TEKVICOVÉ LIEVANCE

Všade po svete sú palacinky jedny z najobľúbenejších. Niekde sa smažia, inde ich pečú, tamto je cesto tekutejšie, hentam husté… ale vždy sa jedná o spojenie múky, mlieka a vajíčka, teda najmenej:)

Či už palacinky, waffle, trhance či lievance, oblizujeme sa:)

Nedávno som chcela lievance niečím ozvláštniť. Už ma nebavila tá chuť.

Teda, nie že by som ich nemala rada. Tie ja prudko môžem, ale…

Tieto boli totiž tekvicové. Do receptu som šla vyrovnaná s tým, že si ich budem jesť sama. Naschvál som ich robila večer, aby ostatní nehundrali, že čo im len chute robím.

Ako na potvoru prišli deti za mnou vo chvíli, keď som sedela už za stolom a pochutnávala si na nich.

Nestihla som ich ani chrániť svojím telom, bola som tak zaskočená ich apetítom, že som nechápala…

Ranu som dostala ešte aj ráno, keď sa ma pýtali, že kde som pred nimi skryla tie úžasné lievance?!

…a přitom taková pitomost… 🙂

S vôňou adventu, sladké len tak, ako každému vyhovuje:)

***TEKVICOVÉ LIEVANCE***

tekvicové lievance

Potrebujeme:

½ menšej maslovej tekvice

1 hrnček múky (špaldová hladká, špaldová celozrnná a pohánková)

1 hrnček mlieka

1 vajce

2 ČL vínneho kameňa alebo 1/2 bal.prášku do pečiva (bez lepku v BIO kvalite v eshope)

3 klinčeky

1 celá škorica

javorový sirup (v bio kvalite, ktorý používam aj ja dostupný TU)

ghee alebo maslo

– Tekvicu si ošúpeme (áno, je to piplačka, ale oplatí sa, sú lahodnejšie). Nakrájame ju na rovnako veľké kocky. Dáme do hrnca. V mažiari si podrvíme klinčeky a vsypeme ich k tekvici. Šupneme aj škoricu a zalejeme vodou. Dáme variť. Varíme do zmäknutia.

Keď je tekvica mäkká, vytiahneme škoricu, vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme na pyré. Množstvo budeme mať asi kopcovitý hrnček.

Necháme chvíľu schladnúť, vlejeme mlieko a rozmiešame.

Do zmesi ťukneme vajce, prisypeme múky. Pomery múky si dáme podľa našej chuti, zachováme však množstvo 1 hrnček.

Dôkladne premiešame, aby nám vzniklo husté cesto. V prípade, že je cesto husté až príliš, rozriedime trochou mlieka. Ale pozor, cesto je hustejšie ako zvyčajné lievance.

Rozhorúčíme si panvicu.

Tesne pred nadávkovaním lievancov necháme rozpustiť na panvici oriešok masla alebo lepšie ghee. Podľa veľkosti panvice dáme na panvicu tri alebo štyri lievance.

Lievance obrátime na druhú stranu v momente, že sa na okrajoch lievancov vytvárajú malé bublinky.

Opečené z oboch strán dáme na tanier.

Takto pokračujeme s celým cestom.

Podávame preliate javorovým sirupom.

Dokonalá bašta!

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
33