SYROVÉ PIROHY
Keď sa v chladničke začnú kopiť kúsky rôznych syrov a použitie každého zvlásť je nedostatočné, ich spojenie ako zmesi je výborným typom, ako spestriť škálu chuti syrov na tanieri.
Myslím, že neexistuje nejaké pravidlo, aký syr by sa mal byť s akým… Ja osobne volím zmes tak, aby sa syry dopĺňali. Čiže nie všetky slané, alebo len nevýrazné.
Takto som mala doma fetu, eidam, mozarellu a cheddar.
Omáčka k cestovinám je už otrepané, aj keď stále obľúbené. No sýty obed, či večera so syrovou zmesou je koketujúca myšlienka, nie?
Vyprážané pirohy ma nadchli! Dokonca je to výborná voľba, keď ostnane nazvyš zemiaková kaša. Už len pridať múku a vajce a cesto je na svete.
Samozrejme, nikomu sa nechce čakať na deň, kedy ostane kaša nazvyš:) Zemiakové cesto je vďačné, pri zachovaní pomeru zemiaky: múka- 3:1, vajci a soli vznikne supiš-pupiš cesto:)
*SYROVÉ PIROHY*
Potrebujeme:
500g v šupke uvarených zemiakov
166g hrubej múky
1vajce
štipka soli
zmes syrov na náplň(podľa vašej chuti a ponuky chladničky)
hrubá múka na podsypávanie
olej(v prípade vyprážania)
– Pripravíme si zmes syrov nastrúhaním, či namrvením(v príprade fety).
Uvarené zemiaky ošúpeme, na strúhadle nastrúhame najemno, pridáme múku(tretinu váhy zemiakov), vajce a soľ.
Ak máme v syrovej zmesi slané syry, cesto solíme opatrne, alebo vôbec.
Cesto spracujeme. Môže sa stať, že zmes bude dosť lepivá(závisí to od zemiakov alebo ak cesto robíme zo zvyšnej kaše), vtedy kľudne múky trošku dosypeme, no celkovo je cesto samo o sebe vlhké a pri vaľkaní ho treba podsypávať. Netreba sa toho báť, vďaka tomu bude cesto vláčne a mäkké.
Vyvaľkáme. Ak volíme tvar polgule, cesto vykrajujeme hrnčekom, do stredu dáme syrovú zmes. Cesto preklopíme tak aby sme prekryli syr a kraje upevníme vidličkou. Nezabúdame si pritom kraj hrnčeka “namáčať” do múky, aby sa nám cesto nelepilo.
V prípade, že chceme tvar obdĺžnikov, z cesta s nožom povykrajujeme väčšie obdĺžniky, ktoré naplníme zmesou, cesto preklopíme na polovicu tak, aby sme zakryli náplň a kraje zlepíme.
Pražíme v rozhorúčenom oleji do zlatista, alebo varíme vo vriacej osolenej vode.
Dobrú chuť!
TIP: Pripravte si k jedlu aj dip- kyslá smotana, čerstvý kôpor, olivový olej, trošku citrónovej šťavy a strúčik pretlačeného, čerstvého cesnaku. Soľ a korenie. Hotová chuťová megabomba:)
POZN.: Chlapská verzia? K syrovej zmesi ešte pridajte na malé kocky nakrájanú slaninku:)