PÚPAVOVÉ RIZOTO
Za tú krátku chvíľu sa naučila také fígle, tipy a triky ako kvalitne pripraviť jedlo, že som každé jej slovo počas nášho rozhovoru pri balení hltala.
Chudina, musela mať uši ako slon, čo som sa jej stále vypytovala.
Dodnes varím rizoto skraja jari presne tak, ako mi vravela.
Taliani totiž v tomto období trávia celé dni na lúkach. Nielen kvôli vzduchu, ale vo veľkom tam zbierajú púpavové listy na celý rok.
Po spracovaní ich nadávkujú do sáčikov a zamrazia. Následne len vyťahujú a používajú do pokrmov, ktoré sa stanú oveľa výživnejšími i chutnejšími.
Pre nás Slovákov zvláštne. Veď púpava je burina- hádam nebudeme jesť burinu…. Prečítajte si však tento článok a zmeníte názor.
Púpava by nemala na našich tanieroch chýbať.
Ako ju napríklad upraviť? Páči sa 🙂
***PÚPAVOVÉ RIZOTO***
Potrebujeme:
1hrnček ryže (najlepšie arborio, ale aj guľatozrnná poslúži)
1veľká hrsť púpavových listov
½ banánovej šalotky
hrsť nastrúhaného parmezánu
olivový olej
vývar
soľ
– Pripravíme si listy. Do hrnca dáme variť vodu. Keď voda vrie, vhodíme púpavové listy a odokryté (to je dôležité) varíme 5 minút.
Následne listy scedíme a po miernom vychladnutí v rukách vyžmýkame.
Na doske ich potom nakrájame na menšie kúsky, aby sa ľahšie jedli.
Pripravíme ryžu.
Cibuľu najemno nakrájame. V hrnci s hrubým dnom ju osmahneme na olivovom oleji doslovita.
V druhom hrnci si necháme zohrievať vývar, aby bol horúci.
Následne vsypeme k cibuli ryžu. Chvíľu orestujeme a za stáleho miešania po naberačkách prilievame vývar. Plameň máme na minime.
Ďalšiu naberačku vývaru pridáme až vtedy, keď je tekutina takmer vpitá do ryže.
Takto pokračujeme, až kým ryža zmäkne do úrovne al dente.
Vtedy vsypeme hrsť parmezánu a púpavové listy, dobre premiešame a odstavíme z plameňa. V prípade potreby dosolíme.
Ihneď podávame.
Buon appetito!
POZN.: Púpavové listy treba variť odokryté, inak by zhorkli.
TIP: Prelejte rizoto pri podávaní chilli olejom. Geniálna chuť 🙂