RAFAELO SUŠIENKY
Z jej rúry vychádzali len samé dobroty. Prevoňaný bol celý dom a ja som si neraz popálila prsty, keď som už nevedela vydržať, kedy bude upečený poklad vychladnutý.
Teraz, už ako dospelá, sedím za stolom, v ruke mám svoj hrnček kávy a pozerám von oknom. Príroda naokolo značí, že sa ide prvýkrát nadýchnuť po zime. Ako si vychutnávam ticho a pohľad na prírodu, zrazu sa ocitám uprostred spomienok na starenku.
A tak vstávam od stola a idem robiť to, čo ma naučila. Dávať lásku druhým cez objatie, pozornosť i cez spokojné bruško 🙂
Jej fenomenálne kokosové rožteky nikto neurobí ako ona. Preto som si ich upravila pre seba 🙂 Robím ich ako sušienky. Nebaví ma totiž rýchlo umývať formičky. Som lenivá 🙂
S cestom sa dobre a rýchlo pracuje. Nie je to žiadna piplačka. Skôr relax.
Z danej dávky mi vždy výjdu dva plechy menších sušienok. Zvyknem si preto cesto rozdeliť na polovicu a jeden plech urobím základných sušienok a druhý plech je s pridaním karobu.
Viete, čo je na nich úžasné? Tá štruktúra. Keď sa do nich človek zahryzne, sú pevné, no vo vnútri vlhké a mäkké. Pri pomenovaní chute ma vždy ako prvé napadne rafaelo 🙂
Dokonalé ku káve, či len na uzobnutie 🙂
***RAFAELO SUŠIENKY***
Potrebujeme:
240g špaldovej hladkej múky
80g kokosu
80g mletého cukru
200g na kocky nakrájaného mäkkého masla
– Suroviny dáme do misy a najlepšie rukami spracúvame v cesto.
Chce to trochu trpezlivosti, ale práca je veľmi upokojujúca.
Hotové cesto rozdelíme na dve časti. Z každej polovice urobíme valec s priemerom asi 4 cm.
Valec rozkrájame nožíkom na 0,5 cm hrubé kolieska. Výjde ich asi 20 kúskov.
Každé koliesko v rukách postláčame ako plastelínu, aby cesto dobre spolu držalo a vygúľame do guličky.
Hotovú guličku dáme na plech s papierom na pečenie.
Takto spracujeme aj druhú polovicu cesta.
Gulôčky prstami alebo, môžeme aj efektnejšie vidličkou, roztlačíme na hrúbku asi 0,5-1cm. Hrubšie sú šťavnatejšie, tenšie sú suchšie a sypkejšie.
V prípade použitia vidličky je dobré po zatlačení vidličku odlepiť od cesta potiahnutím-skĺznutím po ceste. Takto zabránime zničeniu vytvoreného vzoru.
Pripravené rafaelo sušienky dáme do rúry na 160´C na 10 minút. Po vytiahnutí z rúry ich necháme na plechu vychladnúť. Po upečení sú veľmi krehké, postupným chladnutím pevnejú.
Ešte kávu a dobrú chuť!
POZN.: Nenechávajte rafaelo sušienky v rúre, pokým nezhnednú. Majú byť smotanovo biele.
TIP: Namočte sušienky z polovice do čokolády. Ďalšia skvelá obmena 🙂