Kváskové moravské koláče

Nevedeli sme sa dohodnúť, čo sa u nás bude cez víkend piecť. Mala som veľkú chuť na poctivé kváskové moravské koláče, druhí chceli závin a bábovku. Urobila som kompromis, ako to robievala starenka- z jedného univerzálneho cesta som upiekla viac dobrôt. Špaldové kváskové cesto, s ktorým je radosť pracovať.

Koláče z rozprávky

Milujem rozprávku Princezna ze mlejna. Mladá, krásna, pracovitá Eliška s veľkým srdcom žije svoj život jednoducho, ale šťastne. Páči sa mi atmosféra, ktorú v sebe film má. Krásne ju spracovali.
Síce Eliška piekla buchty, no keď si pochutnávam na tradičných moravských koláčoch, mysľou ma to vždy odvanie práve k tejto rozprávke. Neviem prečo, možno pre tú tradičnosť.

História moravských koláčov

Moravské koláče patria k tomu najlepšiemu, dovolím si tvrdiť, čím Česi a Moravania prispeli do sladkého gastronomického sveta. Mám ich veľmi rada.

Koláče majú na Morave obrovskú tradíciu, nesmeli chýbať na žiadnych slávnostnejších stoloch pri svadbách, krstinách, sviatkoch ako Vianoce či Veľká Noc… Bohatší si ich dopriali aj nedeľu.

Najlepší recept na moravské koláče nájdete u Naty
Kváskové moravské koláče

Jeho tvar kruhu (kolesa) nie je náhoda. Je spätý s vierou ľudí v slnko.
Koláč, pre nich symbol slnka, svetla, tepla a dňa, dvíhali staromoravania vysoko nad hlavu pri obradoch poďakovania za úrodu. Volali to hody. Zachovali sa ešte dodnes, aj keď ich pôvodný zámer sa už vytratil.

Kedysi sa koláče piekli len veľké. Tie menšie začali ľudia piecť až neskôr. Na cesto používali pšeničnú múku a poctivé domáce suroviny, ako vajcia, maslo, mlieko a ako náplň domáci hustý lekvár, mak či tvaroh. Niekedy aj kapustu.
Tie kapustové, tzv. zelníky, robila aj moja starenka. Nemala som ich rada. Často ich piekla pre “strýčka Náhodu”. Keby náhodou niekto prišiel na návštevu, aby mala čo ponúknuť. Ja som sa tak k nej tešila, že tam bude nejaká mňamka a keď mala zelníky…och! Ale možno by  mi teraz chutili… že by som ich skúsila? 🙂

TIP: Kváskovanie je vášeň, ktorá vyháňa nudu z domácností. Naučte sa kváskovať na kurzoch kváskovania s Naty.

Čo je ale zaujímavé, pre Slovanov malo darovanie a prijatie koláča dôležité miesto- bol to znak potvrdenia sľubu. Ak sa jedol spoločne, znamenalo to uzatvorenie “pokrvného bratstva”.
Náplň tiež mala svoju symboliku- tvaroh posilnil psychiku, mak znamenal plodnosť, krém z čokolády mal zaistiť peniaze, broskyňový šťastie a jahodový? Hádajte 🙂 – lásku. 🙂

Majsterka v moravských koláčoch

Mužova teta, ktorej všetci vravíme teta Jožina, je vychýrená v pečení koláčov. Vie ich upiecť tak úžasne mäkké, vláčne a papučkovo nadýchané, že vám pusa spieva. Sú také maliličké a je ich tak veľa, ako šťastia a peňazí, ktoré majú pripodobňovať.
Viackrát som sa s ňou o pečení rozprávala a veru, tá to s cestom vie na jednotku.
“Teta, ako to robíš, že sú také úžasné?”

“Milenko, zapamatuj si- cesto ti mosí skákať a pamatuj, že aj užička sádua v ten cesce umí urobit zázraky.”

V jej hlbokých očiach je vidieť oddanosť a lásku pre svojich milovaných. Keď k nej prídete, vždy je tam kopec detí a ona sa usmieva. Na stole má “horu” cesta a všetko zvláda.
Jej rady som dala svojho pečenia a hneď to je o inom. Tie koláče majú inú chuť, ktorá je plná lásky.

Kváskové moravské koláče u nás doma

Ako sa u nás hovorí- huba mi pléskala po koláčkoch. – Mala som na ne veľkú chuť. 🙂
Nie tie svadobné maličké, ale tie také veľké ako z rozprávky. Až som naprázdno pregĺgala. Bola som pevne rozhodnutá, že ďalšie pečenie u nás doma bude v znamení a lá kváskové moravské koláče.
A tí moji doma ma chceli zrušiť, že radšej závin. “Nie! Bábovku!”, zakričali ďalší.

