Jogurtové rožteky

Jogurtové rožteky vo mne vyvolávajú pocit histórie a tradície. Sú ľahkým nasladlým pokušením, ktorým sa zavďačím návšteve. A nielen tej. Ja sama si ich robím, aby som si dopriala relax, ako sa patrí. Polebedím si na terase s vyloženými nohami, v jednej ruke kávička, v druhej jogurtové rožteky.

Relax zvaný pečenie

Kedysi som pozerala na všetky ženy, ako sa obracajú v kuchyni. Varili a vypekali o dušu a mne to prišlo zvláštne.
Mala som vtedy som vegetariánsky svet plný aerobiku a učiva na vysokej škole. Piecť mi prišlo tak zdĺhavo zbytočné… A ani som to vôbec neovládala.
Po druhom pôrode sa však všetko zmenilo.

Mať deti tesne po sebe je naozaj náročné. Najmä vtedy, ak sú obe deti uplakané. Chodila som ako strašidlo. (Obdivujem svojho chlapa, že to vtedy so mnou vydržal.) Nemala som ani chvíľu pre seba. Aby som sa vyventilovala, začala som piecť. Na chrbáte som mala uviazané mini bábo č.2 a na schodíku pri linke stálo zvedavé bábo č.1. Piekli sme spolu. 🙂

piecť spolu je zábava
spoločné pečenie

TIP: Vyskúšajte recept na Detský chlieb

Aj keď mi to spočiatku nešlo, každým novým koláčom to bolo jedlejšie. Ten pocit, že moja snaha sa pretavila do vábnej vône naplňujúcej celý dom čarovnou atmosférou, ma napĺňal. Vždy ma to motivovalo k ďalšiemu receptu.

Pečenie bolo pre mňa akýsi únik, relax počas dňa s deťmi.

Pečenie s deťmi je výnimočná príležitosť

Priznávam, som perfekcionistka. Mám rada detaily a najmä chcem všetko pochopiť.
Kvetnaté opisy mám veľmi rada, ale musia byť trefné a zmyselné. (Nie som náročná, ja viem. 🙂 )

Viete si predstaviť domácnosť, kde je všetko tip- top? Ja to mám tak rada. No deti ma naučili, že láska a poroznosť sú oveľa viac ako zarovnané komínčeky oblečenia v skriniach.
Prerod bol postupný. Ešte teraz som nervózna, keď nie je niečo na svojom mieste. No čo sa týka kuchynských vecí, deti volám zakaždým.
Pri pečení s deťmi nejde o dokonalosť prevedenia.

Pečenie s deťmi má vyššie ciele – dokonalosť spoločne prežitého času.

Pečením s deťmi:

  • budujeme vzťahy
  • podporujeme sebavedomie dieťaťa
  • búrame komunikačné bariéry
  • odovzávame vzťah ku kvalite
  • budujeme v nich úctu k jedlu
  • zakúšame, aké máme výnimočné dary v živote
  • cítime naplnenie a radosť.

Dá sa zakúšať radosť a pokoj v kuchyni pri pečení s deťmi?

Áno, dá. A v každej domácnosti.
Teraz chápem všetky vaše úškrny a úvahy, že ja mám asi vycvičené deti. No mám živé deti, ktoré sa rady “rozkokošia”. Aby som zakúšala s nimi v kuchyni relax, máme viaceré pravidlá, ktoré platia.

