkom školského roka sa mi Jarka ozvala s prosbou o stretnutie. Vedela som, že tam musím prísť už s rozhodnutím, či spolu zorganizujeme takýto revolučný typ pobytu.
Sadla som si teda nad papiere, doslova som sa nimi obložila a začala písať.

  • Najprv- čo piecť?
  • Vďaka tomu, že som na danom mieste bola už 2- krát, poznala som okolie, a teda vedela som si predstaviť, aké výlety sa dajú absolvovať a ako asi skĺbiť jednotlivé kváskovanie s výletmi do okolia.
  • A potom to celé rozpísať na hodiny a vypočítať, ako a kedy čo urobiť, aby sme sa naučili niečo z kváskovania, mali z pečenia radosť, bolo to uvoľnené, užili si výlety po Toskánsku, mali okienko taliančiny a ešte si aj vychutnali ich očarujúce chianti, čo hrdlo ráči. Takže treba rátať aj s veselšou náladou a ťažšou hlavou ráno. 🙂

Prerátala som to asi 5- krát a chcela som si udeliť doktorát. 🙂

Ale na stretnutie som išla s poznatkom, že je možné uskutočniť zážitkový pobyt, kde by sa kváskovalo a zároveň spoznávala krajina. Išla som tam s papiermi a cítila som sa ako vo filme Apollo 13, keď niesli prototyp, ako poskladať krabicu (Či čo to bolo. Pamätáte na tú scénu?)

Sedeli sme spolu nad papiermi asi 4 hodiny a rátali, plánovali, vysvetľovali si, čo a ako. Dohodli sme sa, že to vyskúšame. No čo sa môže najhoršie stať? Že nepôjdeme. Ale skúsime to.

“Aktívna dovolenka.”
“Spoznaj Toskánsko a oddaj sa kváskovaniu.”
“Upeč si svoju pizzu z kvásku v originálnej peci na pizzu.”

Tak zneli naše heslá.

obrázok na stránku
Toskánsko s Naty

Ešte pred Vianocami mi Jarka zavolala: “Naty, ideme do Toskánska! Ešte sú voľné miesta, ale už je to isté, ideme!” Fakt, nakoniec sa podarilo naplniť plný počet účastníkov! Doslova ma obliala eufória, koľko ľudí vidí vo mne dôveru, že si vybrali svoju dovolenku s Naty. Aj som si poplakala od šťastia. 🙂 Tešila som sa neuveriteľne. Už po tretíkrát, ale akoby prvý. Ako organizátor. Ja? Ach, úžasné!!!

Vitajte v Toskánku, moji milovaní!

Už počas cesty do usadlosti Tenuta Mensanello sme začali s prednáškou o Toskánsku- to mala na starosti Jarka. Ona vie tak pútavo a skvele rozprávať o Taliansku, že by mala učiť deti dejepis- to by sa hneď chodilo lepšie do školy.
Ja som zas napiekla kváskové jednohubky, nech si dzobneme po ceste dačo dobré a porozprávala o kvásku. Myslím, že nám cesta rýchlo ubehla a už v autobuse sme sa “oťukali” viacerí a spoznali.

spoznávací zájazd kváskovanie s Naty v Toskánsku 2023
kváskovanie s Naty v Toskánsku 2023

Sem- tam som započula rozhovory- “Je to ako sen a on sa mi naozaj plní”, alebo “Toto bolo jediné, čo som si želala k narodeninám aj Vianociam.”, mi pripomínali zodpovednosť za seba- aby som si to tiež naplno užila a vďaka tomu si to užil so mnou každý jeden účastník.

A veruže to bola do-ko-na-lá jazda!

Kváskovanie v Toskánsku

Urobili sme si spolu chlieb, pečivo, vianočku, pizzu a posledné kváskovanie bolo uvoľnené- pečenie mňamiek na cestu domov.
Keďže si robil vždy každý svoj produkt, raňajky sme robili my.

