Piekla vaša mama? Pamätáte si na tie naj koláče? Myslím, že spomienky na ne nás sprevádzajú celý život:)
Moja mama piekla najmä z kysnutého cesta. Jej trdlám sa nik nevyrovnal. Aj keď som ešte vtedy nenávidela orechy, toto bol spôsob, ako som ich zjedla na tony:)
Teraz, kade chodím a pýtam sa na jeden koláč, vždy mám odpoveď- jasné, ten robila mama často! Och, ten je preúžasný!
Prvýkrát som strúhaný koláč ho ochutnala vďaka mojej úžasnej susede. Asi ho už dlhšie nepiekla, lebo mi ho dávno už nedoniesla:) A chuť som mala už dlho.
Keď nejde Mohamed k hore, ide hora k Mohamedovi:)
Ako vždy, podľa môjho:)
Pužila som jogurt. Dodá výbornú sviežosť v plnke, celkovo chuť odľahčí a zjemnie. Sladká medovosť karobu sa dokonale prepája s orieškovou chuťou pohanky a špaldy.
Slintám už pri opise:) Vyskúšajte aj vy, neostaňte pri slintaní:)
*STRÚHANÝ S TVAROHOM*
Na strúhanú časť potrebujeme:
150g pohankovej múky
200g celozrnnej hladkej špaldovej múky
50g ryžovej múky
250g masla
1PL karobu
2PL kakaa
100g cukru
2čl vínneho kameňa
1 žĺtko
Na plnku potrebujeme:
500g jemného tvarohu
1 kelímok bieleho gréckeho jogurtu
3žĺtka
4bielka
1PL vanilkového cukru
100g trstinového cukru
– Rozpustíme si maslo. Pridáme doň žĺtko a cukor, metličkou vyšľaháme. Pridáme múky, vínny kameň, karob a kakao a spojíme v kompaktné cesto.
Rozdelíme ho na 2 časti, dáme do fólie a necháme zachladiť na 30minút.
V mise vyšľaháme bielka so žĺtkami, prevzdušníme ich, pridáme trstinový i vanilkový cukor, ktoré opäť zašľaháme.
Nakoniec do zmesi pridáme tvaroh a jogurt. Poriadne vymiešame v hladký krém.
Na menší plech bez vymastenia či papiera na pečenie nastrúhame na hrubom strúhadle jednu časť cesta. Naň vylejeme tvarohovú zmes.
Navrch nastrúhame druhú časť cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170´C 40minút.
Po upečení necháme strúhaný koláč úplne vychladnúť. Koláč si “sadne” a spevnie.
Dobrú chutečku:)