SLÍŽE
Na túto tému ma zaujal jeden český billboard, na ktorom stálo:
„Ak chcete všetko stihnúť, spomaľte.“
A má pravdu. Ozajstnú, plnohodnotnú chuť aj s vitamínmi nenájdeme v sáčikoch.
Ani v reštauráciách s denným menu.
Moja starenka robila dokonalú fazuľovú polievku. Na zelenine nešetrila. Než všetko zmäklo, pripravila „slíže“. A veľa. Pretože robila dve misky.
Jedna miska so slížami bola určená do polievky. Druhá bola ako ďalší chod, makové slíže.
Keď som ju veľmi prosila, urobila z cesta aj piery (u nás sa tak vraví perkám)- cesto naplnila lekvárom.
Pamätám si, ako som sa nevedela dojesť:) Láska a teplo jej rúk, zručnosť a sústredená rýchlosť… to jedlo malo chuť!
Priznám sa, slíže som nikdy nerobila. Mala som predstavu, že to dlho trvá a neoplatí sa to. A viete, čo? Je to obrovský omyl! Nenáročné, vcelku rýchle jedlo. Dáte si variť vodu ako prvú. Zatiaľ si urobíte cesto, vyvaľkáte, nakrájate a akurát môžete hádzať do hrnca. Vyplávu na povrch do minúty.
Polemizovala som nad tým, či nie sú hrubé alebo dlhé, ale je to len o chuti. My, ako som zistila, máme radi trošku hrubšie a dlhšie:)
Tento recept uvádzam ako jednu jednotku- čiže z uvedenej dávky urobíte slíže pre rodinu do polievky.
Ľahko si prepočítate, znásobíte, ak chcete viac:)
*SLÍŽE*
Potrebujeme:
300g pšeničnej polohrubej múky (alebo kombinácia rôznych, celozrnná+špaldová…)
120-150g vody (podľa veľkosti vajíčka)
1 vajce
štipka sódy
štipka soli
+hrubú múku na podsypávanie
Postup:
Do misy vsypeme múku. Pridáme soľ, sódu a premiešame. Ťukneme vajce. Vodu si nachystáme do pohárika.
Najprv dáme asi 100g vody, miesime a postupne dolievame tak, aby cesto bolo pevné, ale pružné. Finálne množstvo vody záleží od savosti múky a veľkosti vajíčka.
Pracovnú dosku si posypeme hrubou múkou. Cesto rozvaľkáme valčekom. Dbáme na to, aby sa cesto neprilepilo- stále ho pootáčame a obraciame.
Rozvaľkané cesto nožom rozrežieme na rovnako veľké pásiky.
Pásiky naukladáme na seba s tým, že predtým, ako pásik dáme na iný pásik, pošúchame ho celý v múke. Zabezpečíme si tým, že sa nám pri krájaní nebudú k sebe lepiť.
Prsty si priložíme ku kraju pásikov, ohneme ich, aby sme si ich nepokrájali a rýchlym rezom odkrojíme. Pri odkrojení nožom mierne odhodíme slíže do priestoru. Takto pokrájame celé cesto.
Nakrájané slíže dáme na múkou vysypaný tanier.
Vsypeme ich do vriacej vody a hneď premiešame, aby sa neprilepili na dne. Po chvíli premiešame znova.
Keď vyplávu na hladinu, vyberieme ich sitkom do misky.
Pokvapkáme olejom a dobre premiešame.
A sú slííííííže! Do polievky? Syrové? Makové? Či perky lekvárové?:)
Dobrú chuť!
TIP: Tiež obľubujete tradičnú kuchyňu našich babičiek? Urobte si piery, resp. perky.
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