6e57c596-bkváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku s Naty

Čo sme si napiekli, to sme si zjedli. 🙂

Iba prvé raňajky boli v usadlosti a to sme sa všetci zhodli, že ako dobre, že ich pripravujeme my. Taliani totiž majú vo všeobecnosti veľmi slabé raňajky… 🙂  Urobila som vždy nejaké nátierky, vajíčka, Jarka zasa obložené misy, sladké aj slané verzie, nakúpili sme čertsvú taliansku zeleninu a ovocie… to boli doslova bombastické raňajky! MŇAM!

Príprava cesta a pečenie bolo vždy naplánované tak, aby sme mali čas na oddych, na výlet a neboli pod tlakom času. Aby sme zakúsili Dolce far niente. 🙂

Páčilo sa mi veľmi, ako za mnou viackrát prišli ľudia a pýtali sa ma, ako môžem byť uvoľnená na výlete, keď máme na ubytovaní cesto v procese, ale presne to som chcela všetkým ukázať- kváskovanie nás nemusí oberať o čas a slobodu. Keď pochopíš cesto a vieš, čo potrebuje, je to jednoduché, príjemné a naplňujúce.

A tak aj bolo.

POZOR: Na váš dopyt zvažujeme 2.ročník pobytu Spoznaj Toskánsko a oddaj sa kváskovaniu 2024. Ak máš >seriózny záujem< o pobyt v roku 2024 (máj-jún, termín sa ešte upresní), rezervuj si svoje miesto ešte dnes TU. Počet účastníkov je obmedzený, účastníkov budeme kontaktovať podľa prihlásenia.

kváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku s Naty

Kváskové pečenie

Chlebík vyšiel úplne bravúrne každému. Také malé nafúknuté balóny, že až! 🙂 Niektoré boli trochu “prismahnuté” farbou, museli sme doladiť rúry, aby sme vedeli, ako správne piecť. V tom nám úžasne pomohli tieto teplomery.

kváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku s Naty- chlieb

Ďalej sme piekli pečivo. To sme trochu “okašlali”, pretože sme mali dôležitejší plán- večeru u Stefana (ale o tom vám napíšem nižšie), tak sme skrátili jednotlivé fázy prípravy a už vtedy som všetkých upozorňovala, aký výsledok majú očakávať. Ale pri pečive išlo skôr o pochopenie jednotlivých grifov, ako sa cesto správa a čo s ním urobiť, aby bolo po upečení nadýchané a mäkké aj viac dní.

kváskové pečivo v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku s Naty- pečivo

Stred týždňa patril sladkému pečeniu a mráz mi chodil po celom tele, keď som videla, ako úžasne im to celé ide. Ukážkové pečenie, tlieskala som od radosti. 🙂

kváskovanie v Toskánsku s Naty- pečenie vianočky
kváskovanie v Toskánsku s Naty- vianočka

Pizza z originálnej pizza pece

Vyvrcholenie nášho kváskovania patrilo pizzi. Každý si urobil svoje cesto. Kváskové. V usadlosti nám zapálili ich originálnu pizza pec. Môj muž, člen organizačného tímu, sa podujal na post pečenia pizze, bol pizzaiolo. 🙂

kváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku s Naty- pečenie pizze

Ja som pomáhala každému vytvarovať cesto, obložili si ho podľa seba a každý mal tak svoju pizzu. Všetci sme sa zišli a bolo to rozprávkové. Nepreháňam! 🙂 Všetci sme boli unesení, ako sa nám podarilo urobiť pravú pizzu z kvásku v neapolskom štýle.

Predstavte si, že aj samotní domáci sa zišli, natáčali si nás, tlieskali nám… ešte teraz mám tie silné pocity v sebe, až mám zvlhčené oči… Na tú atmosféru budem dlho pamätať.

Okrem kváskovania spoznávanie Toskánska

Na prvom stretnutí (ako sme si povedali, že do toho spolu ideme) som Jarke povedala: “Jari, ale musíme ísť k Stefanovi. Musia to tam vidieť. Keď má niekto zažiť pravé Toskánsko, toto nemôžeme vynechať.”

kváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku

Jarka bola skeptická, ale privolila. Vedela, že k tomuto miestu sa viaže pre mňa (a aj môjho muža, lebo on je z vinárskej rodiny) jeden veľmi dôležitý bod- tu som prvýkrát povedala na víno, že mi chutí. 🙂

Večera u Stefana

Nepijem veľmi alkohol, mne akosi nechutí. Je to kyslé, štipľavé, smrdí to a nemá to dobré následky- toť môj názor, ktorý nikomu nevnucujem. Chápem, že niekto má víno rád. A pochopila som to presne u Stefana. V srdci Toskánska mi nalial sám pán majiteľ do pohára jeho chianti classico a mne to nebolo kyslé, neštípalo to, nesmrdelo to, pilo sa to “samé”. 🙂 V kombinácii s večerou vonku pri západe slnka ponad rozľahlé vinice…. joj, to je taká romantika, že až gýč! Dokonalé.

