Dokonalá domáca zmrzlina len z 2 surovín!
Hľadáte recept, ako si urobiť domácu zmrzlinu? Táto zmrzlina je nielen jednoduchá na prípravu, ale konzistenciou sa podobá na tú zo zmrzlinárne. Netreba ju variť, mať nejaké špeciálne prístroje. Príprava zaberie len pár minút a výsledok je úžasný. Domáca zmrzlina len z 2 surovín- dáte si? Pozývam 🙂
Pekne od žačiatku- história zmrzliny
Taliani to so zmrzkou vedia, ale nie sú je vynálezcami. Zaujímavé, že? Kto to bude? Zas Čína. 🙂 (Ak nabudúce nebudem vedieť niečoho pôvod, poviem Čína a stavím sa, že sa trafím. 🙂 )
V Taliansku nájdeme oficiálne svetom uznanú najlepšiu zmrzlinu na svete. Bola som v tej zmrzlinárni v Toskánsku, San Gimignane, kde ju vyrába pán Dondoli. Všetko od piky si chová a pestuje on sám. Tým myslím, že chová aj kravy, aby mal svoju smotanu:)
TIP: Moja cesta do Toskánska a tipy, čo vidieť, kam zájsť. Inšpirujte sa v tomto článku. 🙂
Ale teda- ako to s tou zmrzlinou bolo?
Síce v 500 p.n.l. sa zmieňujú papyrusy z Egypta o ľadovom dezerte, ten pravý predchodca je však z roku 200 p.n.l z Číny. Tam totiž pripravovali ryžovú jemnú zmes, ktorú zabalili do snehu a nechali stuhnuť.
Cestovanie a obchod potom chýr o zmrzline rozviezol do sveta, staroveký Rím nebol výnimkou.
Vyrobiť zmrzlinu bol luxus. Vtedy neboli žiadne mrazničky. Na zmrzline si pochutnávala šľachta. Len tí najbohatší. O cisárovi Nerovi a jeho krutosti vieme z dejepisu veľa. No on dokonca posielal otrokov do hôr hľadať sneh, aby si dal snehovú pochúťku, ktorú veľmi obľuboval.
Zamýšľam sa- koľko snehu museli otroci zobrať, aby ho stihli pred roztopením priniesť do Ríma a ako sa museli ponáhľať? Hm…
Vývoj zmrzliny
Postupne sa rozvíjali metódy prípravy zmzrliny. Až do 19.storočia to bola luxusná pochutina a dokonca niektorí šľachtici platili nemalé peniaze svojim kuchárom, aby “držali jazyk za zubami” a nevyzradili receptúru, ako robia zmrzlinu.
Za prístupnosť zmzliny môže um, kumsť, prefíkanosť?-neviem 🙂 predajcu mlieka z Baltimoru. Smotana sa predávala vtedy kolísavo a tak, ako správny podnikateľ, začal v období, kedy sa smotana predávala menej, vyrábať z nej zmrzlinu. O smotanu tak bol dopyt zrazu stále. 🙂 Aké efektné, že? 🙂
Kornútok ako náhoda?
Tak si to predstavte! Stalo sa to spontánne, ako prejav pomoci- Zmrzlina sa predávala v miskách. Keď sa jedného dňa zmrzlinárovi v stánku predali všetky misky, sused cukrár z druhého stánku videl, čo sa jeho kolegovi stalo. Robil práve oblátky. Zmotal ich a ponúkol ich kolegovi zmrzlinárovi. Nápad sa úžasne uchytil!
Náhody neexistujú- takto to malo byť- zmrzlina v kurnútku je naj 🙂
Pojazdné vozíky tiež náhoda?
V 19.storočí zažila zmrzlina doslova boom efekt. Zrazu sa z nedostupne luxusnej dobroty stalo ľahko dostupné osvieženie. Otvárali sa zmrzlinové kaviarne, talianski prisťahovalci ju v anglicku predávali pozdĺž Temže… A jeden podnikateľ, výrobca a predajca párkov Thomas Wall, nevedel, ako zamestnať v letnom období svojich zamestancov, keď o párky bol malý záujem. Dal im pojazdné vozíky so zmrzlinou.:) Chodili po meste, núkali zmzlinu, ľudia sa okolo nich zhlúkli… To už si niektorí aj pamätajú z rozprávok, že?
Zmrzlinové zaujímavosti
- Asi to niekedy spočítam, no vraj na zlízanie jedného kopčeka zmrzliny potrebujeme 50 líznutí.
- Taliani síce vedia vyrábať naj zmrzlinu, no najviac sa jej zje v Amerike.
- Japonci vyrábajú zmrzlinu s veľmi zaujímavými príchuťami– napríklad ústricovú, chobotnicovú alebo so surovým mäsom. Hold, to je zmrzka pre skutočných gurmánov. 🙂
- Najväčšia zmrzlina vážila 24 ton a vyrobili ju v Kanade.
