PREZIDENTOVE KOLÁČIKY

Créme anglais milujem! Neviem, kto to konkrétne bol (asi Francúz), čo sa hral s vajíčkami a smotanou, ale dobre to vymyslel.
Pôvodný, pravý, nefalšovaný puding. Z čias, keď ešte neboli prášky, emulgátory, farbivá a ostatné nezmyselnosti tejto doby.
Do horúcej smotany sa pridajú žĺtka a za stáleho miešania smotana zhustne na krém. (Všetko o créme anglais nájdete v sekcii exotika)
Zvyknem polievať tak dukátové buchtičky, či bábovku, robím ju aj k cestovinám nasladko…
A stále som premýšľala, ako by sa dalo využiť jej stuhnutie v chladničke. Z mierne tekutého pudingu sa stáva ako keby plnka.
Chodím ju na tajňáča vyjedať lyžičkou:)
Dnes som pustila uzdu fantazii.
Výsledok ma nadchol, je prudko jedlý, honosný.
Na špeciálne chvíle určený. Aj keď, povedzme si, aká chvíľa nie je špeciálna?:)
*PREZIDENTOVE KOLÁČIKY*
Potrebujeme:
200ml smotany na šľahanie
3žĺtka
3PL trstinového cukru
1/2 lusku vanilky
70g horkej čokolády
1PL kakaa
60g masla
pomleté orechy, kokos, kúsky čokolády…-na obelenie
        –  Nad parou si dáme v miske rozpustiť čokoládu s maslom.
Do druhého hrnca si nalejeme smotanu a začneme ju ohrievať. Pridáme vnútro vanilky i lusk.
V miske si metličkou zmiešame žĺtka s cukrom.
Keď je smotana horúca a pri krajoch sa začnú objavovať bublinky, vyberieme lusk. 1/3 objemu smotany vlejeme k žĺtkam a metličkou premiešame, aby sa vyrovnala teplota vajíčok a nezdrcli sa na praženicu.
Žĺtkovú zmes prelejeme naspäť do hrnca k ostatnej smotame.
Na menšom plameni neustále miešame.
Do zmesi pridáme i rozpustnú čokoládu s maslom a kakao.
Metličkou neustále miešame.
Postupne vidíme, že zmes je hustejšia- krém je hotový.
Stiahneme ho z plameňa a sem-tam premiešame. Po miernom vychladnutí dáme do chladničky a necháme stuhnúť.(najlepšie je začať si to večer a cez noc nech je v chlade)
Po úplnom vychladnutí a stuhnutí s pomocou dvoch lyžičiek formujeme malé valčeky, ktoré obaľujeme v orechoch, čokoláde, kokose….
Ukladáme na tácku.
Držíme stále v chlade.
Dobrú chuť!
POZN.: Mala som veľké oči a formovala som polievkovými lyžicami. Lepšie je čajovými. Sú to potom také vkusné, dokonale lahodné jednohubky:)