Taký exotický názov by mohol nejedného z nás odradiť od prípravy tohoto jedla, no bola by to veľká škoda! Za cudzokrajným názvom sa skrýva rýchla, výborná dobrota, kde chuťovo nechýba mäso. Ak si teda chcete odľahčiť jedálniček rýchlym jedlom, dosýta sa najesť a ešte aj doplniť kopec vitamínov a minerálov, šošovicový dhal je ten správny tip na jedlo.
Čo je to dhal?
Vitajte v Indii. Krajine korenín, strukovín, hrejivého čili, kde prevláda jedenie pravou rukou, kde pomáha naberaniu omáčky placka.
Dhal je pomenovanie pre slanú, hustú kašu zo strukovín. Pochádza z Indie. Pôvodne sa robí z lúpaného munga, ale veľmi obľúbená je verzia aj so šošovicou.
Priznávam, že aj keď mám niektoré jedlá z ázijskej kuchyne rada, veľmi tejto kuchyni neholdujem. Najmä teda čo sa varenia a prípravy jedál týka. Je mi až moc vzdialená. Všetky tie omáčky, druhy cukru… nie som na to zvyknutá.
Rada ale v telke sledujem, ako do pár minút vyčarujú tak mega jedlá plné chuti a vitamínov.
Jedlá vyzerajú úžasne. Už len pre tie farby, sviežosť, ktorá z toho sála.
Strukoviny, moc dobrá vec
Strukoviny poznáme a myslím, že aj bez nejakého presviedčania by sme jednotne zhodnotili, že sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Konzujeme ich však skromne. Možno to je práve pre neželané efekty, ktoré nám môžu strukoviny spôsobiť, no je to len o príprave a druhu strukovín. Určite ich jedzme často.
Šošovica
Nevyžaduje zložitú prípravu, je hotová za pár minút a pre mňa je vždy záchranou, keď nestíham, alebo neviem, čo mám variť.
Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré potrebujeme na budovanie svalov a správne fungovanie celého organizmu. Obsahuje aj horčík, vlákninu aj niektoré vitamíny skupiny B. Šošovicou pomáhame predchádzať srdcovým ochoreniam, zlepšujeme prácu svalov a prietok krvi, zrýchľujeme metabolizmus a naše očká nás pochvália tiež.
Cícer
Ten je najľahšie stráviteľnou strukovinou. Po úprave nenafukuje. Pre jeho orieškovú chuť je skvelý všade od nátierok až po cestoviny. Zamilujú si ho aj deti. Obsahuje veeeeľa vlákniny, je zdrojom bielkovín a tým, že neobsahuje lepok, celiatici si na ňom môžu veselo pochutnávať. Hovorí sa mu aj rímsky hrach, tak keby vás odbili v obchode, že cícer nemajú, skúste tento jeho druhý názov, pretože pre zníženie cholesterolu v krvi, úpravu trávenia, prevenciu osteoporózy sa cícer oplatí jesť pravidelne.
Fazuľa
Táto pôvodne mexická záležitosť patrí k nám Slovákom určite. Pre železo, vápnik, draslík a zdroj bielkovín si zaslúži ostať na našom jedálničku tak, ako to bývalo kedysi zvykom. Trisacharid, ktorý nevieme stráviť a spôsobuje už spomínané neželané efekty- nafukovanie- sa dá však eliminovať.
TIP: Pripravte si fazuľu týmto spôsobom a vyhnite sa tak nafukovaniu.
Čím je fazuľa tmavšia, tým lepšie. Je super pri močových problémoch. Už tvar fazule nám napovie, že sú super pre ľadviny. A že má dosť fosforu, pomáha pri boji s únavou.
Hrach
Malé zelené gulôčky sladkej chute, ktoré nám vyčarujú úsmev na tvári? Jasné, hrášok mám doma stále, pretože je to častokrát to záverečné “ťuk” na dokonalosť jedla. Morčacie mäso na šťave s hráškom? Labúžo! Risotto bianco s hráškom? Perfetto! Zeleninové fašírky? S hráškom topka! 🙂
V hrášku sa vyskytuje spojenie horčíka s nukleovými kyselinami, látkami, ktoré podporujú zdravé delenie a rast buniek. Tak sa naše telo regeneruje. V sušenej podobe nám ponúka najmä horčík, draslík, vápnik a fosfor. Mňamka, ktorá stojí za to, že? 🙂
Nestíham nič, ale prosím si jesť!
