RIZOTO Z VÝVARU

Mamina vždy varila vo veľkých hrncoch. Na viac dní. Och, nemala som to rada. Chcela som si každý deň pochutnať na niečom inom. Až neskôr som pochopila, koľko lásky dávala do jedla. Každodenný stres, povinnosti, domácnosť, únava…i napriek tomu varila oddane a s láskou.
Nadávno mi kamarátka pripomenula moje najčastejšie jedlo detstva- mama uvarila veľa vývaru, a obrané mäso a zeleninu spojila s ryžou. A mali sme kompletné menu- plievku i hlavný chod.
Trochu som si jedlo detstva vylepšila a všetci sme si pochvaľovali.
*RIZOTO Z VÝVARU*
Na vývar potrebujeme:
0,5kg bravčových rebier
4mrkvy
4petržleny
4 stonky zeleru
2cibule
soľ, korenie
2čl celej rasce
Na rizoto potrebujeme:
1 väčší hrnček ryže
1/2 zeleniny z polievky
obrané mäso od kosti z polievky
1hrsť červenej šošovice
pár listov čerstvej bazalky
trochu nastrúhaného parmezánu
        – Zo zeleniny, mäsa a korenia si uvaríme vývar. Čas si môžeme skrátiť vďaka tlakovému hrncu, kde bude vývar za 40minúť hotový.
Vývar si precedíme. 1,5 hrnčeka(miera pohára ryže) vývaru dáme do hrnca, pridáme 1hrsť šošovice a keď začne vývar vrieť, vsypeme 1hrnček ryže. Premiešame, stiahneme plameň a pod pokrievkou necháme prebublávať 16minút.
Medzitým si na hrubom strúhadle nastrúhame zeleninu. Mäso oberieme od kosti a na panvici osmahneme. Mäso tak zbavíme tuku a získa príjemne chrumkavo šťavnatú štruktúru.
Ryžu premiešame vidličkou, aby bola vzdušná, pridáme zeleninu, najemno nakrájané lístky bazalky a parmezán.
Podávame navrstvené s chrumkavým mäskom a parmezánom.
Dobrú chuť!
TIP: Prelejte si rizoto chilli olejom a dodajte jedlu väčší šmrnc:)