TORTOVÝ KOLÁČ
Bez akejkoľvek väčšej hanby sa prihlasujem k čokoholikom. Milujem všetko čokoládové. Avšak, má to podmienku- musí to byť kvalitné a chute sa musia vzájomne dopĺňať.
Jasné, nebudem jesť kapra marinovaného v čokoláde 🙂
Samotnú čokoládu veľmi nejem. Ani si nepamätám, kedy naposledy som si dala čokoládu samotnú…
Vždy si na nej najviac pochutím v koláčoch a tortách.
Torty sú slávnostné, nemali by sa podávať hocikedy. Stratili by tak svoju jedinečnosť.
Ale čo s tým, keď ma mlsná honí a ja by som si fakt dala niečo a lá torta?
Urobila som si teda tortoidný koláč. Alebo koláč s noblesou torty 🙂
A zistila som, že mám málo foriem. Presne som si predstavovala vyšší korpus menšieho rozmeru. Jasné, vždy bude v domácnosti niečo chýbať- poznáte to.
Vzhľad neubral koláčiku na šmrncovnosti, to nie. Je príjemne vlhký, obláčikovo vláčny, tmavý ako hlboká noc, zemito horký a sladký. Jedným slovom- zmyselný.
A keď mi bolo zahlásené, že je geniálny, vedela som, že si ho zapíšem do svojho notesa, aby som ho mohla robiť znova a znova a znova…
***TORTOVÝ KOLÁČ***
Na korpus potrebujeme:
180g špaldovej hladkej múky
70g kakaa
150g trstinového cukru
160g mandľového mlieka
80g oleja
2 vajcia
100ml horúcej vody
1ČL vanilkového extraktu
1,5ČL vínneho kameňa
¾ ČL jedlej sódy
Na polevu potrebujeme:
160g kvalitnej čokolády
80g smotany na šľahanie
– V miske si metličkou zmiešame olej, vajcia a vanilku. Do väčšej misy, kde bude celé cesto napokon spolu, dáme múku, vínny kameň, sódu, cukor a kakao. Poriadne premiešame.
Následne do misy s múkou vlejeme mlieko, vajcia a premiešame.
Na záver pomaly, za stáleho miešania vlejeme horúcu vodu.
Vznikne nám lesklé, hladké cesto, ktoré je trošku hustejšie. A tak to má byť.
Tortovú formu s priemerom 24cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto vlejeme do formy a dáme do rozohriatej rúry na 180´C piecť asi na 30 minút.
Skúšku prepečenia urobíme následne špajdľou.
Po upečení necháme korpus vychladnúť.
Smotanu privedieme k varu a rýchlo dáme preč z plameňa. Hodíme do nej nalámanú čokoládu a rozmiešame.
Necháme trochu vychladiť, aby poleva stuhla.
Následne polevu vylejeme na korpus a necháme úplne zachladiť.
Dobrú chuť!
POZN.: Skúšala som použiť aj horkú čokoládu, aj mliečnu. Mliečna urobila krásny kontrast hnedých farieb. Pre deti bola lákavejšia. S horkou čokoládou je koláč mierne horký, sladký, no nie presladený. Vyhľadávaný u dospelákov. Dôležité je mať kvalitnú čokoládu, aby sa zmes nezdrcla.
TIP: Vymeňte polevu za ochutený mascarpone krém podľa vašej chuti. Dokonalá obmena 🙂