REBARBOROVÝ KOLÁČ

Sezónu rebarbory v mojej kuchyni začínam vždy jedným a tým istým receptom. Z prostého dôvodu- koláč, v ktorom je megalománsky veľa rebarbory a, navyše, je tam aj jej šťava! Presne to, na čo čakám celú zimu.
Takže tento koláč je špeci pre takých, ako ja:) Asi na chvíľu som sa zamyslela, či čokoládu mám radšej:)
Čo sa týka receptúry- do cesta dávam mix múk. Dvihne sa tak nutričná hodnota koláča. Každý druh obilia má iné zloženie, iné množstvá minerálov a vitamínov. Aj tu platí, že pestrosť je dôležitá.
Oslobodila som sa od úvah, že ak si nakúpim nejaké menej používané múky- čo ja s nimi doma? Využijem ich na ďalšie recepty. Najpríklad tento recept na čučoriedkový koláč, s ktorým zabodujete s pri poobednej kávičke. Viaczrnná bublanina je úplne super, už teraz sa teším na čerešne 🙂 Sušienky, chlebík, pečivko… všade sa dajú použiť.
V tomto recepte nepoužívam vajce.🙂 Nahrádzam ho cícerovou múkou. Ani cukor do cesta nepridávam, toho je dosť v plnke s rebarborou:)
TIP: Ak však doma nemám dostatok nejakej múky, žiadny problém. Jednoducho len zachovám pomer a dám múku, ktorú doma mám. (S hladkou špaldovou alebo aj obyčajnou hladkou tiež báječne ladí.) Vtedy tam ťuknem aj vajce, aby bolo cesto kompaktné.

Veľmi ma na tomto koláči baví, že čím je starší, tým je lepší. Ako so ženami…alebo s vínom?:) Ak aj vy ste rebarboráci, píšte si:

*REBARBOROVÝ KOLÁČ*

Foto: Rebarborový koláč

Na cesto potrebujeme:
1,5 hrnčeka múky(mix špalda, jačmeň, ryža, pohanka a cícer)
1čl soli
1/2 hrnčeka oleja
3PL studeného mlieka
Na plnku potrebujeme:
500g neošúpanej rebarbory
1 hrnček cukru
2čl mletej škorice
6PL špaldovej hladkej múky
1PL masla
Na mrveničku potrebujeme:
50g studeného masla
25g špaldovej hladkej múky
25g trstinového cukru

Postup:

Suroviny na cesto zmiešame spolu v mise a natlačíme na dno formy na pie s papierom na pečenie.
Rozpustíme si maslo do plnky.
Rebarboru umyjeme, nakrájame na menšie kocky.
Zmiešame ju s cukrom, škoricou, múkou a maslom.
Navrstvíme ju na cesto.
V miske si urobíme mrveničku, najlepšie rukami. Treba pracovať systematicky a rýchlo, aby sa maslo teplom našich rúk neroztopilo. V momente, keď pod žmolením prstov vznikne akoby hrubá strúhanka, máme hotovo.
Mrveničkou rovnomerne posypeme rebarborový koláč a dáme do rúry na 180´C. Pečieme asi  1 hodinu.
Po upečení necháme vychladnúť, šťava z rebarbory zatuhne.

Foto: Kúsok rebarborového koláča

Dobrú chuť!
TIP: Rebarborový koláč podávajte s vanilkovou zmrzlinou:). Ak vám chutí rebarbora, odporúčam z nej urobiť crumble. Ďalšia mňamotka.
POZN.: Zaujal vás recept an rebarborový koláč? Označte ho srdiečkom na konci článku. Ďakujem.:)