Pri veraní s deťmi môžeme zakúšať relax a radosť
Deti varia večeru

10 zlatých pravidiel v kuchyni, vďaka ktorým bude pečenie s deťmi radosť:

  1. Prácu si naplánujeme tak, aby sme neboli pod časovou tiesňou a teda sa vyhli stresu z prípadného nestíhania.
  2. Vopred si určíme, kto bude čo robiť, aby sme predchádzali možným hádkam.
  3. Zoznámime sa so všetkými nástrojmi, ktoré budeme potrebovať.
  4. Prípadné nebezpečné nástroje a úkony nechávame jedine sebe- dospelému.
  5. Vytýčime si priestor, kde pracujeme a trváme na tom.
  6. Kto vysype/vyleje, ten si uprace. Po danej osobe nekričíme a nemáme nevhodné poznámky. (Aj nám sa to určite už stalo.)
  7. Namiesto príkazov volíme návrhy, motiváciu a spoluprácu.
  8. V prípade problému počas prípravy prerušíme prácu a dieťaťu/-om sa venujeme. To, čo rozprávajú deti, berieme do úvahy.
  9. Ešte pred začatím práce oznámime, že si ako zodpovedná osoba vyhradzujeme právo na zmenu pravidiel v prípade ťažkostí.
  10. Sme uvoľnení. Ide nám o čas s deťmi, nie o dokonalosť prevedenia. Prácu s deťmi si užívame.

No a čo, že tie rožteky nebudú identicky rovnaké, ako v obchode? Budú plné detskej lásky a vďaky, že sme ich uznali za hodných podielať sa na príprave.
Nie je toto nad akúkoľvek dokonalosť?

TIP na tortu a B-day party: Buďte mama roka vďaka unikátnej detskej oslave pod vaším vedením.

Jogurtové rožteky

Jogurtové rožteky mám veľmi rada, dokonale sa mi spájajú s kávou. Sladko zemitá chuť plnky a horkasto krémová vôňa kávy.
Pre deti zasa mlieko. Dokonalé spojenie, nie?

Tento konktrétny recept na jogurtové rožteky mám uložený v mojom starom zošitku. Priznávam, že si už nepamätám jeho pôvod. Vraj pochádza z Liptova, kde ženy pripravovali tento nekysnutý recept.
Pôvodne je to teda nekváskový, rýchly recept na cesto a hustú plnku.

Teraz si ho vychutnávam v kváskovom prevedení pre ľahšiu stráviteľnosť a nutričnú využiteľnosť. Keď ho robím s deťmi (čo mám rada, keďže ich malé ručičky robia dokonalé valčeky plnky), zažijeme pritom kopec srandy. Hovorím im totiž historky, ktoré som zakúšala pri pečení s mojou starenkou.

Žiadne zdĺhavé prípravy a čakanie na kvasenie cesta sa nekoná. Je to typ rýchlejšieho kváskového receptu. Na obed si zmyslím, na olovrant ponúkam.

Moje poznatky k receptu JOGURTOVÉ ROŽTEKY

  • Múku je možné použiť pšeničnú aj špaldovú. Následné pomery netreba meniť.
  • V prípade, že by sme si chceli pochutnať na celozrnnej verzii, záleží len na našej úrovni zvyku na celozrnnú hutnejšiu chuť. U nás bez všimnutia prejde výmena 100 g hladkej bielej múky za celozrnnú. Znesú aj viac, ale už je to s poznámkami.
  • V recepte cielene používam maslo. Neuznávam náhražky a “akopotraviny”.
  • Cesto sa najlepšie vymiesi v mise. Na doske je to brblačka.
  • Oddýchnuté cesto je úplne dokonalé na ďalšie spracovanie. Je pružné, mäkké a poddajné. Radosť s ním pracovať.
  • Náplň musí byť tuhá, bez tekutiny. Inak počas pečenia bude vytekať z rožkov.
  • Náplň môžeme vymeniť aj za orechovú.
  • Potretie rozšľahaným vajíčkom nie je potrebné. Vtedy je vhodné posypať rožky práškovým cukrom.
  • Sú vláčne aj viac dní, no vždy sa rýchlo zjedia.
  • Postup pri nekváskovej podobe je podobný. Všetko ostáva, ale- nepoužijeme kvások, len ho vynecháme a vynecháme aj oddych cesta na 2 – 3 hodiny po vymiesení.
  • Uvedené množstvo je na 16 – 20 ks.

