SMOTANOVÉ MÄSO S BULGUROM

Tiež mávate stavy, že idete z práce domov a už vtedy viete, že ste mali mať dávno navarené? Proste- nestíhačky. Hrnce zívajú prázdnotou a v bruchu vyhrávajú muzikanti. To svoje vyhrávajúce brucho by som ešte zvládla, no keď sa k tomu pridajú aj reči naokolo, že kedy už budeme jesť… Pomóc 🙂

Na tento stav som si vymyslela fígeľ. Rýchle, famózne jedlo plné lahodnej chuti, ktorá zasýti.

Základom je mleté mäso. Aby malo delikátnu chuť, treba ho podporiť správnymi koreninami. Tie mäso zvýraznia a doplnia tak, že bude krásne smotanové. Banánová šalotka je nasladlá, menej výrazná a tak neprebíja chute korenín. Len ich dopĺňa. Robustná chuť bulguru al dente k tomu zapadá dokonale 🙂

Je to pohoda- jahoda 🙂

Príloha sa uvarí sama a než vyložím nákup a deti prestrú stôl, mäso je hotové.

Takže ak hľadáte tutovku na večeru počas pracovného týždňa, čítajte pozorne 🙂

 

 

***SMOTANOVÉ MÄSO S BULGUROM***

 

Potrebujeme:

400g mletého mäsa

soľ, korenie

1ČL mletej rasce

1ČL kurkumy

2ČL mletej červenej papriky

2ČL sušeného oregána

1 banánovú šalotku

2 strúčiky cesnaku

1PL horčice

30g parmezánu

vodu na zaliatie

100 ml smotany na varenie (alebo na šľahanie)

olivový olej

1 hrnček bulguru

1,5 hrnčeka vriacej vody

lístky čerstvej bazalky

– Najprv si nachystáme bulgur. Do sklenenej misy vsypeme hrnček bulguru. Do kanvice si dáme zovrieť 1,5 hrnčeka vody. Ziatiaľ k bulguru pridáme trochu soli, mletého korenia a môžeme na ladnosť chuti pridať aj pár lístkov čerstvej bazalky. Premiešame.

Bulgur zalejeme vriacou vodou a misku prikryjeme tanierom, aby sme zabránili úniku pary.

Už sa bude pripravovať sám 🙂

K mäsu:

Banánovú šalotku si ošúpeme a najemno nakrájame.

Osmahneme ju dosklovita na olivovom oleji. Pridáme mäso, chvíľu orestujeme a začneme pridávať koreniny- soľ, mleté korenie, kurkumu, červenú papriku, oregáno, prelisovaný cesnak a pridáme aj horčicu.

Masu dobre premiešame, plameň trochu stíšime a počkáme, čo mleté mäso začne púšťať šťavu.

Vtedy ho podlejeme trochou vody a zakryjeme pokrievkou.

Dusíme asi 10 minút. Voda by sa nemala úplne odpariť. Ak je to potrebné, vodu dolejeme.

Následne pridáme k mäsu nastrúhame parmezán a zalejeme smotanou a necháme ešte pár minút prebublať, aby sa spojili chute.

Bulgur odokryjeme, vidličkou prevzdušníme. Ak v ňom zostala voda, scedíme ju.

Podávame s čerstvým šalátom alebo kyslou uhorkou 🙂

Dobrú chuť!