Najlepšia bezmliečna bublanina
Musela som vo varení urobiť krok späť a vrátiť sa pre zdravotné komplikácie k bezmliečnemu vareniu a pečeniu. Ako piecť, aby koláč bez mlieka bol chutný? Dá sa to? Trochu som premýšľala a vyskúšala bublaninu a na tvári sa môjmu nemliečnemu hrdinovi zjavil spokojný úsmev na tvári. Vraj najlepšia bublanina bez mlieka.
Varenie s laktózovou intoleranciou
Pamätáte všetky moje recepty, v ktorých som s vami zdieľala svoje obavy, hľadania, skúšania, čo vlastne variť, keď smekonečne zistili, čo je môjmu mužovi? Pamätám si to ako dnes- cítila som sa stratená. Mlieko, syry, jogurty, maslo… On, milovník mliečnych výrobkov a ja mám variť bez laktózy? Mala som pocit, že v kuchyni začínam odznova.
V reštauráciách sme mali tiež problém a stále máme, pretože alergény nie sú často vypísané správne, alebo niekto berie toto dietetické obmedzenie ako „módny trend“. Keď sme však úplne vyradili pre neho laktózu z jedálnička, všetky problémy, počnúc nafukovaním, cez alergiu až po arytmie a volanie RZP-čky, skončili.
Niekto to má možno ako módny trend, u nás to bolo opodstatnené.
Po čase sa človek spamätá
Naozaj je to tak. Prvé dni som myslela, že budem variť snáď len vývar, ryžu, zemiaky či nejaké suché cestoviny pre neho a veľmi mi ho bolo ľúto. Každý recept, ktorý sa mi podarilo uvariť tak, aby mu chutilo a neurobilo mu to opäť „škrt cez rozpočet“, som písala aj vám.
Postupne sa stav zlepšoval a ja som mala už aj takú nevinnú nádej, že snáď by niekedy stoleroval aj klasické laktózové jedlo.
Lenže STOPka
Lenže ako prišlo toto leto, udreli horúčavy, videla som a cítila, že moja polovička „nie je moja“. Správal sa zvláštne, po nociach začal opäť blúdiť po dome, nespal. Nakoniec mi povedal, že sa mu pohoršilo a delaktózované veci ho opäť preháňajú, nevie spať a necíti sa dobre. Chcel, aby som varila len pre nás, on že si dá presne tie suché cestoviny a podobne.
No túdle! Možno má viac stresu v práci, do toho letné horúčavy, a preto by mal byť „vyradený“ z chutného jedla? Navrhla som mu, že budem piecť s vodou, ako na začiatku.
TIP: Tieto moravské koláče sú extra chutné, aj keď použijete namiesto mlieka vodu.
Začnem robiť naspäť domáce mandľové mlieko a namiesto smotany použijem psylliom zahustené domáce mandľové mlieko.
Každý z nás si zaslúži chutné jedlo, ktoré ho baví od vône, cez pohľad až po samotné jedenie.
Dočasná zmena? Verím v to!
A tak som sa pozerala tupo v našom obchodíku a premýšľala, čo robiť inak. Čo upiecť? Pohľad sa mi zaboril do kokosového mlieka a zrazu sa mi rozšírili zreničky. Mám nápad!
Proste mu urobím bublaninu s kokosovým mliekom. Použijem skvelé marhule, ktoré som kúpila od Maďarských tržníkov a ešte to aj posypem kokosom namiesto mrveničky. Tak nemusím použiť mlieko ani maslo! Tchá!
Osviežujúce, exotické, ale naše, chutné a hlavne- baví na vôňu, pohľad aj chuť! YES!
Píšem si recept sem. Verím, že ho budem robiť nie preto, že sa musím vyhýbať laktózovým veciam, ale preto, že nám fakt veľmi chutí.
Moje poznámky k receptu Najlepšia bezmliečna bublanina
- Je veľmi rýchla, nenáročná a naozaj mňam.
- Kokosové mlieko sa mi osvedčilo toto najviac. Páči sa mi, že je v malom balení a teda nie som nútená rýchlo spotrebovať celý liter. (kokosové mlieko v menšom balení dostupné TU)
- Ovocie použite jednoznačne sezónne. Doprajte si na kvalite. Tu sa šetriť neoplatí.
- Množstvo cukru sa dá znížiť. Ak máte kyslejšie ovocie, odporúčam ísť aspoň 1.krát podľa receptu a potom si doladiť podľa seba a svojich preferencií.
- Olej rada používaj hrozienkový. Odkedy však zn.Borges prestala tento olej vyrábať, neviem ho zohnať. Preto používam v bio kvalite repkový olej, ktorý sa na pečenie tiež vynikajúco hodí.
- Kto miluje kokos, pridá aj do cesta 1 hrsť kokosu.
Najlepšia bezmliečna bublanina
Potrebujeme:
200ml oleja
250ml kokosového mlieka
50ml vody
4 vajcia
300g práškového cukru
500g pšeničnej polohrubej múky (možnosť zmeniť za špaldovú)
1 balíček prášku do pečiva (alebo 4ČL vínneho kameňa)
1/2KL sódy bikarbóny
+strúhaný kokos na dozdobenie
POSTUP:
Je to úplne jednoduché, suroviny v recepte som napísala v poradí, ako ich pridávame do misky.
Zapneme rúru na 180’C, aby sa stihla vyhriať.
Načistíme ovocie. Je dobré mať všetko pripravené vopred. Teda aj plech vymastíme a vysypeme hrubou múkou/krupicou, alebo vystelieme papierom na pečenie.
Olej, mlieko, vodu, vajcia a cukor vymiešame metličkou spolu v mise.
Pridáme múku, môžeme/nemusíme preosiať, prášok do pečiva so sódou. Vymiešame na homogénnu zmes.
Cesto vylejeme do pripraveného plechu. Ovocie navrstvíme husto navrch.
Posypeme namiesto mrveničky kokosom.
Dáme hneď piecť do vyhriatej rúry na 180’C 35 – 40 minút. Pri pečení sledujeme okraje cesta, ktoré majú byť zafarbené dohneda a pri kontrole prepečenia cesta si pomôžeme špáratkom alebo špajdľou. Zapichneme do cesta, ale nie v mieste, kde je ovocie. Po vytiahnutí musí ostať špajdľa čistá. Vtedy je koláč správne upečený.
Necháme vychladnúť a vychutnávame.
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Ak máte veľa ovocia, baróknin koláč vám tiež vyčarí úsmev na tvári 🙂