ZDRAVÉ MÄSOVÉ GUĽKY A LA PLNENÁ PAPRIKA

Toto jedlo som nikdy nevarila. Poznám ho len z návštev, nepamätám si, že by sme to varili niekedy doma.
Aj napriek tomu ma prepadla taká obrovská chuť, že som bola ochotná aj večer ísť na nákup potrebných surovín.
Bez pomoci kamošky Terky by som to neuvarila:) Naviedla ma postupom.
Nepatrím však veľmi do tej skupiny- odoka si urobíme zásmažku na omáčku,  tak som sa rozhodla spojiť príjemné s užitočným:) Urobila som ju bez zásmažky:)
Mäso som použila jahňacie. Najprv som ho uvarila a následne pomlela, respektíve pomixovala na sekáčiku:) Nebolo vôbec cítiť, že je to jahňacina, dokonca sa ma pýtali, z akého mäsa sú guľky…:)
Aby sa mäso nerozpadlo v omáčke, obaľuje sa múkou. Namiesto toho som pomlela viacdruhové vločky a obaľovala v nich.
Vďaka tomu, že mäso je už varené, nemusí sa dlho variť v omáčke. Stačí pár minút. Len čo sa prepoja chute.
Zdravšia varianta plnenej papriky bez plnenia, pretože to moji stravníci nemajú radi:)
*ZDRAVÉ MÄSOVÉ GUĽKY A LA PLNENÁ PAPRIKA*
Na guľky potrebujeme:
500g jahňacieho pliecka
1 hrnček uvarenej guľatozrnnej ryže
1 vajce
2strúčiky cesnaku
soľ, korenie
čerstvý tymián
2 bobkové listy
1hrsť nastrúhaného syra(chedddar, eidam…)
pomleté ovsené vločky na obaľovanie
Na omáčku potrebujeme:
100g hrašky
1,4l vody
1 celá passata
1 paprika
4 klinčeky
1 banánová šalotka
nové i čierne korenie
soľ
        – Mäso nakrájame na väčšie kusy a dáme do hrnca s vodou a bobkovým listom. Nesolíme. Varíme do zmäknutia.(čas si môžeme skrátiť a použiť tlakový hrniec.)
Uvarené mäso pomelieme, osolíme, pridáme korenie, pretlačený cesnak, syr, vajce i tymián.
Premiešame a po častiach pridávame uvarenú ryžu. Očakávame konzistenciu, aby všetko dobre držalo pokope a nebolo príliš mäsové.
Formujeme guľky. Namočíme si ruky do misky s vodou. Do dlane si naberieme toľko zmesi, aby nám zaplnila dlane po stlačení. Obalíme v pomixovaných vločkách. Ruky si vždy znova namočíme.
Následne pripravíme omáčku. Hrašku zmiešame s vodou vo väčšom hrnci. Sem-tam premiešame, aby sa zmes neprichytávala.
Pridáme v celku ošúpanú šalotku, klinčeky i korenie.
Papriku si očistíme, nakrájame na rezančeky a pridáme k hraške.
Pri hustnutí vlejeme passatu, poriadne rozmiešame.
Ochutnáme a podľa chuti osolíme.
Guľky dáme do omáčky, necháme povariť. Sem- tam jemne premiešame.
Ešte knedľu a máme hototvo!
Dobrú chuť!
TIP: Rada používam passatu z DM-drogérie.
POZN.: V prípade, že nemáte jahňacinu, použite iný druh mäsa- je to povolené:)