Rýchly makový koláč

Každý máme niekedy veľkú chuť na niečo sladké. No nie vždy máme niečo poruke. Vypekať zložité recepty sa nikomu nechce, ani nemáme dosť času. Čo potom? Zväčša siahame po sladkostiach z obchodu. Skúsme sa tomu vyhnúť a dopriať nášmu telu, zdraviu i chuťovým pohárikom kvalitu a ozajstnú chuť. Rýchly makový koláč uspokojí každú chuť na mlsanie.

Hrnčekové recepty

Milujem ich. Môj prvý koláč, ktorý som piekla ako novopečená manželka snažiaca sa ulahodiť svojmu hrdinovi, som piekla práve v tejto hrnčekovej verzii. Teda odmerka bol kelímok od jogurtu. 🙂
V kuchyni som sa cítila veľmi strnulo. Tromfnúť totiž svokrinu kuchyňu je vždy na začiatku manželstva veľká výzva. Takto som sa cítila aspoň ako – tak istá. Na pomeroch niet čo pokaziť.
Hrnčekové recepty sú tajomstvom úspechu hneď dvakrát. Gramáže sa neriešia. Keď zoberiem väčší hrnček, tak bude väčší celý koláč. Nič hrozné. 🙂 A, samozrejme, všetko sa len sype, leje, a je to sakum – prásk rýchlo. 🙂

Váženie bez váhy: ťahák do každej kuchyne

Mak

Mak je typická slovanská plodina. Vykytuje sa často v našom jedálničku.

mak

Kedysi v koláčoch či s haluškami, teraz sa do popredia dostáva aj makové mlieko.
Keďže však ide o ópium, v niektorých krajinách je zakázané pestovať ho.
Poznáme ho už tisíce rokov. Veľa riekaniek a uspávaniek je aj s ním. “Vyrastali sme na ňom.”
Je zdrojom viacerých dôležitých minerálov a vitamínov, aj nenasýtených mastných kyselín.

Mak je vraj bohatší na vápnik ako mlieko.

Google ponúka veľa  informácii. Medzi nimi aj dobre známu skutočnosť, že mak je bohatý na vápnik. Áno, je to pravda. Podľa danej odrody môže mak v sebe ukrývať až 140mg vápnika na 100g maku.

modrý mak

To je niekoľkonásobne viac, ako pri požití kravského mlieka.
ALE! Okrem vyššie spomenutých pozitív obsahuje mak aj kyselinu šťavelovú. Tá znižuje využitie vápnika z celkového množstva do maximálne 15%.  Čiže aj keď je mak významným zdrojom vápnika, do ľudského organizmu sa vstrebe z neho len málo.
Varením alebo pečením sa dá využiteľnosť vápnika pre naše telo trochu zlepšiť. Takže to poctivé vyváranie a vypekanie našich babičiek, kedy varili plnku pár minút nad ohňom (tepelná úprava) prv, než ju dali do koláča, malo (a stále má) svoj význam.

Rýchly makový koláč u nás doma

Presne sa mi to stalo. Bol podvečer a dostala som veeeelikánsku chuť na niečo príjemne sladké. Ale aj osviežujúce. Otvorila som chladničku, videla som cmar. V tom mi blysol koláč, ktorý poznám roky. S makom. No pamätám si, že bol dosť sladký, pretože recept skrýval v sebe až celý hrnček cukru. Tak som si ho upravila, ako inak, a vypeckovala tak, že doma aj tí, čo sú vyberaví, si pochvaľovali. Toto nemohlo ostať len tak. S týmto sa musím s vami podeliť. 🙂

Moje poznatky k receptu Rýchly makový koláč:

  • Vďaka hrnčekovej úprave si môžeme druhy múk vždy nakombinovať podľa chute a ponuky našej komory.
  • Cmar je skvelý, pridáva koláču jemne osviežujúci podtón. Koláč je s ním však hutnejší, menej nadýchaný. Nahradiť ho možno mliekom. Vtedy však stačí 1 hrnček.
  • Prášok do pečiva doma nedržím. Namiesto neho mám vínny kameň. Ak ho doma nemáte, pridajte 1prášok do pečiva.
  • Plech som použila klasický, 40x31cm. Ak taký doma nemáte, zvoľte radšej menší, aby cesto nebolo príliš tenké.
  • Koláč chutí aj samotný. Džem a vrchná plnka dodávajú noblesu.
  • Džem. Jeho výber si môžete zvoliť sami. Hodí sa každý jeden. Pre mňa je top marhuľa. Kombinácia mak – marhuľa je neprekonateľná. Perfektne k sebe ladia.
  • Čo sa týka krému, robím ho šľahačkovejší kvôli chutiam mojich stravníkov. No pokojne dajte smotany len polovicu. Bude hustejší a krémovejší.
  • Cukor do plnky nedávam. Celý koláč je potom zmyselnejší, osviežujúcejší. Treba však ochutnať najprv s odrezkom z upečeného a džemom natretého cesta, či táto chuť vyhovuje aj vám. Po rozotretí krému sa už ťažko dosládza.

***RÝCHLY MAKOVÝ KOLÁČ***

rýchly makový koláč1

Na cesto potrebujeme:
1,5 hrnčeka špaldovej polohrubej múky
0,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
1,5 hrnčeka cmaru
1 hrnček celého, nemletého maku
2 vajcia
0,5 hrnčeka cukru
0,75 hrnčeka oleja
4 ČL vínneho kameňa
1/4 ČL sušenej vanilky
štipku soli

Ďalej potrebujeme:
4 – 6 PL marhuľového džemu
100 ML šľahačkovej smotany
1 kelímok hustejšieho bieleho jogurtu
150 G mascarpone
cukor podľa chuti

Postup:

suroviny na makový koláč

Všetky suroviny na cesto zmiešame spolu v miske.

Vznikne nám po maku zrnité, homogénne cesto.

konzistencia cesta

Plech si vymastíme a vysypeme krupicou.
Cesto dáme na pripravený plech, rozotrieme do jednej vrstvy a dáme piecť do rozohriatej rúry na 220´C 20 – 25 minút.

cesto na plechu

Porvch sa jemne sfarbí dohneda a kraje sa oddelia od kraja plechu.

Džem natrieme na povrch upečeného koláča. Stačí mierne vychladnutie.

rozotretie džemu

Smotanu zmiešame s mascarpone a jogurtom. Najlepšie mixérom s metličkami vymixujeme do nadýchanej zahustenej peny.
Krém nanesieme až na vychladnutý makový koláč a necháme ho zachladiť. (ja som už jedla 🙂 )

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
26