A viete, čo? Šli sme tam. 🙂 Potvrdilo sa mi- ako nás tam bolo 27, všetci boli unesení jedlom, vínom, olejom, prostredím, výhľadom, všetkým. Aj chlapi. 🙂 YES!!!

kváskovanie v Toskánsku
kváskovanie v Toskánsku u Stefana

POZOR: Na váš dopyt zvažujeme 2.ročník pobytu Spoznaj Toskánsko a oddaj sa kváskovaniu 2024. Ak máš >seriózny záujem< o pobyt v roku 2024 (máj-jún, termín sa ešte upresní), rezervuj si svoje miesto ešte dnes TU. Počet účastníkov je obmedzený, účastníkov budeme kontaktovať podľa prihlásenia.

San Gimignano

Kto máte knihu Kváskovanie 3? Je tam recept na chlieb s názvom Manhattan. Nie náhodou sa tak volá. San Gimignano je malé mestečko, ktoré je preslávené vysokými vežami, ktoré si stavali tí najbohatší obchodníci a oficiálne uznanou najlepšou zmrzlinou na svete. Preto má prezývku Toskánsky Manhattan a práve z tohoto mestečka som si priniesla kamutovú múku, z ktorej som vytvorila recept.

S Jarkiným výkladom dostane mesto úplne inú dušu. Zrazu človek vníma hĺbku. Nevadia mu turisti, ktorí tam idú “tak povrchne”, preste len pozrieť. Lebo ako sa dozvedá človek z pútavého výkladu o histórii viac, pozerá na niečo iné. Prenádherné mesto!

kváskovanie v Toskánsku
kváskovanie v Toskánsku pohľad z najyššej veže v San Gimignane

Monteriggioni

Pevnosť, kde zastal život v roku 1555, keď Florencia dobila Sienu. Miesto, kde je dom, pred ktorým sa vždy zastavím, stratím pojem o čase a vidím sa v ňom. Tak sa mi páči. 🙂 Miesto, ktoré je fakt že “prd malé”, ale viete sa tam zabaviť dlhé hodiny (ak nie históriou a výhľadmi, tak minimálne popíjaním kávy, pretože je tam hneď niekoľko kaviarní a reštaurácií).

aktívna dovolenka kváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku- Monte Riggioni

Prešli a preskúmali sme aj iné miesta, napríklad takú Sienu, ale o jej krásach som už písala v článku o Toskánsku z 2019.

Okienko kváskovania aj taliančiny

Viete, upiecť si svoj chlieb, pečivo, koláče či čokoľvek iné môže byť skutočne jednoduché a napasovateľné na akýkoľvek životný štýl. Vyžaduje to od nás jednu vec- pochopiť kvások, ako pracuje. To je podľa mňa základ celého toho, čo iní berú ako “kváskovanie=nukleárna veda”.

Aj preto sme sa každý deň venovali teórií kváskovania a vysvetlovali si, prečo to tak robíte a čo tým sledujeme.
Bolo milé vidieť “aha momenty”, že zrazu niektorí pochopili, prečo sa im toto či tamto nedarí.

kváskovanie v Toskánsku s Naty
kváskovanie v Toskánsku s Naty

No a ako by to bolo chodiť po Talianskych obchodoch a kaviarňach bez základov taliančiny? Jarka každý deň mala jazykové okienko, kde sme sa všetci učili užitočné frázy, ako si vypýtať kávu, zistiť cenu, ako sa orientovať v názvoch potravín a nevynechala ani niektoré chytáky na výslovnosť (niekedy totiž aj len prízvuk zmení význam slova a namiesto jedla poviete nadávku 🙂 ).

