Pridať do pokrmu kvások pre ľahšiu stráviteľnosť mi príde vždy ako dobrý nápad. Žiadne pálenie záhy sa nekoná, kvások je zásadotvorný. Vytiahne chuť zo zrna a urobí jedlo sýtejšie. Zjeme menej, nasýtime sa rovnako. Po čase zistíme, že sa cítime lepšie, máme viac energie a nohavice sú nám akési voľnejšie, aj keď sme sa neobmedzovali. To je kúzlo kvásku.
S kváskom sa sezónnosť nebije. Stravovať sa podľa sezóny má svoje výhody. Vždy je všetko čerstvé, plné ozajstnej chuti. V prípade slivkových gulí to platí obzvášť.
Gule sa dajú plniť hocičím, no v ovocie by sme mali voliť zrelé, slnkom zosladnuté. Prieči sa mi predstava “umelej” slivky, ktorá je len tvrdá. A bez šťavy. A bez chuti.
Je potrebné mať kvalitné suroviny, aby sme mohli vyčarovať kvalitné jedlo. Inak to nefunguje.
U nás prišli na rad teraz. Sprvu som sa len všetkým sťažovala, ako nebudem mať žiadne slivky. Všetky nám pomrzli. Vôbec mi nenapadlo, že aj moja sestra má slivky. Ako som bola u nej nedávno na návšteve, pomohla som jej pozbierať vykopané zemiaky. Ako výplatu (nechcenú, nepomáham sestre, aby mi niečo dala) mi okrem domáceho mäska dovolila obrať si zo sliviek.
Och, to bola lahoda stáť pod krásne zdravým stromom obsypaným slivkami. Len tak si vyberať, ktorá je mäkšia:) Jednu do košíka, jednu do úst… psssst 🙂
Snažím sa pochopiť samú seba, prečo som to v detstve nenávidela. Slivky sme každý rok museli poctivo zbierať na lekvár. V sade bolo hrooozne veľa stromov, trvalo nám to všetkým celý deň. Ale keď je človek dieťaťom, vidí krásy sveta inde.
Teraz chápem rodičov, prečo sme mali toľko stromov. Samá zaváranina, lekvár, čerstvé, sušené, v jedle či koláči… Taká slivka je vám poklad ako ten kvások. Oni to vedeli.
Malé modré až dofialova sfarbené plody. Určite by sme sa ich mali nabažiť dosýta. Dôvodov je hneď viacero. Slivky totiž:
- prečisťujú organizmus
- udržiavajú štíhlu líniu
- chránia pred srdcovo – cievnymi ochoreniami
- znižujú hladinu LDL cholesterolu
- podporujú výkonnosť
- prispievajú k tvorbe tráviacich štiav
- zlepšujú pamäť i psychickú pohodu
- podporujú imunitu a i plodnosť
Akosi podozrivo sa mi to podobá na výhody kváskovania 🙂 Kvások ponúka benefity v spojitosti s múkou.
Preto kváskové cesto a slivky musí byť tuplovane úspechom. Teraz dvakrát:
- chuť je geniálna
- príprava o nič zvláštna než tá, ktorú poznáme.
Nazbierajte si slivky, aj keď nemáte sad.
Moje tipy k receptu:
- Musím vás už vopred upozorniť, že my sme si slivkové gule dopriali vo veľkom. Nerobila som ich roky. Ak plánujete pripraviť si super víkendový obedík, pokojne voľte 1/2 alebo 3/4 dávku.
- Ku kvásku – Ražný materský kvások je výraznejší a silnejší ako pšeničný či špaldový. Ak použijeme z chladničky náš materský, je natoľko silný, že stačí pridať len 1 lyžicu. Pšeničný alebo špaldový je chuťovo menej výraznejší, viac sa hodí do koláčov a múčnych jedál. Ak máte na linke štartér, odoberte z neho. Avšak no stres, nemusíme kvôli tomu kvások zakladať či štartér vyrábať. Nie sme otrokom kvásku, kvások je náš pomocník.
- Slivky je možné aj ozvláštniť- po vykôstkovaní ich vnútro posypte škoricou a cukrom.
- Pýtajte si slivky korvatky. Tie idú odkôstkovať. Durancie- druhá odroda sliviek- je úžasne sladká, no kôstka sa nedá od dužiny oddeliť. Také odporúčam pozbierať na lekvár.
- A čo ešte poradím- čím menšie slivky na plnenie, tým sú výsledné gule rozkošnejšie 🙂
*SLIVKOVÉ GULE Z KVASU*
Potrebujeme:
1200 g v šupke uvarených zemiakov
400 – 500 g špaldovej hladkej múky
1 žĺtko
1 menšiu ČL soli
2 PL pšeničného/špaldového kvásku (alebo 1 PL materského ražného kvásku)
umyté a odkôstkované slivky
Uvarené zemiaky ošúpeme a na na jemnom strúhadle nastrúhame. Odvážime si múku a pridáme k zemiakom spolu so žĺtkom, soľou a kváskom.
Na doske zapracuvávame rukami postupne suroviny do hebkého cesta. Cesto je vláčne, poddajné a pevné. Ak sú zemiaky kupované, či je to odroda s viac vody, treba sa riadiť intuíciou, či ešte múky usypať.
Vypracované cesto dáme do misy, prekryjeme fóliou a necháme 2 – 3 hodiny stáť na linke pri izbovej teplote bez priameho slnečného žiarenia.
Následne si dáme do dostatočne veľkého hrnca variť vodu.
Vyberieme si kváskom prekvasené zemiakové cesto. Je krásne cítiť, že cesto trochu povolilo a je mierne nadýchané.
Pracovnú dosku si pomúčime a z cesta vytvarujeme jeden veľký valec.
Odkrojíme z neho plátok. Tento kúsok cesta roztľapkáme rukami na doske a do stredu dáme pripravenú slivku. Konce cesta spojíme, čím nám vznikne guľa. Následne ju v rukách pogúľame, dotvarujeme.
Takto spracujeme celé cesto.
Pripravené slivkové gule dávame opatrne do vriacej vody. Pozor, keď vyplávu, je potrebné ich ešte nechať povariť, inak by cesto mohlo byť pri slivke ešte surové. Najlepšie je stopnúť si pri jednej guli čas, skúsiť ju prekrojiť a podľa tej jednej uvariť všetky ostatné.
Uvarené slivkové gule vytiahneme z vody, prelejeme rozpusteným maslom a posypeme- opraženou strúhankou, makom, karobom… je len na nás a našej chuti 🙂
Dobrú slivkovú chuť!