RAŇAJKOVÝ TWISTER
V kuchyni je to zväčša o kreatívnom nápade. Stačí obyčajný recept neobyčajne podať na stôl a ohlasy publika sú zaistené.
A tak sa stalo, že ma chytala nuda. Ha! Mňa! Nedávno som piekla bagety, rožky, chlieb….a stále dokola…toto ma nebaví…a v tom mi to napadlo!
Tento raňajkový twister, ako som si ho nazvala, úplne púta oči. S maslom a medom, či nejakým domácim džemíkom…hotová mňamka:)- aj samotný je úúúúžasný!
Nemusíte si pásť oči len na fotke. Recept je viac než jednoduchý:)
*RAŇAJKOVÝ TWISTER*
Potrebujeme:
500g hladkej múky
290ml vlažného mlieka
3PL trstinového cukru
1vajce
1čl soli
1/2kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného
2PL extra tmavého karobu(alebo kakaa)
– V mise zmiešame múku, mlieko, droždie, cukor, soľ. V príprade, že pracujeme s čerstvým droždím, najprv si urobíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Necháme vzísť a až potom pridáme k múke.
V hrnčeku si rozhabarkujeme vajce. Pridáme do cesta s tým, že si trošku necháme(na potretie).
Vymiesime cesto. Rozdelíme si ho na dve časti a do jednej vsypeme karob(je to zdravšia verzia kakaa). Vymiesime, trošku je to pracné, no po chvíli sa cesto poddá a karob zhltne:) Obe cestá dáme vykysnúť na 40minút.
Maslom si vymažeme formu na biskupský chlebík.
Na nepomúčenú dosku dáme najprv jedno cesto, vyvaľkáme do tvaru obĺžnika. Šírku cesta pritom volíme podľa veľkosti formy.
Následne vyvaľkáme aj druhé.
Biele cesto položíme naspodok, naň položíme tmavé a zrolujeme ako uterák.
Koniec scvakneme prstami a zabezpečíme tak pevný spoj.
Zrolované cesto dáme spojom dolu do formy, prikryjeme a necháme 50minút nakysnúť pri izbovej teplote.
Pred vložením do rúry potrieme zvyšným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C 35-40minút v spodnej tretine rúry.
Po upečení vyberieme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
Dobré mlsanie:)
POZN.: Karobová časť je už od začiatku extra tmavá(ako na obrázku). Ak sa vám cesto nezdá byť dostatočne sfarbené, kľudne ešte prisypte.