TERIYAKI LOSOS

S veľkou rezervou som pozerala na všetky receptúry z Ázie. Príliš nepoznané chute, neudomácnené suroviny a neodskúšané kombinácie vedú k zdržanlivosti nejedného kuchára.
“Nik nechce nové víno, lebo staršie je lepšie”, vraví Biblia. Je to tak. Staré, to dobre poznané, čo nás neprekvapí, je istota. Pohodlnosť. Jednotvárnosť.
Toľko chutí je na svete… Že by som chcela ostať  “chudobná” v poznávaní sveta a jeho darov?
Nakopla ma moja víla, ktorá je v ázijskej kuchyni doma.
A musím povedať, na margo citátu z Biblie, aj nové víno je dobré:)
Omáčka teriyaki sa stala pre našu domácnosť fenoménom.
Tá dokonalá súhra všetkých chutí… Všetky zložky sú cítiť a dajú sa identifikovať, no ani jedna neprebíja tú druhú. Vzájomne sa doplňujú:)
Tentokrát som poteriyaki-ovala lososa.
Čo sa lososa týka, zväčša chodím do lidl- a a filet prekrojím na dva kúsky- tie filety sú tam vcelku rovnaké. Ale kľudne sa môže marinovať i piecť v celku a potom naporcovať, no už to ide horšie.
Objednávku na prílohu som mala našu klasiku- zemiakovú kašu.
Labúžo! Vyskúšajte aj vy:)
*TERIYAKI LOSOS*
Potrebujeme:
2 filety lososa
2cm ošúpaného zázvoru
2 strúčiky cesnaku
2PL trstinového cukru
4PL sójovej omáčky
chilli semienka (podľa chuti)
1PL ryžového vína
2PL olivového oleja
1PL sezamového oleja
        – Lososa budeme marinovať minimálne 30minút, no čím dlhšie, tým lepšie.
Teda urobíme teriyaki omáčku: Nastrúhame si zázvor a cesnak do misky, pridáme sójovku, ryžové víno, olivový a sezamový olej, cukor a chilli podľa našej znášanlivosti a premiešame, aby sa chute prepojili.
Filet prekrojíme na polovicu.
Lososa dáme do marinády, obalíme ho v nej, prikryjeme fóliou a necháme pracovať enzýmy:)
Po minimálne 30minútach marinovania oškrabeme cesnak a zázvor z lososa, premiestnime ho na pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C cca 10minút, záleží od veľkosti filetov.
Podávame teplé, i za studena je fajn.
Dobrú chuť!