V najlepšom treba skončiť

Nemám rada túto vetu, ale asi na tom naozaj niečo bude. Za tých pár dní sa z nás stala úžasná partia kamarátov, ktorí nechceli odísť domov. Rozprávkový čas na naplnil a my sme museli ísť domov.

Samozrejme s povinnou zastávkou na nákup talianskych špecialít! 🙂

A viete, čo? Keď už počas pobytu viacerí rozprávali o druhom ročníku a že URČITE sa už teraz hlásia, nenachádzala som slová.

Len som sa usmiala a zatvorila oči. Pretože také slová spokojnosti a vďačnosti v našom jazyku nevymysleli.

kváskovanie v Toskánsku s Naty
pobyt Kváskovanie v Toskánsku

Ďakujem vám všetkým, že som niečo také jedinečné mohla zažiť. Bola to dokonalá jazda!

Naty

POZOR: Na váš dopyt zvažujeme 2.ročník pobytu Spoznaj Toskánsko a oddaj sa kváskovaniu 2024. Ak máš >seriózny záujem< o pobyt v roku 2024 (máj-jún, termín sa ešte upresní), rezervuj si svoje miesto ešte dnes TU. Počet účastníkov je obmedzený, účastníkov budeme kontaktovať podľa prihlásenia.

Čo na to samotní účastníci?

S dovolením autorov uverejňujem spätnú väzbu bez korekcie:

N.Horváthová Biskadská:
Keď sa povie ,,Kváskovanie v Toskánsku s Naty,, okamžite sa mi v mysli vynorí spomienka na jeden z najkrajších týždňov aký som kedy mala možnosť zažiť (ak nie vôbec ten najkrajší).
Každý deň som sa naučila niečo nové o kváskovaní, mala som možnosť priamo v praxi vidieť ako ľahko sa dá spojiť kváskovanie s rôznymi výletmi, pretože sme stihli pripravovať cesto aj sa niečo naučiť po taliansky, chodiť na úžasné výlety po nádherných toskánskych mestečkách a ešte si aj upiecť skvelé a chutné chlebíky, rožky, vianočky, úžasné linecké či pizzu v pravej talianskej pizza peci. Kváskovanie naozaj spája, pretože sme sa zišli z rôznych kútov Slovenska či Čiech ale sadli sme si ako keby sme sa poznali už dávno. Zažila som až neuveriteľný týždeň (a nie nepreháňam 🙂) plný zábavy, smiechu, kváskovania, prenádherných západov slnka  a dozvedela som sa toľko nových a zaujímavých vecí o pečení aj samotnom Toskánsku. Pochopila som a zažila na vlastnej koži to talianské ,,dolce far niente,, (sladké ničnerobenie 🙂)Naty & Jarka z celého srdca ďakujem za to, že ste dokázali zorganizovať takýto úžasný zájazd a ja som mohla byť jeho súčasťou, navždy si ho budem pamätať 💛

