TVAROHOVÝ REBARBORÁK
Nemyslím si, že patrím medzi ľudí, ktorí sa vyžívajú v experimentovaní. Nemám totiž rada neúspech. Vynaložené úsilie, cena surovín, čas a práca. Vždy s malou dušičkou čakám, ako to dopadne. Nespolieham sa na vetu- veď nejako to už dopadne.
Veľa o surovinách premýšľam. Predstavujem si ich chuť, vzájomnú kombináciu a zvažujem správnosť postupu.
Áno, čím viac takto pracujete, tým menej neúspechov zažívate. To potvrdzujem:)
I tento koláč je toho dôkazom.
V mrazáku treba uvoľniť miesto na novú sezónu a suroviny v chladničke tiež čakajú na svoje použitie.
Preto táto kombinácia.
Navyše, skvelá na horúce dni, keď si chcete zamaškrtiť, ale presladené nechcete.
Osviežujúce vďaka pomaranču, príjemne nasladlo kyslé z rebarbory. Vonia po lete. Do plnky som totiž nastrihala mätu s medovkou. A k tomu sýtivá chuť maslového cesta. Znie to dobre, že?
A ešte to aj božsky chutí:)
*TVAROHOVÝ REBARBORÁK*
Na cesto potrebujeme:
200g hladkej múky
50g pomletých mandlí
125g masla
1žĺtok
1PL trstinového cukru
štipka soli
1PL ľadovej vody
Na plnku potrebujeme:
250g rebarbory
4PL cukru
1celá škorica
šťava z jedného pomaranča
2PL vanilkového pudingu
125g tvarohu
4 lístky mäty
4 lístky medovky
– Rozpustíme maslo a vmiešame doň cukor, aby sa rozpustil. Múku premiešame s mandľami a soľou.
K múke pridáme žĺtok, maslo s cukrom a vodu. Spojíme spolu a vymiesime v kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky.
Rebarboru ošúpeme a nakrájame. Dáme ju variť na 5 minút s pomarančovou šťavou, cukrom a škoricou. Rebarbora skrehne, začne sa trochu rozpradať. Stiahneme z plameňa a necháme trochu ochladnúť.
Následne pridáme tvaroh, puding a nastriháme nadrobno mätu s medovkou. Dobre premiešame.
Z chladničky vytiahneme cesto. Rozbalíme ho z fólie(tú nevyhadzujeme ešte), položíme na papier na pečenie.
Prekryjeme fóliou a vyvaľkáme cesto do kruhu s hrúbkou 0,7cm. Jednoducho, nie veľmi tenké, ani hrubé. Chceme, aby bola vrstva cesta rovnako hrubá ako hrúbka plnky pri reze.
Vyvaľkané cesto dáme do formy. (Ja som dala do formy na pie a zistila som, že som si len robotu narobila.) Je dobré, ak cesto trochu ide aj do výšky.
Do stredu nalejeme plnku a kraje prečnievajúceho cesta položíme na plnku.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180´C 30-35minút, cesto bude nahnedlé.
Koláč necháme vychladnúť, plnka tak spevnie a bude držať tvar pri krájaní.
Na záver môžeme koláč posypať čerstvými bylinkami, čím zvýrazníme ich chuť v ceste.
Dobré maškrtenie!
TIP: Do maslového cesta môžete použiť i zmes špaldovej a pohankovej múky. Zvýšite tak nutričnú hodnotu koláča.