TORTOVÝ KOLÁČ

Podľahnúť magickej chuti čokolády nie je vôbec ťažké. Jej zmyselnosť ľahko opantá, sladkosť upokojí, horkosť rozprúdi.

Bez akejkoľvek väčšej hanby sa prihlasujem k čokoholikom. Milujem všetko čokoládové. Avšak, má to podmienku- musí to byť kvalitné a chute sa musia vzájomne dopĺňať.

Jasné, nebudem jesť kapra marinovaného v čokoláde 🙂

Samotnú čokoládu veľmi nejem. Ani si nepamätám, kedy naposledy som si dala čokoládu samotnú…

Vždy si na nej najviac pochutím v koláčoch a tortách.

Torty sú slávnostné, nemali by sa podávať hocikedy. Stratili by tak svoju jedinečnosť.

Ale čo s tým, keď ma mlsná honí a ja by som si fakt dala niečo a lá torta?

Urobila som si teda tortoidný koláč. Alebo koláč s noblesou torty 🙂

A zistila som, že mám málo foriem. Presne som si predstavovala vyšší korpus menšieho rozmeru. Jasné, vždy bude v domácnosti niečo chýbať- poznáte to.

Vzhľad neubral koláčiku na šmrncovnosti, to nie. Je príjemne vlhký, obláčikovo vláčny, tmavý ako hlboká noc, zemito horký a sladký. Jedným slovom- zmyselný.

A keď mi bolo zahlásené, že je geniálny, vedela som, že si ho zapíšem do svojho notesa, aby som ho mohla robiť znova a znova a znova…

 

 

***TORTOVÝ KOLÁČ***

 

Na korpus potrebujeme:

180g špaldovej hladkej múky

70g kakaa

150g trstinového cukru

160g mandľového mlieka

80g oleja

2 vajcia

100ml horúcej vody

1ČL vanilkového extraktu

1,5ČL vínneho kameňa

¾ ČL jedlej sódy

 

Na polevu potrebujeme:

160g kvalitnej čokolády

80g smotany na šľahanie

– V miske si metličkou zmiešame olej, vajcia a vanilku. Do väčšej misy, kde bude celé cesto napokon spolu, dáme múku, vínny kameň, sódu, cukor a kakao. Poriadne premiešame.

Následne do misy s múkou vlejeme mlieko, vajcia a premiešame.

Na záver pomaly, za stáleho miešania vlejeme horúcu vodu.

Vznikne nám lesklé, hladké cesto, ktoré je trošku hustejšie. A tak to má byť.

Tortovú formu s priemerom 24cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto vlejeme do formy a dáme do rozohriatej rúry na 180´C piecť asi na 30 minút.

Skúšku prepečenia urobíme následne špajdľou.

Po upečení necháme korpus vychladnúť.

Smotanu privedieme k varu a rýchlo dáme preč z plameňa. Hodíme do nej nalámanú čokoládu a rozmiešame.

Necháme trochu vychladiť, aby poleva stuhla.

Následne polevu vylejeme na korpus a necháme úplne zachladiť.

Dobrú chuť!

POZN.: Skúšala som použiť aj horkú čokoládu, aj mliečnu. Mliečna urobila krásny kontrast hnedých farieb. Pre deti bola lákavejšia. S horkou čokoládou je koláč mierne horký, sladký, no nie presladený. Vyhľadávaný u dospelákov. Dôležité je mať kvalitnú čokoládu, aby sa zmes nezdrcla.

TIP: Vymeňte polevu za ochutený mascarpone krém podľa vašej chuti. Dokonalá obmena 🙂