VENČEKY

Každý deň som chodievala po dcérku do škôlky okolo cukrárne s vlastnou výrobou. Vôňa znútra sa rinula von a opantavo volala dnu. Sem-tam sme sa nechali opantať a vkĺzli sme na jeden venček a čokoládovú trubičku len tak do ruky. Po čase sme boli známe svojím výberom, a tak sme už ani nemuseli hlásiť, čo si prosíme. Raz sme dostali dokonca zdarma! Bol to pekný čas.

Dnes je zo škôlkarky školáčka a cesta tadiaľ už nevedie… Aby sme si pripomenuli čaro chvíľ, pohrabala som sa v škatuli s vecami na pečenie, oprášila cukrárske vrecko a urobila…

VENČEKY

Na cesto potrebujeme:

150g polohrubej múky

250ml vody

50g masla

4 vajcia

Štipka soli

 

Na náplň:

350ml mlieka

50g cukru

1ks vanilkový puding extra

1 smotana na šľahanie

– Do hrnca dáme vodu s maslom. Keď je maslo rozpustené, stiahneme z ohňa, vsypeme naraz všetku múku a stále miešame. Vrátime na oheň a neprestávame v miešaní. Vznikne nám kompaktné cesto. Trvá cca 3-5minút, keď sa cesto dobre odlepuje a naspodu je biely povlak. Premiestnime do misky a necháme mierne vychladnúť. Mixérom zašľaháme po jednom vajcia.

Rúru zapneme v predstihu, pretože musí byť riadne vyhriata na200´C.

Naplníme si cukrárske vrecko a na plech s papierom na pečenie pomocou širšej vrúbkovanej špičky tvarujeme kruhy. Dáme piecť na 20minút, potom trošičku pootvoríme dvierka, aby unikla para, ktorá by mohla popukať korpusy. Znížime teplotu na 160´C. Korpusy by mali byť už mierne nahnedlé. A takto necháme ešte vysychať 5-10minút.

Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Ešte počas pečenia si uvaríme hustejší puding s tým, že cukor nepridáme do mlieka, ale zasypeme ním až hotový puding. Takto zamedzíme vytvoreniu nežiaducej šupy.

Po vychladení pudingu vyšľaháme šľahačku a vmixujeme ju do pudingu.

Korpusy rozrežeme na polovicu, naplníme pudingom a „pobijeme sa, kto ich zje“

Chutia ako tie, čo sme si kupovali. No sú určite neprifarbené, bez stužovača a s láskou ku hrejivým spomienkam.

POZN.: Dávku môžete kľudne zdvojnásobiť, ak venčeky obľubujete.

VEN