***JOGURTOVÉ ROŽTEKY***

Tradičné jogurtové rožteky v novom trendy šate
Jogurtové rožteky

 

Na cesto potrebujeme:

400 g hladkej múky 00
150 g hustého bieleho jogurtu
200 g studeného masla
1 vajce
2 PL materského kvásku
1 PL sladu
štipku soli

Na plnku potrebujeme:
200 g čerstvo pomletého maku
200 g hustého lekváru

Postup:

Do misky si navážime múku, jogurt, klepneme vajce a pridáme soľ, slad a kvások. Vidličkou trochu zmiešame.

takto vyzerá cesto na jogurtové rožteky v prvej fáze prípravy
jogurtové rožteky zmiešanie surovín

Následne odvážime zvlášť maslo a nastrúhame ho nahrubo k surovinám do misky.

do cesta na jogurtové rožteky pridáme aj maslo
jogurtové rožteky pridanie masla

Najlepšie mixérom s hnetacími hákmi, ale ide to aj rukou, spojíme suroviny v kompaktnú zmes.
Sprvu bude dosť lepivá, no postupným miesením bude čoraz elastickejšia.

takto vyzerá ešte nevymiesené cesto na jogurtové rožteky
jogurtové rožteky cesto

V prípade, že miesime mixérom, necháme ho, nech za nás odvedie tú najťažšiu prácu- zmieša poriadne suroviny spolu. Následne ho vypneme a prejdeme na ručné miesenie.

Vymiesené cesto sa nádherne odlepuje od stien misy a naša ruka je čistá.

Vymiesené cesto na jogurtové rožteky je pružné a nelepivé
jogurtové rožteky vymiesené cesto

Takéto cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke pri izbovej teplote a bez priameho slnečného žiarenia oddychovať 2-3 hodiny.
Následne dáme cesto na pol hodinu až hodinu schladiť.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Mak najemno pomelieme a po častiach doň pridávam hustý lekvár. Vždy rozmiešame a skúsime, či zmes po stlačení už drží spolu. (Niekedy netreba použiť ani celú dávku lekváru.)

Plnka na jogurtové rožteky musí byť hustá
jogurtové rožteky plnka

Oddýchnuté cesto dáme na mierne pomúčenú dosku a valčekom rozvaľkáme na štvorec o veľkosti 40×40 cm s hrúbkou cca 4 mm.

Cesto na jogurtové rožteky rozvaľkáme na hrúbku 4 mm
jogurtové rožteky rozvaľkané cesto

Radielkom či nožom rozdelíme cesto na 4 pásy široké 10 cm.

radielkom si cesto na jogurtové rožteky rozdelíme na 4 rovnako široké pásy
jogurtové rožteky rozdelenie cesta

Plnku si v miske rozdelíme na 4 časti. (To aby nám plnka vyšla všade.)
Rukami vytvarujeme valčeky, ktoré naukladáme na jeden kraj cesta.
Pripravíme si takto celé cesto.

Rozvaľkané cesto na jogurtové rožteky plníme makovou plnkou
jogurtové rožteky plnenie

Následne každý pás zrolujeme. Kraje sa akurát dobre prekryjú.

Vzniknú nám dlhé valce. Rozdelíme ich nožom na 4 – 5 častí, podľa toho, aké veľké chceme rožteky mať.

Rožteky poukladáme na plech s papierom na pečenie a prekryjeme ich fóliou. Necháme 1 hodinu finálne stáť.

vytvarované jogurtové rožteky dáme na plech s papierom na pečenie
jogurtové rožteky na plechu

Rúru si vyhrejeme na 220´C. Pred vložením do rúry potrieme jogurtové rožteky rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme cca 20 minút, alebo do dosiahnutia zlatistej farby.

Po upečení dáme jogurtové rožteky na mriežku a prekryjeme ich utierkou do vychladnutia.
Následne už len kávičku či mliečko a….

Tradičné jogurtové rožteky v novom trendy šate
Jogurtové rožteky

…dobrú chuť!