Prečo mi nevychádza recept?
Išli ste krok za krokom presne podľa receptúry a aj napriek tomu sa vám váš chlieb, pečivo či koláč nepodarili? Vyzerá na obrázku inak ako ten váš? Kde sa stala chyba, čo treba urobiť a na čo dbať, aby ste sa už viac nemuseli pýtať “prečo mi nevychádza recept?”
Je skvelé, že receptov na kváskovanie a domáce pečenie stále pribúda, čo znamená viac inšpirácie, viac chute. Každý autor receptu má svoje špecifické znaky, na základe ktorých tvorí a následne spíše svoje poznámky, aby si mohli pochutiť na recepte aj ostatní.
Čo je však potrebné vedieť, aký kľúč treba pri recepte mať, aby ste sa aj vy mohli tešiť z jedla, ktoré vás názvom a fotografiou upútalo?
Kľúč k vyriešeniu, prečo mi nevychádza recept:
- Je potrebné brať na zreteľ, že každá múka (aj vrámci jednej značky) má iné pekárenské vlastnosti. Niekedy je viac savá, inokedy menej… Múka je biologická surovina, preto treba viac brať do úvahy slová starých materí: “Tak odoka, tak akurát, to uvidíš.”
- Porovnávajme naše cesto s opisom v recepte a fotopostupom. Najčastejšou chybou, ktorá sa deje pri príprave receptov, je striktné držanie sa receptúry. Práve pre špecifické vlasnosti múky. Používajme fotopostup a slovný opis autora receptu na overenie, či je hustota nášho cesta správna. Ak je naše cesto redšie, než to v recepte, treba ho zahustiť tak, aby sa čo najviac podobalo cestu v popise. Ak je príliš husté, zrieďme ho. Výjde nám inak (alebo vôbec nevýjde) recept.
- Moja pani učiteľka matematiky ma vždy učila, že prv, než idem niečo urobiť, mám si zistiť podmienky. Pri receptoch to platí tiež. Najprv si ho celý prečítajme, zistime, či máme všetko potrebné na prípravu a vyhľadajme aj autorove tipy. V prípade nejasností sa s ním spojme a spýtajme sa na nejasnosti.
- Nahrádzanie či vynechávanie niektorých surovín môže so sebou niesť riziko pokazenia celej receptúry. Ak chceme pripraviť rovnaké jedlo, ako nás oslovila fotografia, urobme ho s tými surovinami, ako autor.
- V prípade kváskového receptu dbajme na čas. Autor uvádza čas pre lepšiu orientáciu a načasovanie. Lipnúť na presnom čase však môže znamenať nedostatočné vykvasenie cesta, alebo aj jeho prekvasenie. Pri kváskovaní je čas veľmi relatívny. Ovplyvňuje ho kvalita múky, teplota miestnosti a surovín, sila kvásku…je to veľa premenných veličín. Aj preto je skvelé pozorovať fotopostup a nami pripravované cesto porovnávať s autorovými fotkami a popismi.
Kváskovanie je dobrodružná cesta. Neúspech nech nás neodradí, ale skôr motivuje nájsť a odstrániť chybu, pochopiť lepšie cesto a užiť si relax, ktorý nám ponúka.
Napadli vám nejaké otázky? Potrebujete niečo dovysvetliť? Spojte sa so mnou mailom info@chutodnaty.sk, napíšte mi na Instagram, alebo sa prihláste na kurz kváskovania online alebo offline a naučte sa kváskovať s Naty, vyučenou pekárkou s úplnou kvalifikácou.
Nech to pečie, nech to kváskuje. 🙂
Naty