Indický chlieb naan z kvásku

Naan sme si doma obľúbili už dávno. Skvelý druh chleba, ktorý sa hodí na grilovačky, dojedačky zbytkov z chladničky alebo aj typicky k indickému jedlu. Naan je tak jednoduchý na prípravu a tak chutný.

Čo je to naan?

Jedná sa o plochý kysnutý chlieb zo pšeničnej múky, ktorý sa pôvodne pečie v tradičnej peci, nazývanej tandoor. Ide o hlinenú alebo kovovú pec, ktorá má podobu valca. Je asi meter vysoká a zapustená do zeme. Varí sa v nej, aj sa v nej pečie. Funguje zväčša na drevené uhlie.

Chlebové placky sa vyformujú a prilepia o stenu rozhorúčenej pece. Stačí len pár sekúnd a chlieb je hotový. Z jednej strany sa upečie teplom pečiacej plochy a v priestore zasa sálajúcou horúčavou z ohňa. Úchvatné! 🙂

Jednoduchý recept na skvelý chlieb od Naty
Indický chlieb Naan z kvásku

Vznikol v krajinách Blízkeho Východu a má viacero obmien. Ale čo sa mi páči- keď som začala viac hľadať informácie o ploských chleboch- fascinovalo ma, že každá obmena má svoj typický názov.

Rozdiel v ploských chleboch – chlebových plackách

Kedysi som brala ploský druh chleba- tvz.chlebové placky za jedno a to isté. Avšak viem si predstaviť, že by to niekoho mohlo aj pohoršiť. Najmä ak sa jedná o jeho národné jedlo. Niečo ako povedať Talianovi, že ricotta a tvaroh, alebo ešte mascarpone, je to isté- urazí sa.

Jeden je kysnutý, ďalší sa pripravuje s celozrnnou múkou, niektoré sa pečú v špeciálnych peciach…každý druh má svoj príbeh.

Tak si spoločne upracme pojmy, aby sme sa už nemýlili 🙂

Aké poznáme druhy chlebových placiek?

  • Tortilla– úplne pôvodne sa jedná o španielske nekvasené jedlo z cíceru, avšak pri kolonizácii Mexika sa tu tortilla veľmi udomácnila. Pripravuje sa tiež zo pšenice alebo zo špeciálnej odrody kukurice.

    Tortilla
  • Pita– rodisko má v Blízkom Východe a v Stredozemí. Ide o pšeničný chlieb s kvasnicami. Je typicky vydutý, má teda vnútri dieru. Využíva sa na naplnenie, ale aj na omáčky.

    Pita
  • Lavaš– Arménsky chlieb, je oveľa väčší a tenší, nekvasený, dá sa doň zabaliť mäso, zemiaky, zelenina…, v súčasnosti veľmi populárny aj v obmenách pre celiatikov.

    Lavaš
  • Roti– Indický druh chlebovej placky, kedy sa používa nekvasené cesto z celozrnnej múky a vody.
  • Chapati– Tiež pochádza z Indie a veľmi podobný tortille. Má veľmi tenké cesto z celozrnnej múky, vody, soli a oleja.
  • Naan– naša dnešná hviezda. 🙂 Domov zrodu je v Iráne, veľmi obľúbený je po celom Indickom subkontinente. Je hrubší ako tortilla. Pripravuje sa s kvasnicami, pšeničnou múkou, vodou a jogurtom.

Jednoduchý recept na skvelý chlieb od Naty
Indický chlieb Naan z kvásku

TIP: Urobte si svoje domáce tortilly. Recept na ne nájdete tu.

Naan u nás doma

Keď si mám vybrať jedlo niekde mimo domu, všetko viem znegovať a povedať, prečo nejesť- vajcia z klietkového chovu, prepálený tuk, mäso plné antibiotík…no rozumej, nie som toho otrok, neumriem hladom. Len sa snažím vždy vybrať to najlepšie z danej situácii. Holt- asi každý máme svoju “úchylku”, či? 🙂

Keď teda ideme jesť von, alebo (v čase bez korony) sa chceme najesť niekde v obchodnom centre, vyhľadávam skôr vegetariánsku kuchyňu. Zvykla som si tak chodiť k Indom, ktorí robia skvelé vege jedlá. Veľmi mi to chutí. Z každého kúsok- cícer, šošovica, karfiol…všetko v rôznych omáčkach, k tomu basmati ryža a chlebová placka- naan. 🙂

Jednoduchý recept na skvelý chlieb od Naty
Indický chlieb Naan z kvásku

No jasné, že mi hneď napadlo urobiť túto šmakocinku doma a ešte kvasnice v chlebe vymeniť za kvások. Viete, čo doma nastalo? Vraj moja verzia je omnoho lepšia než tá z reštiky (alebo fast foodu? Neviem, ako ich klasifikovať.)
Aj by som o tom polemizovala, či to nevravia len preto, aby ma uchlácholili a potešili, no na ich tempe jedenia bolo vidno, že môj indický chlieb naan z kvásku spolu s čiernou šošovicou im nesmierne chutí.

