ŠPALDOVO-MANDĽOVÝ DEZERT S MEDOM A KÁVOU
Keď si chceme mlsnúť, nemusí to hneď znamenať, že musíme porušiť všetky naše predsavzatia.
Tento vlhký koláč mi napadol, keď som potrebovala zmenu v sladkom.
Vyskúšala som viacero variant.
Vždy ma nadchla horkosť kávy so sladkosťou karobu, vlhkosť cesta(nie som za suché piškótoidné korpusy), čokoládová poleva a, v príprade použitia džemu, ovocná chuť jahôd.
Ako sladidlo som volila med, pretože špaldová múka s medom je bájo v ústach:)
A to celé bez vajíčka!
Je ako víno- čím staršia, tým lepšia:)
Bezlaktózová mňamka:)
*ŠPALDOVO-MANDĽOVÝ DEZERT S MEDOM A KÁVOU*
Na korpus potrebujeme:
1hrnček hladkej špaldovej múky
1/2 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
1/2 hrnčeka pomletých madlí
300ml mandľového mlieka
6PL medu
1/2 hrnčeka kávy
2PL extra tmavého karobu
4čl vínneho kameňa
120ml olivového oleja
Na polevu potrebujeme:
100ml mandľového mlieka
2PL čokoládového pudingu
20g horkej čokolády
1PL medu
– Začneme večer, pripravíme si mandľové mlieko. Namočíme si 50g mandlí do studenej vody a necháme cez noc.
Ráno vodu zlejeme, mandle prepláchneme a dáme do mixého spolu s 250ml vody. Rozmixujeme najviac, ako sa dá. Zmes scedíme, mandle ešte cez utierku poriadne vyžmýkame.
Do mlieka doplníme vodu tak, aby sme mali 400ml mlieka.
Do mlieka pridáme štipku soli a trstinového cukru podľa chuti. Mlieko by malo mať v pozadí veľmi mierne nasladlú chuť.
Mandle z utierky nevyhadzujeme, použijeme ich do koláča:)
Zmiešame si všetky múky, vínny kameň a mandle. Vo vychladnutej káve si rozmiešame karob, prilejeme k múkam, pridáme aj med a olej.
Cesto nalejeme do tortovej formy s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180´C cca 30minút.
Povrch koláča bude popraskaný.
Koláč je dosť mokrý, špáratkový test môže byť zavádzajúci.
Zvyšných 100ml mlieka vlejeme do rajnice, vmiešame doň 2PL pudingu. Keď zmes zhustne, stiahneme z plameňa, v hodíme doň čokoládu a za stáleho miešania rozpustíme. Na záver pridáme 1PL medu, vďaka čomu sa bude poleva lesknúť.
Polevu navrstvíme na koláč, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
Najlepšie chutí dezert odležaný, na druhý, ak vydrží aj na tretí deň.
Dobrú chuť!
TIP: Pred poliatím natrite na korpus jahodový džem.Ovocná chuť mu sluší:)
POZN.: Odporúčam pužiť extra čokoládový puding od dr.Oetker. Má v sebe ozaj čokoládu:)