STRÚHANKOVÁ TORTA

Keď ostane starší  chlieb, obalí sa vo vajíčku a plýtvanie je zažehnané. Dokonca aj keď naň zabudneme a stvrdne úplne, urobíme strúhanku.
No čo s ňou? Rezne stále…to sa nesluší pre naše zdravie.
Nedávno som dávala tip na ochutenú strúhanku, ktorá dokonale nahradí parmezán a oživí jedlo svojou nevtieravo výraznou chuťou. To je využitie naslano.
(recept na ochutenú strúhanku nájdete tu: http://www.chutodnaty.eu/products/ochutena-struhanka/ )
Aj keď sa u nás nestáva často, že by nám chlieb ostal, predsa len sa suché končeky usmievali na mňa a pýtali sa, čo z nich vykúzlim.
Dostala som šialený nápad. Keďže chlieb je vlastne múka s vodou, soľou a fermentom(u nás s kváskom), dal by sa použiť ako základ aj pre niečo sladké!
Toť celá láfstory o tom, ako vznikla strúhanková torta:) Piekla som ju už dvakrát(priznávam, skrývala som konce chleba, aby stvrdol), s dvoma rôznymi plnkami, vždy úúúúžasná:)
Strúhanku je logicky, lepšie urobiť z tmavého, celozrnného chleba. No aj z bieleho sa podarí.
*STRÚHANKOVÁ TORTA*
Na koprus potrebujeme:
100g strúhanky
100g mletých mandlí
3 vajcia
100ml smotany na šľahanie
4PL trstinového cukru
50g tmavej čokolády
1PL extra tmavého karobu(alebo kakaa)
štipka soli
Na nutellovú plnku potrebujeme:
250g mascarpone
100g jogurtu
nutellu- podľa chuti 🙂
Na pomarančovú plnku s domácim mascarpone potrebujeme:
1 veľký kelímok kyslej smotany
1PL pomarančovej šťavy
kôru z 1/2 chemicky neošetreného pomaranča
práškový cukor- podľa chuti 🙂
        –  Čokoládu si nalámeme do misky a nad parou si ju necháme rozpustiť.
Zmiešame si mandle so strúhankou a karobom.
Vajíčka oddelíme, žĺtka od bielkov. Do žĺtok pridáme cukor a vyšľaháme.
Do bielkov dáme štipku soli a vyšľaháme v tuhý sneh.
Do misy so strúhankou vlejeme rozpustenú čokoládu, smotanu a vyšľahané vajíčka.
Premiešame a pridáme 1/3snehu. Môžeme zamiešať, aby sme cesto odľahčili a odteraz pridávame sneh po častiach. Do cesta ho jemne vmiešavame.
Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlanej tortovej formy, najlepšie s priemerom 22cm. Vtedy môžeme po upečení v strede tortu rozrezať a dať plnku do stredu. Pri 26cm forme plnku vŕšime len navrch, čo je tiež efektné.
Pečieme na 180´C cca 30minút, záleží od veľkosti formy a rúry. Kontrolujeme špajdlou.
Koprus necháme po upečení na mriežke vychladnúť.
V prípade, že chceme korpus prekrojiť na naplnenie plnky, musíme byť opatrní s manipuláciou. Je trochu mrvivý, no po stuhnutí plnky sa mrvivosť vytratí a nahradí ju úžasná vlhkosť a súdržnosť.
Následne môžeme plniť plnkou.
V príprade nutellovej suroviny len zmiešame. Slabú polovicu dáme do stredu, zvyšok navrstvíme na vrch, ak nám výjde, môžeme aj po bokoch. Tortu môžeme efektne preliať rozpustenou čokoládou.
V prípade pomarančovej si večer vopred dáme vyrobiť domáce mascarpone. Do sitka si dáme utierku a do nej vylejeme kyslú smotanu. Sitko dáme nad misku a necháme v chladničke cez noc. Ráno nájdeme krásne hustý smotanový krém, v miske bude stečená voda. Hustú smotanu si osladíme podľa chuti, pridáme pomaranč aj kôru, zamiešame na navrstvíme na tortu. V tomto prípade na navrch dokonale hodí čestrvé ovocie- čučoriedky, maliny, mandarinky….
Tortu necháme v chladničke minimálne 4hodiny stuhnúť.
Prudko jedlé v oboch prípradoch!
Dobrú chuť!
POZN.: Veru by som neverila, že mi niekedy bude chutiť viac ovocné prevedenie, ako čokoládové. Obe sú úchvatné, v príprade ovocnej voľby je torta neskutočne sladko osviežujúca.
TIP: V príprade, že nemáte čas na prípravu domáceho mascarpone, použite smelo kupované.