Kváskové rožky pre Mareka
Chcel odo mňa nadýchané a vláčne kváskové rožky. Vraj ich mám aj trochu nechať viac vypiecť, lebo mu také chutia viac. A tak som prísne prižmúrila oči, či mu moje rožky nechutia. Upiekla som presne také, o aké ma žiadal. Pochvaľoval si veľmi. Vtom som mu povedala, že sú to špaldové rožky a ešte aj s trochou celozrnnej múky.
Každý pozná u nás rožky
Klasický rožok pozná hádam každý z našich obchodov. Vyrastali sme na nich, boli súčasťou našich desiat, školských či rodinných výletov. V prípade vlčieho hladu bol rožok z obchodu SOS záchrana.
A rožok namáčaný do tresky?- to je asi klasika. 🙂
Pamätám si, akoby to bolo včera, keď som ako malá sa pýtala susedy Kláry, čo bude obedovať a ona na to, že robí pečené zemiaky. S údivom som na ňu pozrela, že či sa jej to chce. S rozhodnosťou malej gazdinej, ktorá v kuchyni akurát tak pomáha, som jej odpovedala, že mne by stačili len rožky. A pokojne aj 3x denne.
V detstve som ich mala veľmi rada.
Neskúmala som, ako ďaleko siaha poznanie rožkov, no veľká časť sveta tento náš typický vzhľad pečiva vôbec nepozná.
Upiecť si domáce rožky?
Pripraviť si doma svoje rožky je pre každú gazdinú triumf v rukáve. Zdanlivo obyčajné pečivo rozvonia celý dom a každému napovie, že tu v kuchyni vzniká veľká dobrota.
Rožky som vo svojej ére domáceho pečenia sprvu nepiekla. Mala som svoj chlieb a tak mi to vyhovovalo. Vedľa v dedine bola malá pekáreň. Robievali úžasné rožky, také plnšie než tie v obchode. Mali sme ich radi.
Lenže si pamätám, ako v nich nastala zmena. Boli suchšie, bolela ma z nich sánka pri žutí a aj keď som im dala viackrát šancu, už mi nechutili.
Začala som hľadať, či sa dajú vôbec rožky urobiť aj doma. Čuduj sa svete, keď som urobila svoje prvé rožky, ešte vtedy kvasnicové, mala som pocit víťaza. Bolo to úžasné- taký teplý rožok s maslom a mliekom… A môj! Stal sa z toho náš rituál.
Neskôr som ich začala skúšať kváskové. Ďakujem mojim deťom i mužovi, že boli ochotní jesť tie tvrdé papeky, ktoré sa rožkom podobali len vzhľadovo. Brala som to, že kváskové rožky majú byť hold také tvrdé. A keďže som sa snažila kvasnice do cesta už nepridávať, piekla som ich také… poľutovaniahodné.
Skúšaj, nevzdávaj sa! Rožky majú byť ako páperie
Nešlo mi to ale do hlavy. Že by mnou milované pečivo muselo skončiť takto? Deti ich veľmi nechceli. Začala som hľadať informácie o ceste na fórach doma i v zahraničí a našla som, že na pečivo a sladké pečenie je lepšie mať necelozrnnú podobu materského kvásku.
Ja som ten svoj kŕmila ražnou celozrnnou- veď nech je najkvalitnejší, nie? Skúsila som mu dať ražnú chlebovú múku a čuduj sa svete, rožky boli o dosť mäkšie, nadýchanejšie a jedlejšie. 🙂
V starších knihách o kváskovaní som potom našla aj obhajobu, prečo je ražný chlebový kvások lepší ako celozrnný. Prax mi ukázala, že môžem s názorom len súhlasiť. Zrazu sa mi všetko darilo omnoho viac.
Pýtala som sa aj v rodine, ako pracujú s cestom, viedla som debatu aj s pizzérmi, ako tvarujú cesto, aby bolo také nadýchané a len neustále skúšanie doviedlo moje kváskové rožky k úplnej spokojnosti.
Také pripečené mi kváskové rožky chutia viac
Tým, že pracujem z domu, môžem piecť aj popri práci. V jeden neskorý večer (áno, to je jedna z nevýhod domáceho podnikania) som piekla rožky a zároveň sedela za počítačom. No jasné! Zabudla som sa o pár minút a rožky boli o dačo viac tmavšie. Zachvátil ma hnev, že ako som mohla na ne zabudnúť a vtom mi muž povedal, že vyzerajú úžasne.
Môj muž je milý, áno. 🙂 Myslela som si, že sa snaží zachrániť situáciu, no on to myslel úprimne. Po ochutnaní to ešte zaklincoval, že by som rožky mohla piecť takto.
Manželské hašterenie viedlo k novému receptu na kváskové rožky
Tak on si dovolil niečo na moje rožky…no počkaj! Pomyslela som si a začala spriadať plán útoku.
On je za klasiku. Zje aj moje hatla-patlaniny zo špaldy, pohánky, ovsa, jačmeňa či celozrnných podôb múk, no vždy poznamená, že sú také zdravšie.
Chcela som ho nachytať.
Pekári by z tohoto receptu asi radosť nemali, rožok je totiž bežné pečivo, ako taký neobsahuje vajce. No chcela som docieliť až extrémnu jemnosť a mäkkosť cesta, preto verím, že mi bude s mojou obdobou receptu na kváskové rožky odpustené.
Upiekla som tmavšie rožky, ako robievam zvyčajne. Posypala som ich po povrchu sezamom. Presne tak to má rád. Vydarili sa naozaj vynikajúco.
Nechala som ich len tak, nech ich sám ochutná. Pochvaľoval si, že sú úžasné, vynikajúce a vtom som mu zdelila, že sú špaldové a je tam trochu aj celozrnnej múky. Nechápal.
