*ROZKVITAJÚCI CHLIEB*
Potrebujeme:
500g hladkej múky
½ kocky čerstvého droždia alebo 5g sušených
320g vlažnej vody
2PL olivového oleja
1,5čl soli
1čl cukru
– Ak chceme chlieb načechraný, múku preosejeme. V strede vyhĺbime jamku, vlejeme vodu, namrvíme droždie. Vsypeme cukor a necháme droždie naštartovať, do pár minút to bude. Následne pridáme soľ a vymiesime cesto. Necháme hodinu kysnúť. Na doske si z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník. Ten prenesieme na plech s papierom na pečenie, na konce dáme poháriky hore dnom a prekryjeme fóliou. Tak pomôžeme chlebíku s rovnomernom a slobodnom kysnutí. Takto ho necháme hodinku.
Rúru si vyhrejeme na 220´C. Odstránime fóliu aj hrnčeky, v chlebe urobíme tri šikmé zárezy a dáme piecť na 25minút.
Vynikajúci ešte mierne teplý, ale i na druhý deň.
Mňamka, čo poviete?