Doma pripravené, jemné chlebové placky s hnedastými puchierikmi u nás vyhrali nad tým kupovanými.

Nemyslím však, že by sme teraz úplne prestali jesť aj tú reštauračnú verziu, lebo- priznajme si- keď nám niekto navarí a my si môžeme len pochutnať- to niekedy príde vhod pre telo, dušu aj myseľ. 🙂

Moje poznámky k receptu Indický chlieb naan z kvásku

  • Zvyknem cesto urobiť vždy večer. “Pichnem” ho do chladničky, kde pomaly kvasí a na ďalší deň z neho urobím dobrotu. Cesto je hotové k obedu, ale pokojne vydrží v chladničke aj do večera.
  • Špeci pec som si kvôli tomu nekupovala, ani metrovú jamu som kvôli pečeniu nekopala. Poslúžila mi kvalitná , poriadne rozžhavená panvica na palacinky.
  • Naan nie je pre vegánov, obsahuje jogurt- asi aj preto existuje toľko typov chlebových placiek. Zatiaľ som nevidela iný jogurt, ako na kokosovej báze a to by bolo v ceste asi dosť cítiť. Vegetariáni však jogurt môžu, u nás doma som použila v bezlaktózovej verzii.
  • Do cesta je možné dať černušku- čiernu rascu, alebo je aj pod názvom nigella sativa. Jej zdravotné benefity sú vynikajúce.
  • Olej som použila hroznový. Má neutrálnu vôňu aj chuť, preto neovplyvní nijako výsledný efekt chute. Navyše má vysoký bod prepaľovania. Samozrejme, dá sa použiť aj iný.
  • Cesto je lepivejšie, preto je dobré ho podsypať pri tvarovaní múkou. Miera lepivosti veľmi závisí na jogurte a jeho konzistencii. Majme múku prpravenú pri sebe. Indovia majú na tvarovanie špeci trik, na ktorého grify som ešte neprišla. Vždy, keď stojím v rade a čakám na jedlo, pozorujem ich- snáď sa mi podarí čím skôr na ten trik prísť, veľmi ma to láka. 🙂
  • Keď je naan hotový, je možné ho potrieť tukom. Môže mať viac verzií- s bylinkami, s cesnakom…alebo aj s ničím. Len tak opečené cesto nasucho. Túto poslednú variantu máme najradšej.
  • Z uvedeného množstva cesta urobím 8 chlebových placiek. Sú také akurát. 🙂 Samozrejme, ak cesto rozdelíme na menej častí, vzniknú väčšie placky a naopak. U nás je toto najlepšia veľkosť.

***INDICKÝ CHLIEB NAAN Z KVÁSKU***

Jednoduchý recept na skvelý chlieb od Naty
Indický chlieb Naan z kvásku

Na cesto potrebujeme:

350 g pšeničnej chlebovej múky (použila som zn. Mlyn Trenčan na kváskovanie, červený obal)
120 g vody
130 g bieleho jogurtu
1 ČL sladu
1/2 ČL soli
1 PL rastlinného oleja (viď poznámky vyššie)
1 PL materského ražného kvásku

Na dokončenie potrebujeme:

Rozpustené maslo (príp.iný tuk, resp. viď poznámky vyššie)
Najemno nasekaný koriander (nemusí byť)

Postup:

Naan je veľmi jednoduchý na prípravu a páči sa mi, ako si môžem cesto pripraviť do chladničky, kde ma počká. 🙂

Suroviny navážime do misky v postupnosti, ako sú uvedené v recepte. Ak je to možné, jogurt vytiahnime z chladničky o niečo skôr a nechajme ho trochu otepliť. Kvasný proces sa tak lepšie naštartuje.