Chcela som si urobiť nejaké rýchle, výživné a chutné jedlo. Nebojte, zvládam a stíham toho veľa, no tiež som len človek, ktorému to niekedy nejde. Aj ja mám dni “dneska nejsem ve své kúži”, som šuchtavá a snažím sa len hasiť najnutnejší oheň.
V jeden takýto deň som siahla po červenej šošovici. Vedela som, že je pripravená coby-dup a ak si ju trochu vyladím chuťou byliniek a korenín, tak k nej spotrebujem aj otvorené kokosové mlieko v chladničke a šošovicu zjem s ryžou zo včera.
Že toto jedlo v Indii jedia ako na bežiacom páse, to mi ani nenapadlo, dozvedela som sa to spätne. No ako dobre. 🙂
Pre tú rýchlosť, jedinečnú chuť a nutričné bohatstvo odporúčam každému vyskúšať, aké jednoduché je urobiť si svoj kvalitný fastfood.
Moje poznámky k receptu Šošovicový dhal
- Červenú šošocivu nenamáčame, nie je to potrebné, ako pri iných strukovinách, napr. fazuli.
- Červená cibuľa sa hodí do receptu viac, je sladšia než klasická žltá.
- Ak je možné dať do jedla koriander, urobme to, jedlo nádherne prevonia.
- Kokosové mlieko môžeme zmeniť za klasickú sladkú smotanu na varenie v prípade, že chuti kokomlieka neholdujeme.
- Je to rýchlovka a tento recept je základný. Môže sa jesť v tejto vege verzii, no dá sa aj nadstaviť morskými plodmi alebo aj klobásou.
- Z daného množstva sa najedia cca 4 dospeláci.
***ŠOŠOVICOVÝ DHAL***
Potrebujeme:
250 g červenej šošovice
1 červenú cibuľu
zväzok koriandru (alebo petržlenu)
250 ml kokosového mlieka
250 ml vody
soľ
čierne mleté korenie
1/2 ČL kurkumy
1 ČL červenej papriky
1 ČL mletej rasce
1 hrnček (250 ml) ryže (basmati, jazmínová, parboilled..)
olivový olej
+ možeme pridať: 1 ČL mletej senovky, chilli, vylúpané krevety
Postup:
Ryžu odmeriame v hrnčeku a prepláchneme v sitku pod teplou vodou. Dáme variť podľa návodu.
Šošovicu opláchneme v sitku pod studenou vodou a necháme odkvapkať.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Osmahneme na oleji. Pridáme nadrobno nakrájané stonky koriandru.
Ak neobľubujeme korianer, vymeníme ho za petržlenovú vňať. Zelená, nasladlá stonka potrebuje len trochu varenia a nádherne zmäkne. Vo výslednej chuti doladí jednotlivé chute a plná zelená farba poteší oči.
Keď cibuľa zmäkne, vsypeme odkvapkanú šošovicu. Pridáme koreniny. Soľ a čierne mleté korenie nedávame, až úplne na koniec, keď dovaríme.
Len krátko zmes orestujeme a zalejeme vodou a kokosovým mliekom.
TIP: Ak milujete morské plody, pridajte v tomto momente vylúpané krevety. Ale aj bez nich bude šošovicový dhal úplne boží.
Stiahneme plameň a necháme odokryté variť. Sem – tam premiešame.
Tekutina sa bude odparovať a zmes zahusťovať.
Ryža sa bude zatiaľ dovárať.
Ku koncu varenia pridáme k šošovici lístky koriandru, osolíme a okoreníme. Vznikne akoby hustá kaša šošovice, ktorá je mäkká, ale nie úplne rozvarená.
Ryža sa dovarí asi v rovnakom čase, ako šošovica.
Šošovicový dhal môžeme podávať. Či už preliaty len samotným olejom, alebo aj s hrejivým chilli. Takúto jednoduchú, rýchlu a nenáročnú mňamku vám pochvália aj mäsožravci. 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Hľadáte ďalšiu rýchlovku plnú chute? Skúste smotanové mäso s bulgurom alebo vegetariánsku verziu zeleného zaniera.
POZN.: Zaujal vás tento recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