ŠPALDOVO- POHANKOVÝ FRGÁL

Prvá písomná zmienka z roku 1826 vykresľuje unikátnosť koláča ako druh cukrovinky určenej na špeciálne slávnostné príležitosti, ako napríklad svadby či folklórne slávnosti.
Hovorím o frgáli, koláči z kysnutého cesta, s jednou, pôvodne nemiešanou plnkou a posýpkou. Dokonalá chuť tkvie v tom, že cesto musí byť rovnako hrubé(možno aj tenšie) ako náplň. Vaľká sa do kruhu s priemerom cca 30centimetrov. Na to, aby plnka nevytiekla treba okraje dodatočne, po vyvaľkaní, spevniť. Použila som svoje prsty a jednoducho kraje postláčala, aby boli hrubšie.
U nás v špaldovo- pohankovom prevedení, ktoré sa dokonale hodí k lekvárovej náplni, ale i k hociakej inej.
 Z danej dávky vziknú dva menšie frgále. My sme volili frgál s domácim lekvárom od mojej sestry, ktorej kvalitu ešte nikto neprebil, a s bielou ganache polevou. Oba  úžasné. Lekvárový pošiel okamžite:)
*ŠPALDOVO- POHANKOVÝ FRGÁL*
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g špaldovej hladkej múky
50g pohankovej múky
125ml vlažného mlieka
1/4 kocky droždia alebo 2g sušeného
60g masti
30g kokosového cukru
1žĺtok
1PL citrónovej šťavy
štipka soli
kúsok masla
Na náplň potrebujeme:
400g slivkového lekváru
2PL whiskey
Na mrveničku potrebujeme:
20 g hladkej múky
20g trstinového cukru
10g masla
        – Do misy si dáme obe múky. V strede urobíme jamku, vlejeme mlieko, namrvíme droždie. Pridáme trošku cukru a necháme kvások vzísť.
Následne pridáme ostatok cukru, masť, žĺtok, šťavu z citróna a soľ.
Vymiesime v hladké cesto. Zakryté necháme cca 2 hoďky kysnúť.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti, dva frgále. Vyvaľkéme do kruhu na tenko. Prestami konce postláčame, aby boli hrubšie a plnku udržali.
Na koláč dáme lekvár zmiešaný s whiskey.
V miske si zmiešame mrveničku. Polovicu nasypeme na koláč.
Koláč zámerne nenechávame na plechu podkysnúť. Narástol by zbytočne a stratil by svoje kúzlo.
Okraje potrieme rozpusteným maslom.
Frgál pečieme vo vyhriatej rúre na 180´C asi 20minút.
Dobrú chuť!
POZN.: Ak máte radi pohankovú múku, na pomere múk kľudne pritvrďte.
TIP: Namiesto kokosového cukru použite aj trstinový. Náplne si môžete obmeniť- tvarohová, maková, nutellová…my sme si urobili aj s čokoládovou ganache:)