No čo? Urobila som všetko naraz z jedného cesta.  Ja som mala svoje moravské koláče. On mal svoj závin, ktorý som dala do bábovkovej formy a teda bola aj bábovka.

Chuť od Naty vás naučí robiť tie najlepšie moravské koláče
Kváskový závin ako bábovka z cesta na kváskové moravské koláče

Všetci boli spokojní. Univerzálne cesto, ktoré používala starenka a aj moja maminka, som trochu pomenila (však celá ja, že? 🙂 ) Pšenicu som zamenila za špaldu, troooošku som pridala celozrnnej múky a ako vraví teta Jožina o lyžičke masti, tiež som ju tam pridala.

TIP: Prečo je špalda dobrá? Prečítajte si o nej v tomto recepte na špaldový chlieb s fialovými zemiakmi.

Pochutnávala som si na tvarohových koláčoch a nečakala som, že by ich chcel aj niekto iný. No deti po odhryznutíz môjho koláča sa mňa pýtali, či by mohli tiež  radšej koláče a závin v tvare bábovky prenechali tatinovi.
Ten vôbec nenamietal, zjedol ho bleskovo.

Keďže sa mi do koláčov pustili, cupitala som znova do obchodu, kúpila opäť tvaroh a upiekla ich znova. Bolo mi povedané: “Mami, ty pečieš najlepšie na svete.”
Je mi cťou. 🙂

Moje poznámky k receptu Kváskové moravské koláče

  • Cesto je zo špaldovej múky, no ak chcete to pôvodné zo pšenice, do cesta namiesto 430 g špaldovej polohrubej múky, usypete do štartéra 100 g pšeničnej hladkej 00 extra špeciálky a 400 g pšeničnej polohrubej múky. Ostatné ostáva rovnako.
  • Do cesta je možné skryť na celozrnnú múku. 🙂 Podľa toho, ako ste zvyknutí na celozrnnosť, nahraďte časť múky za celozrnnú. Prvýkrát by som skúsila 40 g vymeniť za celozrnnú a potom celozrnnú múku pridávať, z bielej uberať.
  • Bielok, ktorý ostane, používam na potieranie. Netreba ťuknúť ďalšie vajce.
  • V pôvodnom recepte je cukor kryštálový, no pokojne môže byť aj trstinový. Je to na našej voľbe.
  • Olej používam rada hroznový. Má neutrálnu chuť, vysoký bod prepálenia, skrátka je super. 🙂
  • Výhodou je, že cesto je univerzálne a teda sa dá z neho vyčarovať viac dobrôt. Koláče, pečené buchty, záviny…
  • Cesto je mäkké, dobre sa s ním pracuje.
  • Trik stareniek bolo urobiť závin a dať ho do bábovkovej formy. Vyzerá to efektne pri krájaní. Formu po starenke mám doma a bolo to kúzelné piecť v nej. Tá nádoba je plná príbehov starenkinho pečenia.
  • Cesto výjde na minimálne dve plnky.
  • 1 tvaroh (250 g) výjde na polovicu cesta. Na celé cesto treba potom 2 tvarohy.
  • Ďalšie plnky môžu byť: maková, lekvárová, viacdruhová, so sušenými hrozienkami…
  • Koláče tvarujeme tak, že stred je tenší a okraje o niečo hrubšie. Plnka v koláči ostane v strede a nevytečie.
  • Škoricu dávame až na upečené koláče, aby pri pečení nezhorela a nezhorkla.
  • Zabalené v beeswrape vydržia krásne mäkké aj viac dní.

***KVÁSKOVÉ MORAVSKÉ KOLÁČE***

Chuť od Naty má skvelý recept na kváskové moravské koláče, ktorý sa oplatí vyskúšať
Kváskové moravské koláče

Na štartér potrebujeme:

100 g špaldovej hladkej múky
100 g vody
1 PL materského kvásku

  • Suroviny zmiešame spolu v mise, prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

    Recept na moravské koláče podľa Naty si zamilujete, aj keď sú špaldové
    Štartér

Ďalej na cesto potrebujeme:

430 g špaldovej polohrubej múky
200 g mlieka
87 g rastlinného oleja (100ml)
1 ČL masti
1 žĺtok
5 PL cukru
štipku soli

Na kakaovú plnku potrebujeme:

3 PL kakaa
3 PL práškového cukru
rastlinný olej

Na tvarohovú plnku potrebujeme:

250 g hrudkovitého tvarohu
3 PL práškového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
cejlónsku mletú škoricu
6 ČL hustého slivkového lekváru (alebo 6 sušených sliviek)

Postup:

Polohrubú múku preosejeme a pridáme spolu s ostatnými surovinami na cesto k správne vykvasenému štartéru. Začneme miesiť. Spočiatku drsné cesto sa začne meniť na krásne hladké, pevné, mäkké a vláčne cesto. Nelepí sa na steny misy ani na ruky.