Všetky suroviny zmiešame spolu a vymiesime hladké cesto.
Skúšala som minule ho miesiť na linke, lebo som si suroviny navážila do nešikovnej misky. Išlo to aj na linke bez zbytočného podsypávania a zahusťovania cesta. Miesenie však muselo byť rýchlejšie. Keď som spomaľovala, cesto sa hneď všade lepilo. Preto ak nie ste zvyknutí miesiť ručne, odporúčam dbať na vhodnú misku (v tejto sklenenej je to super, mám otestované).

Keď má cesto pekne hladkú konzistenciu, nemiesime ďalej, cesto by sme mohli premiesiť. Aj keď toto cesto je veľmi mäkké, poddajné, veľmi príjemne sa s ním pracuje. Ručné miesenie je pri tomto druhu cesta obzvlášť kvalitný relax. Preto sa nezabudnime pri miesení. 🙂
Vymiesené cesto necháme v mise, prekryjeme ju neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť.

Máme teraz viacero možností:

  1. Necháme pri izbovej teplote 3 – 4 hodiny, v polovici času zľahka premiesime. Cesto musí evidentne narásť do objemu.
  2. Cesto dáme v mise hneď do chladničky, kde nás bude čakať aj 2 dni. Najskôr sa dá použiť v momente, keď na ňom vidíme nárast do objemu. (To má každý inak vplyvom rôznych teplôt v chladničke a originality kváskov).
  3. Cesto necháme 1 – 2 hodiny rozbehnúť pri izbovej teplote a následne skryjeme do chladničky. O 12 – 15 hodín je cesto pripravené na použitie.
    – Osvedčila sa mi z praktického hľadiska posledná možnosť, kedy cesto pripravím večer a na ďalší ceň urobím.

Naan z kvásku- cesto po vykvasení

Následne vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí, stačí odoka. Každú časť premiesime rukami a vytvarujeme do bochníčka. Takto necháme 5 minút oddychovať, len čo si po sebe upraceme- umyjeme misu, pripravíme panvicu (najlepšie takú hrubú, pevnú, à la na palacinky).

Rozohrejeme panvicu a medzitým vytvarujeme prvý naan.
Indovia ho tvarujú tak veľmi špeciálne, cesto búchajú o dlane, ale zatiaľ som neodhalila ten trik.
Každopádne, cesto je dobré vytvarovať rukami, resp.prstami. Niečo ako cesto na pizzu (postup som nafotila tu).
Cesto končekmi prstov roztlačíme. Pomaly od stredu ho začneme naťahovať až smerom k okrajom. Využívame pritom gravitáciu, cesto sa tak naťahuje samé. Valčekom si pomôžeme až nakoniec, ak je to potrebné. Múku na podsypanie pri prípadnom lepení cesta máme stále pri sebe.

urobte si svoj naan podľa Naty
Naan z kvásku

Tvarovaniu valčekom sa ale vyhýbame, naozaj ho použijeme len na posledné roztiahnutie okrajom cesta- aby naan nebol ako pizza s okrajmi. Pri použití valčeka nám hrozí, že pripravíme skôr pita chlieb- cesto sa úplne vyduje  a oddelí.

Naan z kvásku- vydutý, skôr ako pita

Ak sa to stane, nie je to taká pohroma (aj keď neviem, čo by povedali Indovia), stále je to chuťová mňamka. Pozor potom na prepichovanie cesta, aby sme uvoľnili paru- môže škaredo popáliť.

Cesto opečieme z oboch strán, vzniknú také hnedé puchiere, ktoré sú pre naan typické.

recept na naan z kvásku od Naty
Naan z kvásku

domáci naan od Naty je jednoduchý a veľmi chutný
Naan z kvásku

Opečený naan dáme na tanier a môžeme/nemusíme ho veľmi jemne potrieť rozpusteným maslom. Potreté sú mäkšie a jemnejšie.

Takto spracujeme všetky bochníčky.

Hotovo! Čo k nim? Čokoľvek! 🙂 Ryža, strukoviny, mäso, omáčky, avokádo, zeleninu, syr, vajíčka… aj všetko dokopy! 🙂 Či už na párty, grilovačku, alebo čo pozostávalo v chladničke a chcete dať jedlu nový trendy look. 🙂

Jednoduchý recept na skvelý chlieb od Naty
Indický chlieb Naan z kvásku

Dobrú chuť!

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

TIP: Hľadáte extra rýchle jedlo, ktoré môžete použiť samostatne alebo aj s naan-om? Tento šošovicový dhal vás dostane. Názov nech vás nezmätie, je z bežne dostupných surovín. Stojí za to. 🙂