SKOROCEL

Vykračujúc si v nových lodičkách my ženy radi ukazujeme našu krásu. Problém nastane, keď začneme cítiť, ako nás odierajú a nám vzniká pľuzgier. Chôdza nás prezradí. Prvá pomoc z prírody?

 

*SKOROCEL*

Úzkoliský, t.j. kopijovitý, alebo širokolistý. Oba majú široké uplatnenie v ľudovom liečiteľstve. Zbiera sa všetko- listy, semená, stonka.

Skorocel úzkolistý je zázračnou bylinkou. Asi najviac zo všetkých čistí krv od všetkých odpadových a chorobných látok.

Svojím jedinečným zložením je unikátnym pomocníkom pri zahlienení, akútnych i chronických ochoreniach dýchacích ciest.

Staré baby kořenářky robili odvary zo semien, ktorými zabranili tvorbe žlčníkových i ľadvinových kameňov.

Z detstva si pamätám, ako mi prikladali v rukách pomrvený skorocelový list, keď som sa poranila, či ma pichla osa. Aj napriek tomu, že nebol umytý, rana sa mi nezapálila- zvláštne?

Z listov sa robí najmä čaj- jednoducho. Po nazbieraní listov a ich vysušení ho môžeme pripravovať i dlhodobo.

Skorocel nemá žiadne vedľajšie účinky.

Poznáte sirup? I ten sa pýši veľkými plusmi. Dá sa vyrobiť z čerstvo natrhaných listov i z tých nasušených.

Trombźa, otvorené rany, pokašliavanie, zápal priedušiek, zahlienenie, astma, tuberkulóza, pichnutie osou, pľugiere na nohách, ochorenia pečene, žalúdka i močových ciest.

Na toto všetko vie rázne pomôcť.

Kúpiť ho možno v lekárni, no priznajme si- nie je lepšie a užitočnejšie pre naše telesné i duševné zdravie prejsť sa po lúke? Rastie totiž kade- tade:)

Nech žije zdravie budované prírodou!

 

Príprava čaju: 1čl sa zaleje 250ml horúcej vody, nechá sa vylúhovať pár minút.

Sirup z čerstvých listov: Natrhádku niekde pod strom v záhradke. Pohár zo zeme nevyberajme skôr ako o mesiac, dlhšie môže byť. Keď pohár vyberieme a umyjeme, zistíme, ze listy sa uležali, stmavli a v pohári vznikol hustý žltkastý sirup. Listy povytláčame, sirup scedíme a odložíme do tmavých fľašiek. Držíme ho v chlade.

Sirup zo sušených listov: 4 plné hrste umytých skorocelových listov sa zomelú na mlynčeku na mäso. K tejto kašovitej hmote pridáme trošku vody, aby sa neuľahla, 300 g cukru a 250 g včelieho medu. Za stáleho miešania všetko na slabom plameni povaríme, až vznikne hustnúca kvapalina, tú ešte horúcu nalejeme do fliaš a uložíme do chladničky.

Listové obklady: Čerstvé listy skorocelu kopijovitého alebo veľkého sa umyjú, na doske rozvaľkajú na kašu a priložia.

POZN.: Článok slúži ako informácia o možných účinkoch bylinky. Neodporúča zastavenie farmakologickej liečby.

Zdroj: Zdravie v Božej lekárne

Na huby.sk

Viac tu: http://www.chutodnaty.eu/products/skorocel/