Takto vyzerá cesto na úžasné moravské koláče podľa Naty
Vymiesené cesto

Vymiesené cesto v mise prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote 3 hodiny. V polovici kvasenia, teda po 1,5 hodine, cesto zľahka premiesime. len čo vypudíme bublinky.

upečte si moravské koláče od Naty a zistite, aké sú chutné
Cesto po kvasení

Následne vyklopíme cesto na mierne pomúčenú pracovnú dosku. Rozdelíme na polovicu.
1 prvej polovice urobíme závin v bábovkovej forme a z druhej 6 koláčov.
Prvú polovicu cesta valčekom rozvaľkáme na hrúbku cca 0,7 cm. Potrieme olejom a posypeme kakaom s cukrom.

Výborný recept na moravské kváskové koláče od Naty si zamilujete
Plnka

Zrolujeme ako závin. Konce cesta mierne stlačíme. Prenesieme do olejom vymastenej bábovkovej formy.
Prekryjeme neprievzdušným materiálom (použila som misu od cesta hore dnom) a necháme 2 – 3 hodiny kvasiť pri izbovej teplote. Je potrebné, aby sme videli nárast do objemu.

recept na kváskové koláče vám prináša Naty
Cesto vo forme

Druhú polovicu cesta rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme bochníček. Necháme asi 5 minút oddýchnuť.
Zatiaľ si pripravíme plnku- len zmiešame tvaroh s cukrom a vanilkovou esenciou.
Bochníček dlaňou roztlačíme, prstami v strede urobíme cesto tenšie, kraje necháme o niečo hrubšie. Cesto v strede má cca 0,5 – 0,7 cm.

upečte si s Chuť od Naty úžasné kváskové moravské koláče zo špaldovej múky
Tvarovanie koláča

Vytvarované prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu dáme lyžicu tvarohu a do stredu dáme lekvár/sušenú slivku.
Pripravené kváskové moravské koláče prekryjeme druhým hlbokým plechom hore dnom a necháme finálne kvasiť 1,5 – 2 hodiny.

Chuť od Naty má recept na úžasné moravské koláče
Vytvarované na plechu

Pečieme následnove:
Kváskové moravské koláče- rúru vyhrejeme na 200’C, okraje cesta potrieme bielkom a pečieme v rúre 20 – 25 minút- farba cesta nás povedie najlepšie. Okraje budú krásne sfarbené dohneda. Vtedy sú koláče hotové.
Po vytiahnutí z rúry posypeme koláč štipkou škorice. Necháme vychladnúť na plechu.

Výborný recept na moravské koláče z kvásku od Naty
Upečené koláče

Kváskový závin v bábovkovej forme: Povrch potrieme bielkom, ktoré nám zvýšilo alebo rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť 15 minút na 200’C a následne stiahneme na 180’C a pečieme ešte cca 20 minút. Dĺžka pečenia sa môže meniť v závislosti od materiálu formy. Najlepšie je riadiť sa špajdľovým testom. Test špajdľou je super. Ukáže, či je už cesto prepečené. Špajdľu vpichneme do cesta, sekundu počkáme a vytiahneme. Špajdľa musí byť čistá, nezašpinená od cesta.
Upečené vytiahneme z rúry. Formu prekryjeme tanierom a necháme stáť 5 minút.
Následne formu s tanierom otočíme hore dnom a cesto sa z formy vyklopí. Necháme vychladnúť na tanieri.

Recept na univerzálne špaldové kváskové cesto od Naty je veľmi chutné
Upečené koláče

Pocukrujeme práškovým cukrom a môžeme baštiť!

po vyskúšaní tohto receptu od Chuť od Naty na špaldové kváskové moravské koláče sa zbiehajú slinky každému
Kváskový závin pečený v bábovkovej forme

To je vôňa a chuť so zážitkami na detstvo!

Tento recept na kváskové moravské koláče od Naty je najlepší
Kváskové moravské koláče

Dobrú chuť!

TIP: Odporúčam vyskúšať aj starenkin  Koláč, ktorý búra múry  alebo ak obľubujete avokádo, tento recept na muffiny si zamilujete.

POZN.: Ak vás recept zaujal, označte ho srdiečkom na konci článku. Ďakujem 🙂

Summary
recipe image
Kváskové moravské koláče
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)
96