GRAZIE MILLE ☺️ ARRIVEDERCI
P.S. už teraz sa teším na 2. ročník, verím, že sa bude konať 🙏🏻
****
Veronika Mária Lačná, 19. rokov:
Ku kváskovaniu som sa dostala práve vtedy, keď som bola na tom fyzicky najhoršie. Ide o to, že som rok trpela anorexiou a bulímiou. Pred tým, ako som bola zdravá, milovala som pečivo. Vôňu čerstvo upečeného chleba a chuť nedeľných buchtičiek od mamky. Toto všetko som si odopierala, keď som bola chorá, ani jeden krajec chleba. Stratila som menštruáciu a mala som ďalšie zdravotné problémy. Musela som sa po všetkých varovaniach lekárov začať dávať dokopy. Práve vtedy som sa dostala ku kváskovaniu. Keď som videla výtvory Naty, prelomilo sa to vo mne, začala som piecť a konečne aj poriadne jesť. Toskánsko bolo presne to, čo som po tej dobe potrebovala, oddýchnuť fyzicky, hlavne psychicky a zdokonaliť sa v tom, v čom som našla obrovskú záľubu. Pečenie je pre mňa rovnako aj relax. V Toskánsku som spoznala skvelých ľudí. Teba Naty a tvojho manžela so skvelým zmyslom pre humor. Starostlivú spolubývajúcu Natty, ktorá mi bola ako sestrou. Manželský pár, ktorý mi aspoň na tú chvíľku pripomínal starých rodičov, ktorých som ja nikdy nemala. Top šoféra s ktorým sme zažili veľa smiešky. A ďalších. Kváskovanie spája ľudí a nielen v mojom prípade ale určite aj veľmi veľa ľuďom kváskovanie pomohlo k zdraviu, v mojom prípade aj k psychickému. Ďakujem ti Naty, pomohla si mi v pravej chvíli a aj vďaka tebe môžem povedať že som momentálne už zdravá. ❤️
****
Martin:
Prvotná myšlienka ísť kváskovať do Talianska mi pripadala trochu exotická, ale po pár sekundách som sa nevedel dočkať, kedy to nastane. A to bolo ešte viac ako pol roka. Prvotnou zárukou bola hlavná “kváskovačka” a trúfnem si povedať najväčšia odborníčka na kváskovanie, Naty. Po nejakom krátkom čase som zistil, kto je organizátor po turistickej stránke – bývalá spolužiačka z vysokej školy a bolo to jasné. Zostala mi jediná vec, presvedčiť “polovičku”, keďže sme už v lokalite Toskánsko boli, ale Naty bola zárukou, že to dobre dopadne.Samotné kváskovanie bolo pripravené nad očakávanie dobre, ba priam až výborne. Naty s Jarkou, majiteľkou skvelej CK MATTIA mysleli na všetky detaily a počas samotného kurzu sme boli zásobovaní kvalitnými informáciami na kváskovanie, kvalitnými surovinami potrebnými ku kváskovaniu a dokonca aj základmi taliančiny, aby sme sa nestratili v obchode, alebo v bare na kávu. Je síce pravda, že to znelo na začiatku srandovne, ba priam až odstrašujúco, ísť na dovolenku a pripravovať si deň vopred raňajky, ale v konečnom dôsledku sa to ukázalo ako vynikajúci koncept, ktorý fungoval a človek vedel jednoducho a rýchlo identifikovať prípadné nedostatky v príprave chleba, rožkov, vianočky a na záver pizze. Tá bola ako bonus toho celého pečená v murovanej peci vyhriatej drevom.
Nech je ako chce, na samotnom výlete sme sa stretli výborná partia ľudí a téšíme sa spolu s manželkou na Kváskovanie v Taliansku II.
****
Vierka Schieberová s mužom Gejzim:
Naty, keď ono je veeeľmi ťažko písať, najlepšie zažiť …
Už to bude mesiac, čo sme doma z Toskánska…juuuj to letí.
Išli sme do to lebo: PRVÝ kurzovýlet s Naty tohto druhu, PRVÝ kurzovýlet – ja kváskujem, Gejzi je fanúšik, PRVÝ krát pre nás Toskánsko. Zažili sme pobyt plný zábavy, prekvapení, staronových informácií o kváskovaní a nových o Toskánsku.
Ťažko zhodnotiť, alebo vybrať top udalosť, činnosť, zážitok, vnem. Bolo toho tooooľko. Fotografie sú svedkom .
Ale určite toto: Vymyslené a zorganizované odborníčkami, s láskou a citom pre detaily (Naty, Jarka parááááda). Za výdatnej pomoci odborníkov – fajnšmekrov ( Marek, Šani/alias pán Alexander … hihihihi. Ďakujeme, že ste tak obetavo pomáhali).
Stále pečiem, stále sa teším, že som to všetko zažila, zdokonalila sa. A určite chystajte druhý ročník. Predplácame si dve miesta, alebo aj viac.

POZOR: Na váš dopyt zvažujeme 2.ročník pobytu Spoznaj Toskánsko a oddaj sa kváskovaniu 2024. Ak máš >seriózny záujem< o pobyt v roku 2024 (máj-jún, termín sa ešte upresní), rezervuj si svoje miesto ešte dnesTU. Počet účastníkov je obmedzený, účastníkov budeme kontaktovať podľa prihlásenia.

káva