TIP: Boli ste v Prahe a všimli ste si, ako “všade” predávajú zmrzlinu v trdelníku? My sme ju v Prahe aj ochutnali, ale urobili sme si ju aj doma! Najsamlepšia na svete z domácich kváskových trdelníkov! Ako na to? Tu v článku s receptom.
Zmrzlina u nás doma
Žiadne obavy. Nejdem vám “huckať” zamrznutú sirupovú vodu, či rozmixované ovocie naliate do nádobiek v tvare nanuka- aj keď to je tiež skvelé osvieženie v horúčavách a navyše môže byť plnú vitamínov! 🙂
Dnes vám chcem ponúknuť skôr inú mňamku. Tú, pre ktorú sa postavíte do radu a zatiaľčo sa pomaly posúvate vpred, premýšľate nad počtom kopčekov, príchuťami…či do kornútiku, alebo do misky. 🙂
Klasickú zmrzlinu do kornútika alebo do misky.
Ale teda… klasickú ako klasickú. Tá poctivá je z vajec a varí sa. Keď som už len počúvala popis prípravy zmrzliny na taliansky spôsob, híkala som, že veď to je úplné umenie.
Aby som sa správne vyjadrila, toto je taká “oklamaná” zmrzlina. Chutí výborne, ale sa pripravuje úplne jednoducho- aj deti ju vedia urobiť. 🙂
Recept vznikol už dávnejšie. Bola totiž výzva ísť na zmzlinu s bezlaktózovým členom rodiny. Resp. v dnešnej dobe už je ponuka oveľa lepšia, na druhej strane- toto leto (2022) je cena za kopček aj 2 eurá (!) v Bratislave.(na porovnanie- v Talianskej gelaterii som za 4 eurá mala 3 veľké naberačky).
Výzva urobiť si doma svoju chutnú, dobrú bezlaktózovú a najmä jednoducho a rýchlo mi prišla nad moje sily. Myslela som si, že sa musíme zmieriť s ovocnými dreňami a domácimi nanukmi. Ale? 🙂 Keď som sa dozvedela viac o vlastnostiach kondenzovaného mlieka v mraze, napadla mi myšlienka zmrzliny. A vyšlo to! 🙂
TIP: Kondenzované mlieko bez laktózy vo vegan kvalite kúpite za najnižšiu dostupnú cenu tu v eshope. Využijete ho nielen na zmrzlinu, ale aj na Marlenku a ďalšie dobroty.
Recept mám na instagrame uložený vo forme reel videa. No často odpovedám na správy, “Kde je ten recept na dokonalú domácu zmrzku?” -Píšem vám ho aj sem, video uložím na youtube, nech je táto expres mňamka dostupná pre každého. 🙂
***DOKONALÁ DOMÁCA ZMRZLINA***
Potrebujeme:
400 ml smotany na šľahanie
1 kondenzované mlieko (ja používam toto vegan)
Na dokončenie:
Pre rôzne príchute- kokos, kakao, čokoládu, sušenú vanilku, obľúbené ovocie…alebo aj nič:)
POSTUP:
Nemám sa ani čo rozpisovať, toto je ozaj rýchlovka- čujte. Alebo vlastne čítajte 🙂
Do nádoby nalejeme 400 ml smotany na šľahanie a vyšľaháme, aby vznikla šlahačka.
Do zmesi vlejeme 1 kondenzované mlieko a metličkou rozmiešame.
Zmes prelejeme do uzatvárateľnej plastovej nádoby a dáme zmraziť do mrazničky.
Hotovo! 🙂
Samozrejme, toto je základ. Môžete si urobiť akúkoľvek príchuť.
Inšpirujte sa od nás:
Často robievame tieto príchute:
Do základu zmrzliny pridávame strúhaný kokos ( množstvo vždy od chute) a máme kokosovú zmrzku. Na vanilkovú pridáme sušenú vanilku. Stracciatella vznikne, keď to základu vmiešame podrvenú čokoládu (množstvo opäť odoka a od chuti).
Čokoládovo orieškovú vyrábame s orieškovým krémom a lá nutella (ale tá má laktózu, tak pozor keby dačo). Aaaaa nesmiem zabudnúť na lotuskovú– podrvili sme tam lotus keksíky. 🙂
Robievame aj ovocné– citrónová kôra urobí citrónovú a super je, keď do základu pridáme nejaké ovocie. Najlepšie sušené mrazom.
Ale…akákoľvek je úžasná. Posypte si na vrchu kopčeka orieškami, čokoládou, kokosom, farebnými ozdôbkami (také tie na tortu)…
Vychutnajte si leto ako sa patrí- naplno s kvalitným osviežením! 🙂
Dobrú chuť!
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Hľadáte ďalšie letné osvieženie? Túto nepečenú tortu z kyslej smotany miloval ako dieťa hádam každý! Pamätáte na ňu? Že som vám ju pripomenula? Užívajte s chuťou 🙂