„Ako si ich urobila, že sú také dobré?“
„Normálne“, povedala som mu, „upiekla som ich. “ 🙂
No! Dá sa pochutiť aj na špalde. 🙂
Moje poznámky k receptu Kváskové rožky pre Mareka
- Múku do receptu je dobré preosiať. Prevzdušnená múka prinesie do cesta väčšiu nadýchanosť.
- Materský kvások je potrebné mať v nie celozrnnej podobe. Teda mal by byť kŕmený ražnou chlebovou múkou na kváskovanie. Taký materský kvások prináša do cesta najväčšie benefity. Ako sa oň správne starať som napísala sem.
- Slad je pekárske sladidlo vznikajúce fermentáciou jačmeňa. V prípade domáceho pečenia je veľmi vhodné mať slad doma (kúpite ho v bio obchodoch alebo u mňa v eshope).
- Žĺtok je najlepšie mať izbovej teploty. Teda vajce vytiahneme o trochu skôr z chladničky.
- Cesto miesime dovtedy, až kým je nádherne hebké, vláčne, na povrchu hladké. Konzistentne je mäkké, je radosť s ním pracovať.
- Pri kvasení sa riadime skôr nárastom do objemu. Časy sú približné, menia sa s teplotou a vlhkosťou vzduchu.
- Z cesta môžeme vytvarovať rôzne druhy pečiva, nielen rožky, ale aj žemle, kaiserky, zapletanky….
- Po vychladnutí je toto kváskové pečivo naozaj veľmi mäkké.
- Z uvedenej dávky výjde 12 rožkov, potrebujeme 2 plechy.
***KVÁSKOVÉ ROŽKY PRE MAREKA***
Na štartér potrebujeme:
160 g špaldovej hladkej múky
160 g vody
1 PL materského kvásku
- Suroviny spolu premiešame v mise, aby vznikla homogénna zmes. Misu prekryjeme neprievzdušným materiálom (tanier, drevená doska, sáčik…) a necháme na linke pri izbovej teplote kvasiť 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.
Ďalej na cesto potrebujeme:
300 g špaldovej hladkej múky
90 g špaldovej polohrubej múky
2 PL špaldovej celozrnnej múky
140 g mlieka
1 PL mäkkého masla
1 PL masti
1 žĺtok
2 ČL soli
2 ČL sladu
Na dokončenie potrebujeme:
biely sezam, celú rascu apod. na posypanie
Postup:
Do misy k správne vykvasenému štartéru pridáme ostatné suroviny s tým, že hladkú a polohrubú múku preosejeme. Celozrnnú nepreosievame, obalové vrstvy, o ktoré nám ide, by ostali v sitku.
Vymiesime krásne vláčne a hebké cesto. Je mäkšie a nelepivé. Taký príjemný relax s ním pracovať.
Vymiesené cesto prekryjeme v mise neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 – 3 hodiny. Je vidno nárast do objemu.
Cesto vyklopíme na podložku. Malo by byť nelepivé, aby boli rožky dobre a správne vytvarované.
Cesto rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Každú polovicu dáme ešte na polovicu. Teraz máme 4 rovnaké časti cesta. Následne každú túto štvrtinu rozdelíme na 3 rovnaké časti. Vo výsledku tak dostaneme 12 rovnakých častí cesta.
Každú časť rukami premiesime a vytvarujeme do guličky. Tie si ukladáme na kraj podložky jednu vedľa druhej, aby sme vedeli, ktorú sme kedy vytvarovali (aby tie prvé nešli ako posledné, lebo by mohli obschnúť).
Po vytvarovaní poslednej 12 gulôčky na kváskové rožky zoberieme prvú a a rukou ju roztlačíme, aby sa lepšie vaľkal finálny tvar. Pomocou valčeka vyvaľkáme tvar trojuholníka
a cesto zmotáme od najširšieho konca po najtenší.
TIP: Urobte si radosť kvalitným dreveným valčekom s nápisom Ja♥kváskovanie. Kúpite u Naty v eshope.
Vznikne tak typický tvar rožka. Rukami na podložke ešte povaľkáme cesto, aby sa spoje poriadne spojili a vytvarovaný prenesieme na papier na pečenie.
Na jeden papier uložíme 6 kváskových rožkov- 2 rady po 3 rožky.
Aby sme vedeli, kam máme rožky ukladať, položíme si pod papier podložku vo veľkosti plechu (na zeleninu alebo kartón od pizze).
Papiere s vytvarovanými kváskovými rožkami prekryjeme hlbokými plechmi hore dnom a necháme finálne kvasiť asi 2 hodiny pri izbovej teplote.
Pred koncom kvasenia rozohrejeme rúru s povrchom pečenia (plech alebo kameň na pečenie dáme do stredu rúry) na 230’C.
Vykvasené kváskové rožky pofŕkame vodou z rozprašovača a pomocou podložky prenesieme do rúry. Pečieme 12 – 15 minút. Veľmi závisí od toho, ako vypečené ich chceme mať. Najlepšie je ich sledovať a určiť si podľa svojej preferencie. (Pečieme 2 plechy, tak môžu byť jedni viac prepečené a druhé menej. 🙂 )
Upečené kváskové rožky prenesieme na mriežku a prekryjeme bavlnenou utierkou. Necháme vychladnúť.
Takú jemnosť a mäkkosť si stačí užiť aj len tak samotnú 🙂
Dobrú chuť!
POZN.: Ak vás recept zaujal, dajte mu srdiečko na konci tohoto článku. Ďakujem.
TIP: Ak máte radi pečivo, prudko odporúčam vyskúšať aj Tamarkine krúžky a v prípade, že nestíhate kváskovať, nehoďte do obchodu- urobte si špaldobé bochníčky do 30 minút.